• Fondată la Londra, în 1907, Royal Dutch Shell, cunoscută sub numele de Shell, este o companie multinațională anglo-olandeză de petrol și gaze cu sediul în Haga și constituită în Regatul Unit ca societate pe acțiuni.
  • Înființată în 1909, BP este o companiei petrolieră britanică, cu operațiuni în aproximativ 70 de țări din întreaga lume. Are sediul central la Londra.

Această posibilă „megafuziune” ar crea unul dintre „cei mai mari jucători din industria energetică la nivel global”. Shell analizează în prezent avantajele și dezavantajele unei potențiale preluări a BP. Decizia finală va depinde de evoluția prețului petrolului și a acțiunilor BP în perioada următoare.

O fuziune între cele două companii ar crea un colos energetic cu o valoare de piață de aproximativ 240 de miliarde de franci elvețieni, depășind Chevron și apropiindu-se de giganții americani ExxonMobil și Saudi Aramco.

De ani, giganți ai petrolului și gazelor au fost comparabili ca mărime, însă, recent, Shell a luat-o înainte, cu o valoare de piață de aproximativ 197,7 miliarde de dolari, aproape dublă față de cea a BP.

BP a rămas în urma competiției, acțiunile sale scăzând cu 30% în ultimele 12 luni. În schimb, Shell a înregistrat o scădere de doar 14% în aceeași perioadă.

Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial
Recomandări
Neclaritățile concursului prin care Iulian Fota a ajuns conferențiar la Academia SRI. Cărțile au fost publicate după susținerea probelor, mai mult, ele sunt aproape identice. Cum explică fostul consilier prezidențial
  • BP a raportat un profit net de 1,38 de miliarde de dolari pentru primul trimestru, sub așteptările analiștilor și în scădere cu 49% față de aceeași perioadă a anului trecut. Compania a mai anunțat că va cheltui 750 de milioane de dolari pe răscumpărări de acțiuni.
  • Între timp, Shell a raportat rezultate nete peste estimările analiștilor, cu un profit de 5,58 de miliarde de dolari în primul trimestru, o scădere de 28% de la an la an. De asemenea, compania a anunțat un plan de răscumpărare de acțiuni în valoare de 3,5 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului.

Această potențială fuziune poate avea loc pe fondul unor presiuni economice semnificative. Prețurile petrolului au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, parțial din cauza politicilor comerciale ale fostului președinte american Donald Trump.

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.