„În această perioadă de sărbătoare, Universitatea Alexandru Ioan Cuza este îmbrăcată în doliu. Suntem profund șocați și întristați de tragedia petrecută în familia profesorului Maleon, cadru didactic al Facultății de Istorie și director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre rudele și prietenii familiei, spre colegi, spre cei care i-au cunoscut. În semn de respect față de toți cei afectați, rugăm comunitatea academică și opinia publică să păstreze o cuvenită discreție în această situație încă greu de înțeles. Dumnezeu să-i odihnească în pace”, este mesajul postat pe pagină de internet a Universității.

Profesorul universitar doctor Bogdan Maleon, descoperit mort alături de soţia sa, în vila lor din Tătăraşi, în prima zi de Crăciun, avea o activitate academică importantă. Bogdan Maleon era director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, din Iași și profesor universitar doctor la catedra de Istorie Medievală a Românilor și Universală, din cadrul Faculștății de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.

În perioada 2010-2015, Bogdan Maleon a fost director al Muzeului Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, dar şi reprezentant al Facultăţii de Istorie în Senatul Universităţii, în perioada 2012-2016.

Conform declarației de avere, familia Maleon deţinea o casă, cumpărată în 2012, şi un autoturism, fabricat în acelaşi an. Din 2012 apar şi două credite de aproximativ 60.000 de euro, în total. În ultima declaraţie de avere a lui Maleon, publicată în primăvară acestui an, acesta a precizat că a obținut peste 82.000 de lei ca director al Bibliotecii și alți 76.000 de lei din activitatea didactică. În declarația de avere a lui Bogdan Maleon nu apar, însă, și veniturile obținute de soția sa, Anda Elena Maleon, care era manager de proiect pentru diverse investiţii pe fonduri structurale și care a participat la scrierea și implementarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă și deținea două companii, una de consultanță privind fondurile europene și o editură.

Truprile neînsuflețite ale soților Maleon au fost descoperite luni, în prima zi de Crăciun. Inițial, s-a crezut că este vorba despre o crimă, urmată de sinucidere, dar anchetatorii au concluzionat că ar fi vorba, de fapt, despre o dublă sinucidere.

Investigatorii ieșeni au stabilit că femeia a fost cea care s-ar fi sinucis prima, iar la distanță de câteva ore, soțul ei a urmat-o în actul sinucigaș. Tragedia s-a consumat în mansarda casei celor doi, fie în dimineața zilei de Crăciun, fie în seara de ajun a Nașterii Domnului, amănunt ce va fi stabilit în urma unor expertize medico-legale, dar și  a mărturiilor cunoscuților.

Studierea celor două cadavre a dat legiștilor și, implicit, investigatorilor, primele răspunsuri cu privire la tragedia care s-a consumat în casa directorului Bibliotecii Centrale Universitare din Iași. Nu este vorba de un asasinat urmat de o sinucidere, cum s-a acreditat inițial, ci de o dublă sinucidere al cărei motiv este încă neelucidat.

”După rigiditatea trupurilor, s-a stabilit că femeia și bărbatul s-au sinucis în urmă cu aproximativ zece ore față de momentul descoperirii cadavrelor (n.r.  luni, 25 decembrie, ora 16.00). Calculele, dar și poziția în care au fost găsite trupurile arată că întâi și-a luat viața femeia care s-a spânzurat și, apoi, la un interval de vreo trei ore, a urmat-o el în actul suicidal. Avem motive să credem că soțul a găsit cadavrul soției care s-a sinucis în mansarda locuinței, l-a dat jos din ștreang, l-a așezat pe podea și apoi s-a sinucis în același fel, spânzurâdu-se tot cu o curea de pantalon”, au spus, pentru Libertatea, surse judiciare.


Citește și:

Ultimul mesaj publicat de femeia găsită fără viață alături de soțul ei. Și-a presimțit moartea

Mesajul tulburător al mamei Andei Maleon, după dubla sinuciderea de la Iași