Într-un interviu pentru News.ro, medicul Gabriel Gorun de la Institutul Naţional de Medicină Legală arată că numărul analizelor a crescut de 10 ori în ultimii ani, în timp ce aparatura nu a fost schimbată.
„Aşadar, la Bucureşti, în momentul de faţă, jonglăm cu o aparatură veche de 15-17 ani, care este depăşită cam de 10 ori din punct de vedere al numărului de probe cu care este bombardat acest laborator”, spune Gabriel Gorun, subliniind că numărul analizelor toxicologice a ajuns acum la peste 3.000, față de 300, în anii 2000.
„Evident că aceste aparate sunt uzate moral, sunt uzate fizic, tot timpul, ele necesită service-uri, piesele sunt tot mai greu de procurat pentru astfel de aparate foarte vechi, sincopele de funcţionare a lor sunt destul de frecvente”, a continuat medicul.
În plus, aparatele nu pot acoperi întregul spectru de substanţe care circulă acum pe piaţa neagră a drogurilor, atrage atenția medicul.
„La un moment dat va apărea colapsul”
„Probleme pun aceste substanţe noi psihoactive cu o explozie după anii 2010 proporţională cu trecerea timpului, în momentul de faţă fiind cunoscută prezenţa a vreo 800 şi ceva de substanţe noi, dintre care vreo 200 şi ceva ar fi detectabile pentru că avem suficiente informaţii despre ele cât să le putem cuantifica în librăriile de date pe care aparatele le citesc. Ei, noi nu prea putem face chestia asta, pentru că nu avem aparatura care ne trebuie”, susţine medicul.
Avem această limitare tehnologică, nu ne dă voie să fim foarte siguri că ceea ce detectăm este cu adevărat spectrul real de substanţe din acea probă sau este doar incomplet.
Gabriel Gorun:
Medicul mai spune că un colaps în sistemul toxicologic medico-legal este posibil oricând, „în condiţiile în care Poliţia Română anunţă că îşi amplifică gradul de dotare cu acele drug teste, cu acele teste preliminarii pe stradă”.
„Asta înseamnă că şi numărul de probe care vor fi recanalizate către sistemul medico- legal va creşte la fel de mult. Or, degeaba ne aduci mai multe probe dacă sistemul meu este blocat în această limită, pentru că un aparat ca să facă o analiză are un timp mediu alocat pentru o analiză, nu am cum să-l depăşesc din punct de vedere fizic. Ca atare, dacă eu în 24 de ore pot prelucra 10-15 probe, nu am cum să depăşesc acel număr, în niciun caz. Aşadar, la un moment dat va apărea colapsul”, precizează Gabriel Gorun.
În toamna anului trecut, Libertatea a prezentat câți dintre șoferii verificați de Poliția Rutieră ies pozitivi la consumul de stupefiante. De asemenea, Libertatea a scris şi despre testele pozitive antidrog care au fost infirmate de analizele de laborator.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
2402 • 18.02.2024, 14:32
Exact, fenomenul e scapat de sub control, sunt sintetizate si aruncate pe piata din ce in ce mai multe substante psihoactive. Ca sa va faceti o idee ce vremuri traim, citeam deunazi o stire ca o IA cu inputurile specifice a generat instant o lista cu 2.000 de noi substante toxice Citeşte întreaga ştire: Aparatura INML, folosită și pentru testarea antidrog, e „veche de 17 ani”. Medic: „Nu ne dă voie să fim foarte siguri că ceea ce detectăm e cu adevărat spectrul real de substanţe”
Realist2023 • 17.02.2024, 11:56
Exact, fenomenul e scapat de sub control, sunt sintetizate si aruncate pe piata din ce in ce mai multe substante psihoactive. Ca sa va faceti o idee ce vremuri traim, citeam deunazi o stire ca o IA cu inputurile specifice a generat instant o lista cu 2.000 de noi substante toxice !