Criza provocată de pandemia de COVID-19 a fost de bun augur pentru angajații din tehnologie din toată lumea, iar acest lucru este valabil și pentru Israel, stat care este supranumit în mediile IT „Startup Nation”, adică „națiunea startup-urilor”, după un program economic celebru realizat de autoritățile de la Tel Aviv.

Sectorul de tehnologie din Israel numără sute de mii de angajați care, în ultimul an, au beneficiat de creșterea masivă a acțiunilor companiilor de IT.

Cererea de tehnologie a crescut în pandemie

Cererea pentru produse de tehnologie crescut în pandemie, datorită nevoii de soluții tehnologice care să ajute munca de acasă sau școala, de la soluții de comunicații, la infrastructură și până la securitate cibernetică.

Astfel, acțiunile companiilor IT au crescut, pe lângă cererea mare jucând un rol și planurile guvernelor din toată lumea de a stimula creșterea economică prin injectarea de bani.

Cât despre companiile private, multe sunt în curs de listare pe Wall Street, fie prin oferte publice inițiale, fie prin fuziuni cu vehicule speciale de investiții. Alții beneficiază de creșterea acțiunilor prin plasamente private, care cresc evaluările acțiunilor.

Creșteri pe Wall Street

„Globes” a analizat instrumentele financiare deținute de angajații din Israel în cadrul companiilor tranzacționate pe Wall Street.

Angajații acestor companii aveau în anul 2020 instrumente financiare care valorează 5 miliarde de dolari. Este vorba însă de toți angajații companiilor, nu doar de cei israelieni.

O companie de contabilitate a analizat datele, fără a dori să i se publice numele. Aceasta a conchis că zeci de mii de angajați din Israel au devenit milionari anul trecut.

Studiul a arătat că o „linie de top” de aproximativ 10.000 de angajați cu funcții înalte și-au crescut averea anul trecut cu un milion de dolari sau mai mult, în vreme ce între 10.000 și 20.000 de angajați au devenit mai bogați cu un milion de shekeli sau mai mult, adică cu peste 307.000 de dolari.

Cu toate acestea, o mare parte dintre lucrătorii din domeniul tehnologiei din Israel nu sunt printre cei norocoși, deoarece distribuția nu e egală. În general, cei din management, adică un număr mic de oameni, controlează 25% din bani.

A crescut în doi ani cât în zece

Raportul mai arată că industria IT din Israel și-a accelerat creșterea în ultimele 18 luni. În vremuri normale, acest progres s-ar fi făcut în 5-10 ani, dar a fost totul accelerat de pandemie.

Studiul a luat în calcul câteva zeci de companii israeliene proeminente de tehnologie din 100 de societăți listate pe bursa de la New York, dar și 30-35 de firme aflate în curs de listare și alte 40 de „unicorni”, adică societăți private evaluate la peste un miliard de dolari.

Valoarea companiilor de tehnologie în Israel s-a triplat

Milionarii din tehnologie, un fenomen în Israel. Valoarea companiilor israeliene de IT a ajuns la 200 de miliarde de dolari
Wix a atins o capitalizare bursieră de 13 miliarde de dolari | Foto: Shutterstock

Analiza a indicat că valoarea totală a celor câteva zeci de companii israeliene de top s-a triplat față de momentul declanșării pandemiei, iar aceasta este acum la peste 200 de miliarde de dolari.

O altă creștere de câteva zeci de miliarde de dolari este prognozată până la final de 2021.

Pe baza acestor date, firma de contabilitate estimează că între 8.000 și 12.000 de angajați israelieni ai acestor companii au acum averi de peste un milion de dolari, în vreme ce până în 20.000 au beneficiat frumos de creșterea instrumentelor lor financiare.

O altă analiză recentă a Globes a arătat că societatea israeliană cu cea mai mare valoare adăugată este furnizorul de servicii de cloud computing Wix, care acontează un sfert din beneficiile calculate pentru toți angajații companiilor israeliene listate pe Wall Street.

Wix oferă posibilitatea de a construi și manageria ușor site-uri și are o capitalizare bursieră de 13 miliarde de dolari la acest moment. Compania are 2.300 de angajați în Israel.

Și angajații companiilor de biotehnologie au beneficiat: Novocure – care dezvoltă tratamente oncologice, are o mie de angajați care au câștigat 511 milioane de dolari. Novocure a devenit recent cea mai valoroasă companie israeliană de pe Wall Street, cu o valoare bursieră de 21 de miliarde de dolari, comparativ cu mai puțin de 7 miliarde la finalul lui martie 2020.

Un alt star este Fiverr. Aceasta deține o piața digitală pentru freelanceri și are o capitalizare de 7,5 miliarde de dolari și 550 de angajați. Beneficiile acestora au totalizat 434 de milioane de dolari.

Următoarea este compania SolarEdge, care cercetează tehnologia de energie regenerabilă. Cei 3.000 de salariați ai săi au avut beneficii totale de 360 de milioane de dolari. Capitalizarea sa este de 13,7 miliarde de dolari.

Compania de securitate cibernetică Check Point este un alt angajator de top din Israel, cu 2.300 de salariați și o valoare bursieră de 15,8 miliarde de dolari. Alte două companii de securitate cibernetică tranzacționate la New York sunt Varonis și CyberArk, care au capitalizări de câte 5,7 miliarde de dolari. Ambele au câte 600 de angajați.

La New York și la Tel Aviv

Alte companii se tranzacționează pe Wall Street, dar și pe bursa din Tel Aviv: producătorul de medicamente Teva Pharmaceutical Industries, producătorul software NICE Systems și băncile Leumi și Hapoalim. Capitalizarea NICE este azi de 14 miliarde de dolari, față de 9 miliarde în martie 2020.

Gidi Shalom Bendor, directorul executiv al companiei de consultanță Cube Financial Consulting, spune că trebuie făcută diferența între fondatorii companiilor și angajații care au acțiuni.

Intel, Facebook, Microsoft

Milionarii din tehnologie, un fenomen în Israel. Valoarea companiilor israeliene de IT a ajuns la 200 de miliarde de dolari
Fabrica Intel din Haifa, Israel | Foto: Shutterstock

Pe lângă companiile menționate, gigantul american Intel deține o fabrică de procesoare, aceasta fiind una dintre cele mai avansate din lume. Intel anunța în 2019 că va construi o fabrică de 11 miliarde de dolari în Israel, din care un miliard de dolari vor fi subvenții de la statul israelian.

Pe lângă aceasta, Intel deține și producătorul de senzori și sisteme avansate pentru mașinile autonome Mobileye, cumpărat în anul 2017 cu suma de 15,3 miliarde de dolari.

În 2019, Intel a cumpărat Habana – un producător de cipuri pentru inteligență artificială, cu două miliarde de dolari. În 2020, a mai achiziționat și aplicația de hărți pentru transportul în comun Moovit cu un miliard de dolari. Toate acestea sunt companii israeliene.

Intel are peste 12.800 de angajați în Israel, potrivit paginii sale oficiale, și este cel mai mare exportator de tehnologie al micului stat.

Facebook a efectuat, la rândul său, o serie de achiziții în Israel, între care RedKix Inc în 2018 cu 100 de milioane de dolari și Service Friend Ltd în 2019. În 2013, Facebook prelua compania de analiză a datelor Onavo cu 200 de milioane de dolari, potrivit TechCrunch.

De asemenea, Microsoft a preluat în 2020 compania de securitate cibernetică CyberX cu 170 de milioane de dolari, în 2015 a dat suma de 250 de milioane de dolari pe o altă firmă de profil, Adallom, iar în 2017 a mai cumpărat încă una, numită Hexadite, cu 100 de milioane de dolari, potrivit TechCrunch.

Citeşte şi:

Româncă prinsă în conflictul din Gaza: „Vecinii mei au primit telefon că le va fi bombardată casa. Am plecat toți”

Joe Biden și-a exprimat „sprijinul” pentru încetarea focului între Israel şi Hamas, într-o discuție cu premierul Netanyahu

Recep Erdogan îl acuză pe Joe Biden că sprijină Israelul: „Scrieţi istorie cu mâinile pătate cu sânge”

Statele Unite cer Israelului să explice bombardamentul asupra clădirii AP și Al Jazeera din Gaza

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Observatornews.ro
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Telekomsport
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie