„Diferite segmente de autostrăzi și drumuri naționale sau stații de taxare de pe autostradă, în drumul către Paris, sunt blocate cu tractoare și alte mașini agricole. Totodată, agricultorii prevăd blocarea, în special, a următoarelor căi de acces în regiunea pariziană: autostrăzile A1, A6, A10-11, A13, A15”, a transmis MAE.
MAE a transmis românilor „să urmărească evoluția mișcărilor de protest pentru a preîntâmpina disfuncționalități în activitățile preconizate”.
Ce revendicări au fermierii francezi care protestează
Fermierii francezi cer măsuri urgente în privința prețurilor scăzute la poarta fermei, reglementărilor ecologice și politicilor de liber schimb și spun că protestele, aflate acum în a doua săptămână, vor continua atât timp cât cererile lor nu vor fi îndeplinite, a notat news.ro, citând Reuters.
Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor a transmis guvernului o listă cu revendicări, inclusiv o mai bună aplicare a unei legi care să protejeze prețurile la producător. Sindicatul cere și continuarea scutirilor de taxe pe motorină pentru vehiculele agricole, plata imediată a subvențiilor agricole ale UE, garanții privind plățile de asigurare legate de sănătate și climă și ajutor imediat pentru viticultori și cei care practică agricultura ecologică.
Protestele agricultorilor reprezintă prima mare provocare pentru noul prim-ministru Gabriel Attal, iar premierul a covocat miniștri de rang înalt cu scopul de a anunța propuneri concrete pentru agricultori.
Între timp, fermierii au folosit baloți de fân și tractoare pentru a bloca principalele autostrăzi din Franța. De asemenea, lăzi cu roșii, varză și conopidă au fost împrăștiate pe autostrada A7 care leagă Marsilia și Lyon. Iar la marginea sud-vestică a Parisului, zeci de tractoare au condus cu viteză redusă în timpul orei de vârf de dimineață.