Organizatorii anunță că așteaptă mii de participanți la evenimentele de duminică și în cadrul manifestării de la Târgu Mureş va fi adoptată o petiţie în favoarea autonomiei teritoriale, care va fi înaintată Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României.

La manifestațiile de la Târgu Mureș vor vorbi Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Tőkés László preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc, scrie Agerpres.

Evenimentele de duminică au loc în contextul unui scandal izbucnit la primăria Târgu Mureş după ce constructorul care reabilitează zona din preajma Monumentului Secuilor Martiri a amplasat pe plăcuţa bilingvă care marchează izvorul Secuilor Martiri însemnele ţinutului secuiesc.

Reprezentanţii Primăriei Târgu Mureş susțin că proiectul aprobat prevedea reamenajarea zonei monumentului cu pavaj, reamenajarea izvorului şi amplasarea unei inscripţii bilingve deasupra lui, însă fără însemnele amintite, iar din acest motiv s-a cerut îndepărtarea plăcuţei.

Monumentul Secuilor Martiri sau Obeliscul Secuilor Martiri a fost inaugurat în anul 1875 în zona cândva denumită Postarét, situată la capătul străzii Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a aduce un omagiu membrilor mişcării din rezistenţă regrupaţi după înfrângerea Revoluţiei din 1848-1849, care luptau pentru independenţa Regatului Maghiar şi care au fost executaţi de armata austriacă în 1854, pentru conspiraţie.


Citește și: Analiză BBC despre candidatura Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European: „PSD o consideră dușmanul lor de moarte”