La Jocurile Europene ale Polițiștilor și Pompierilor care s-au disputat la Huelva, în Spania, au participat și cinci români care au câștigat în total opt medalii. Printre ei se află și un personaj mai aparte. Este vorba despre Gheorghe Munteanu, membru al trupelor speciale ale Poliției Capitalei, unul din cei care, în anul 2001, l-au capturat pe Konstantinos Passaris, temutul criminal grec care, până să ucidă și în România, îngrozise o întreagă Europă. Acum, după atâția ani, vreo 15 la număr, agentul șef principal, Munteanu vorbește despre ”Fiara din Balcani” – de altfel un asasin cu sânge rece -, ca despre un om care nu înspăimânta cu nimic prin satură, ci doar printr-o agresivitate ieșită din comun. ”Să știți că nu era un om care să iasă în evidență, nu era nici masiv, nu avea nici vreo figură înspăimântătoare, dar era deosebit de violent, omora fără să clipească”, își amintește Munteanu în timp ce, conștiincios, își face încălzirea pe pista de antrenament de la Stadionul ”Lia Manoliu”. Subofițerul este într-un soi de recuperare fizică după competiția din orașul iberic Huelva unde a concurat sub tricolor în patru probe de atletism: 1.500 m plat, 5.000 m marș, 5.000 m plat, 400 m plat. Antrenamentele – și cele de pe stadion, și cele din bazele speciale ale trupelor de intervenție ale Poliției Capitalei -, i-au fost de folos subofițerului care și-a adăugat la zestrea de zeci de medalii cucerite în timp la competiile internaționale la care a participat alte patru: două de aur (1.500 m plat, 5.000 m marș) una de argint (5.000 m plat) și una de bronz (400 m plat). ”La Huelva, România a fost reprezentată de cinci sportivi la disciplinele atletism și judo. Deleagația noastră a câștigat opt medalii. Eu am luat patru la categoria mea de vârstă, de 52 de ani, două medalii de aur, una de argint și una de bronz. Anul trecut, la Jocurile Mondiale ale Polițiștilor și Pompierilor din Fairfax, SUA, am câștigat alte patru medalii”, povestește campionul mondial și european.
- A început atletismul la 16 ani, a intrat în Poliție la 26 de ani
Gheorghe Munteanu a intrat în lumea atletismului la vârsta de 16 ani, a ajuns campion național și balcanic, apoi, după 1990, a intrat în Poliție. Pregătirea sportivă l-a condus către trupele speciale, iar faptul că nu a renunțat niciodată la antrenamentele dure de pe pistă – mii și mii de kilometri alergați -, l-a propulsat în echipa care reprezintă Poliția Română la jocurile internaționale dedicate acestei meserii. ”A trebuit să renunț la unele plăceri ale vieții, pentru că în timpul liber trebuie să mă antrenez. Cam zece la sută din salariu trebuie să le dau pe vitamine și pe echipament, pentru că nu poți face performanță oricum, iar în atletism banii sunt puțini, nu este ca în fotbal… O participare la o competiție internațională unde reprezint România costă aproximativ 3.000 de euro, pentru o săptămână. Majoritatea banilor se obțin din sponsorizări…Nu îmi număr medaliile, pentru că aș vrea să nu mi se termine niciodată viața competițională, dar am o vârstă la care trebuie să predau ștafeta”, spune polițistul-atlet.
- Un infractor era să-l arunce în aer cu o grenadă
Chiar dacă euforia câștigării unor trofee pe plan sportiv atinge mereu cote paroxistice, ”mascatul” nu uită niciodată că, de fapt, el este un luptător antrenat special să-i prindă pe cei mai periculoși infractori. Viața în trupele speciale a fost și va rămâne una deosebit de frumoasă. Cu antrenamente, cu misiuni grele, periculoase, chiar deosebit de riscante în care poți fi ucis în orice moment. ”Prin anii 90, în zona Obor, un infractor ne-a întâmpinat cu o grenadă în mână, norocul nostru a fost că nu a știut să îi scoată cuiul! Poate acum se vorbea de mine la trecut. Passaris a fost mic copil atunci când l-am luat…”, pășește luptătorul printre amintirile legate de meseria sa, dar și de cele legate de unul dintre cei mai sângeroși asasini care ne-au ”călcat” vreodată țara.
Nici competițiile internaționale nu au fost lipsite de momente mai tensionate. Belfast, de pildă, orașul irlandez cu o istorie sinistră în ceea ce privește atentatele soldate cu victime, nu este nici în prezent foarte liniștit, chiar dacă nu mai răzbate către noi nici o informatie din acea zonă. ”În 2013 ne-a șocat imaginea cu blindate care împânzeau orașul și o mulțime furioasă care protesta, amenința cu violență și arunca cu te-mir-ce în forțele de ordine și în oficialități. Era ca în anii ’70 când protestele erau în floare. Și de acolo am venit cu trei medalii europene…”, a adăugat campionul care, pe perioada interviului, nu s-a oprit nici o clipă din a face exerciții sub un soare arzător.
- Asasinul grec a executat doi oameni în casa de schimb valutar pe care apoi a jefuit-o
În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, casa de schimb valutar „Petit Bijou”, situată în centrul Capitalei, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 22, este atacată de un individ înarmat. Era 2.30 noaptea când pistolarul îi executa pe Constantin Apostu şi pe Virgil Mihăilescu, angajații casei de schimb valutar și fura din seif 56.000 de lei.
Anchetatorii au stabilit că autorul dublului asasinat urmat de jaf era Konstantinos Passaris, un infractor deosebit de periculos care evadase spectaculos dintr-o închisoare din Grecia, țara sa natală, lăsând în urmă cadavrele mai multor polițiști. În apartamentul în care trupele speciale ale Poliției Capitalei l-au capturat pe cel supranumit ”Fiara din Balcani” au fost găsite două arme – un pistol „Colt”, calibrul 9 mm, și unul de calibrul 7,65 mm, cu amortizor -, dar şi aproximativ 40.000 de lei.
În momentul descinderii luptărilor SIAS (n.r. așa se numea la acea vreme servicul trupelor speciale ale Poliției Capitalei), Passaris a ripostat cu violenţă încercând să-i împuște pe ”mascații” asupra cărora a tras mai multe focuri. Cum planul criminal i-a fost zădărnicit într-o operațiune spectaculoasă, grecul s-a mulțumit să-i scuipe! Acum, asasinul este închis la Penitenciarul Gherla.
fotografii: Dumitru Angelescu
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro