Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > GALERIE FOTO/ Matera, „rușinea Italiei”, locul în care Maia Morgenstern a filmat ”Patimile lui Hristos”, va fi Capitală Culturală Europeană în 2019

GALERIE FOTO/ Matera, „rușinea Italiei”, locul în care Maia Morgenstern a filmat ”Patimile lui Hristos”, va fi Capitală Culturală Europeană în 2019

Matera, „rușinea Italiei”, locul în care Maia Morgenstern a filmat ”Patimile lui Hristos”, va fi Capitală Culturală Europeană în 2019. Acest lucru a fost posibil după ce a fost introdusă în patrimoniul UNESCO și s-a investit enorm în recondiționare, curățare și introducerea orașului în circuitul turistic, scrie CNN.

Astăzi, Matera este unul dintre cele mai uimitoare locuri din Italia – un oraș sculptat în stâncă, unul dintre puținele exemple de arhitectură negativă din lume, cel puțin la o astfel de amploare – dar acum câțiva ani, Matera a fost considerată o rușine națională de către autoritățile italiene. Nu de mult, locuitorii de aici trăiau în aceleași grote în care au trăit și strămoșii lor cu 9.000 de ani în urmă.

Grotele, pline de mizerie, erau adevărate focare de infecție ceea ce a făcut ca rata mortalității în acest oraș să fie foarte ridicată.

În anii 50, însă, guvernul a început să mute locuitorii, în mod forțat, din grote în case civilizate, iar apoi s-a purces spre o modificare completă a orașului antic. Multe dintre grote au fost restaurate, curățate, iar în ele s-au făcut restaurante, magazine și hoteluri care sunt luate cu asalt de zeci de mii de turiști.

Dar în ciuda dezvoltării cunoscute în ultimii ani, Matera păstrează încă un farmec nealterat și oferă o panoramă urbană unică.

În 1993, UNESCO a introdus orașul în patrimoniul cultural mondial, iar anul viitor Matera va fi „Capitala europeană a culturii”.

Orașul a fost folosit de Mel Gibson pentru a filma o parte din scenele cu Maia Morgenstern din filmul „Patimile lui Hristos”.

Când Mel Gibson a ajuns aici, în 2003, pentru a căuta locuri care să evoce Palestina sau Ierusalimul de acum 2000 de ani, unde să filmeze Patimile lui Hristos (The Passion), a mărturisit că peisajul l-a “scos din minţi” pur și simplu. Locuințele săpate în piatră calcaroasă, amenajate în peșteri, străduțele înguste și abrupte,  care trec uneori peste acoperișurile caselor, văile pustii, fantomatice, din jur, râul aproape arid care creează un fel de defileu abisal, bisericile rupestre săpate în piatră vulcanică…totul era absolut perfect.

Iar dacă locația a fost ideală pentru regizor, și filmul a însemnat, la rândul său, enorm pentru Matera. Autoritățile locale estimează că și acum, la 15 ani după lansare, imaginile cu Maia Morgenstern în rolul Fecioarei Maria atrag peste 50.000 de turiști americani anual.

Foto: Libertatea


Citește și: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ / Inculpați interceptați de DNA când povestesc intervențiile la Firea&Pandele!


 

 
 
Close
Close
Închide