O investigaţie Libertatea a arătat cum nefrologul Andrei Niculae – conferenţiar universitar la UMF “Carol Davila” şi director executiv al Colegiului Medicilor Bucureşti – dăduse în mod fraudulos examenul pentru a deveni medic primar, în baza unei derogări inexistente, la fel ca prietenul şi colegul său Alexandru Checheriţă.
Amândoi au dat examenul în sesiunea din 2014, deşi niciunul nu împlinise vechimea în specialitate.
Checheriţă mai avea peste 3 ani din cei 5 necesari, iar Andrei Niculae mai avea un an şi jumătate.
Pentru Checheriță, un funcţionar a inventat o derogare direct în calculatorul Ministerului Sănătății, cum arată şi un raport intern al instituţiei, însă în cel de-al doilea caz, ministerul neagă orice implicare.
Andrei Niculae ar fi prezentat o hârtie că are vechime cu 2 ani mai mult decât avea în fapt
Potrivit răspunsului oferit pentru Libertatea de biroul de presă al MS: “Din documentele depuse la dosar, emise de Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti şi asumate sub semnătură, rezultă că acesta avea o vechime în specialitatea nefrologie de 5 ani şi 8 luni la data de 31.12.2014.”.
Ceea ce nu menţionează însă răspunsul este că acelaşi minister organizase examenul prin care medicul Andrei Niculae devenea specialist, începând cu luna ianuarie 2011.
Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătății avea, şi în iunie 2014, şi astăzi, datele pentru a calcula vechimea reală a nefrologului în specialitate: 3 ani şi jumătate la data prezentării la examen (patru ani, la 31 decembrie 2014). Deci nicidecum cei cinci ani obligatorii prin lege până la sfârşitul anului în care dădea examenul.
Ministerul se spală pe mâini de responsabilitate şi o aruncă în curtea spitalului
Chiar şi-aşa, ministerul insistă că nu e responsabilitatea sa.
Ministerul Sănătăţii nu este în măsură să furnizeze informaţiile privind modalitatea de calcul a vechimii stabilite de angajator şi nici în ceea ce priveşte încadrarea în funcţia de medic primar ca urmare a promovării examenului.
Biroul de presă al Ministerului Sănătății:
Libertatea a rugat conducerea Spitalului “Sf. Ioan” să confirme informaţiile furnizate de minister.
“Conducerea actuală a Spitalului «Sf. Ioan» funcţionează din luna noiembrie a anului 2014 şi nu a emis nicio adeverinţă pentru vechimea în specialitate în vederea susţinerii examenului de primariat a medicului Andrei Niculae. Precizăm că medicul Andrei Niculae a depus în unitatea spitalicească un certificat de medic primar eliberat de Ministerul Sănătăţii la data de 1 octombrie 2014”, a explicat, pentru Libertatea, Robert Agafiţei, actualul manager al Spitalului de Urgenţă “Sf. Ioan”.
Medicul Andrei Niculae crede că responsabilitatea este a ministerului
Nefrologul Andrei Niculae a transmis un drept la replică redacţiei ziarului Libertatea. Menţionăm că medicul oferise un interviu şi pentru primul episod al anchetei care l-a avut drept subiect; ziarul nu a publicat nimic înainte de a-i oferi posibilitatea să aducă lămuriri şi să se apere.
În interviu, Andrei Niculae spunea simplu că “doar mi-am depus actele” şi că nu-şi aminteşte să fi avut o derogare să dea examenul mai repede.
În punctul de vedere transmis acum către redacţie, nefrologul aminteşte că a promovat examenul pentru a deveni medic primar cu o notă mare, dar nu spune de ce a dat examenul mult mai devreme decât colegii săi.
Eu am promovat acest examen cu media de 9,33 – dovedind fără putință de tăgadă faptul că sunt un medic foarte bine pregătit. Dreptul de medic primar este deci un drept câștigat, urmare a promovării concursului.
Andrei Niculae, nefrolog:
Medicul mai spune că responsabilitatea organizării corecte a examenului este a Ministerului Sănătăţii, ceea ce este adevărat:
Întreaga responsabilitate a completării corecte a datelor din tabelul afișat revine direcțiilor de sănătate publică (Ministerului Sănătății), respectiv ministerelor cu rețea sanitară proprie.
Andrei Niculae, nefrolog:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro