În comunicatul transmis de DSP se mai precizează faptul că funcționarul public care s-a ocupat de atribuire a fost mutat disciplinar, urmând ca până la finalizarea cercetării să-și desfășoare activitatea în cadrul altui compartiment.

UPDATE 3. Iese la iveală faptul că Matthew Mode, pe numele lui real Matteo Politi, era în atenţia poliţiei încă din luna noiembrie. Poliţia Capitalei a confirmat faptul că pe 20.11.2018, ofiţerii au declanşat cercetările într-un dosar de înșelăciune.

La acea dată, potrivit anchetatorilor, două persoane au mers la Secția 4 de Poliție, unde au sesizat faptul că un cetățean străin, care le-a spus că este proprietarul unei clinici private, i-a păcălit.

UPDATE 2. Prima reacție a Spitalului Monza, după ce Libertatea a dezvăluit că un fals medic a operat la clinica privată, fără a avea studii de medicină. Grupul Monza România anunță că îl va da în judecată pe Matteo Politi, care s-a dat drept Matthew Mode. De asemenea, reprezentanții clinicii private precizează într-un comunicat transmis marți, că falsul medic a efectuat o singură operație, în luna decembrie 2018, și că de atunci acesta nu a mai avut nicio colaborare cu Grupul Monza, nici în Italia, nici în România.

A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”
Recomandări
A emigrat în cel mai prietenos oraș din lume cu bicicliștii și a lucrat în Columbia, Palestina sau Uganda: „Suntem cu 50 de ani în urmă în urma Olandei. Dar nu suntem singurii”

UPDATE 1. Apar primele reacții ale autorităților la investigația Libertatea despre chirurgul fals care a operat la patru clinici private din România, fără a avea studii de medicină. 

Ministrul Sănătății nu neagă că Direcția de Sănătate Publică a dat parafa, dar spune că l-au angajat ilegal clinicile.

Ce nu a spus Sorina Pintea este de ce i-a dat DSP parafa cu care a intrat în sala de operații.

Ca să practice, chirurgul fals avea nevoie de două avize: de la Colegiul Medicilor din România și de la Direcția de Sănătate Publică, instituție subordonată Ministerului Sănătății. Italianul a sărit peste Colegiul Medicilor, dar are aviz de la Direcția de Sănătate Publică.

 

Cum i-a eliberat Direcția de Sănătate Publică un document, pe baza unei diplome false?

  • De un an de zile, un fals medic de chirurgie plastică lucrează la patru clinici din București și operează zeci de oameni.
  • Libertatea spune azi povestea incredibilă a felului în care superficialitatea, incompetența și posibile aranjamente și-au dat mâna, lăsându-i pe pacienți în fața bisturiului acestui escroc.
  • Ministerul Sănătății, DSP și clinicile private continuă să păstreze tăcerea în fața unei înșelătorii epice.

REPORTAJ. Lupta pentru ziua de mâine, într-un talcioc din Capitală: „Mi-am păstrat un costum pentru înmormântare”
Recomandări
REPORTAJ. Lupta pentru ziua de mâine, într-un talcioc din Capitală: „Mi-am păstrat un costum pentru înmormântare”

 

Investigație de Alexandra Nistoroiu, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Într-una dintre zilele de dinainte de Crăciun, reci și aglomerate, chirurgul Matthew Mode, „unul din cei mai buni chirurgi plasticieni din SUA”, după cum îl prezintă clinica bucureșteană Prestige, intră în sala de operații a Spitalului Monza, din estul capitalei României.

Un medic de elită într-o clinică de elită

Cu 20 de milioane de euro cifră de afaceri în 2018, Monza este unul dintre cele mai mari spitale private din țară.

Și, cu siguranță, dintre cele mai scumpe. La cardiologie, specialitatea de bază a instituției, „media plătită de pacienți pentru o intervenție este de 7.000 de euro”, potrivit managerului Luca Militello, citat de economica.net.

Spitalul Monza din București

Spitalul Monza din București

Clinica bucureșteană e deținută de o companie proprietară a 10 spitale în Italia, și, în afară de concentrarea pe cardiologie și neurochirurgie, Monza se dezvoltă rapid și pe alte specialități.

Recent, Monza a achiziționat prima clinică de chirurgie plastică privată din România, fondată de medicii Dana și Ștefan Jianu.

Iar astăzi, în ziua de dinainte de Crăciunul lui 2018, tot pe chirurgie plastică va opera Matthew Mode, una dintre vedetele medicale la modă pe scena pretențioasă a VIP-urilor bucureștene.

Pacienții pentru care spitalul devine casă. Salvat printr-o minune de medicii de la Iași, un bărbat nu are unde să fie externat. „În centrele de stat nu sunt locuri”
Recomandări
Pacienții pentru care spitalul devine casă. Salvat printr-o minune de medicii de la Iași, un bărbat nu are unde să fie externat. „În centrele de stat nu sunt locuri”

„Nici n-a intrat în prima operație și are deja listă de așteptare!”, remarcă un coleg de la Monza despre Matthew Mode.

Reputația îl precede pe expertul internațional.

Studii la Johns Hopkins University School of Medicine!

Încă din 2016, „chirurgul englez” oferea un interviu pentru Click,  în care se pronunța, ca specialist de clasă, în legătură cu presupusul implant mamar al cântăreței Andreea Bălan.

Apoi, din martie 2018, Matthew Mode începe să opereze în București, în nu mai puțin de patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza.

Cartea sa de vizită este impresionantă. A studiat in SUA și a lucrat în Marea Britanie, Spania, Italia și, acum, în România.

CV-ul bărbatului de 38 de ani te copleșește, pur și simplu. Matthew Mode a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, facultate care de 125 de ani fixează standardul în învățământul academic medical al lumii.

Spitalul universitar Johns Hopkins a fost ales, pentru 20 de ani la rând, cel mai bun spital din SUA.

Pentru un chirurg plastician e Everestul.

Numai că Matthew Mode nu știe nici cum să se spele corect pe mâini înainte de operație!

matthew mode escroc italian

„Am tresărit când am văzut că nu-și pune corect mănușile!”

Intervenția chirurgicală de azi, pe care o începe Matthew Mode, este una de înlocuire a implanturilor mamare. Pacientul este o femeie tânără.

„L-am văzut pe medic cum a intrat în grupul operator cu mâinile jos, și nu ridicate, așa cum e procedura!”, spune una dintre asistentele prezente în sală.

Conform protocoalelor medicale, după igienizarea mâinilor chirurgul trebuie să-şi ţină braţele deasupra taliei, iar palmele deasupra coatelor, pentru minimizarea riscului de infecţie.

Aşa trebuie să intre în sala de operaţie, fără să atingă nimic. De ce?

  1. Pe de o parte, apa trebuie să se scurgă spre cot şi nu spre vârfurile degetelor.
  2. Pe de altă parte, această poziţie este şi menită să le „spună” colegilor că mâinile au fost igienizate şi nu trebuie atinse.
  3. Întregul ritual de pregătire a operaţiei este standardizat în săli de operaţie din lumea întreagă şi gândit milimetric tocmai pentru a evita contaminarea cu bacterii.

„Am tresărit când am văzut că nu știe să-și pună mănușile!”, remarcă, din nou, asistenta.

Și pentru medicul ATI, tot o femeie, operația cu Matthew Mode se transformă într-o experiență de neuitat.

Inițial, specialista ATI s-a pregătit „să dea anestezie” pentru ceva mai mult de o oră, pentru că atât durează o înlocuire de implant de sân în situația concretă a pacientei de la Monza.

În final, operația făcută de Matthew Mode a durat aproape patru ore!

Matthew Mode e Matteo Politi, un italian condamnat în țara lui

Ce s-a petrecut în sala de la Monza poate fi redus la câteva cuvinte: pacienta a supraviețuit.

Matthew Mode putea, foarte bine, să țină bisturiul invers.

Căci eminentul chirurg britanic Matthew Mode se numește, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneția, cu doar 8 clase absolvite, a cărui ultimă meserie documentată este aceea de valet de parcare, omul care ia cheile și aduce mașina, înainte de a intra în istoria medicinei.

În 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi.

Legitimația pe care Matteo Politi a falsificat-o în Italia

Legitimația pe care Matteo Politi a falsificat-o în Italia

La Stampa: „Hoțul de identitate”

„Hoţul de identitate, devenit medic fără să facă liceul. Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani”, titra La Stampa, în septembrie 2010.

„Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, scria şi cotidianul local Nuova Venezia.

Pentru cariera sa italiană, Matteo Politi și-a făcut documente false, în care a trecut toate cele trei prenume: al său şi ale medicului nevinovat căruia îi fura identitatea. Cu ele, în mai multe spitale din Peninsulă, a reușit să intre în sălile de gardă. A ajuns chiar să ţină cursuri la un centru de formare pentru chirurgi plasticieni din Verona.

Depistat în Italia, cu scandalul de presă și cu o condamnare în spate, Matteo Politi a venit în România, și-a schimbat numele în Matthew Mode și a reușit nu doar să se învârtă prin spitale, ci și să opereze!

Dar pentru asta a avut nevoie de Ministerul Sănătății.

A sărit Colegiul Medicilor și a obținut ștampilă de la DSP

Ca să reușească performanța de a-și parca bisturiul în pacienți, Matteo Politi, pe numele de scenă Matthew Mode, a avut nevoie de participarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Ministerul Sănătății.

Matthew Mode a obținut un aviz de la DSP!

Orice medic străin care practică în România e obligat să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor (CMR) și Ministerul Sănătății. Doar ambele acorduri, împreună, sunt valabile.

În cazuri excepţionale, când medicul practică ocazional sau vine în România pentru a ţine cursuri, este suficient avizul CMR. Niciodată însă, nu poate lipsi avizul CMR. Cu alte cuvinte, clinicile care i-au permis lui Matthew Mode să opereze pacienţi nu au respectat reglementările legale.

„Există cazuri în care mari profesori din străinătate vin să opereze pentru câteva zile la noi. Și ei solicită acordul Colegiului din România, așa e legea peste tot”, spune medicul Adriana Mihalaș, șefa avizărilor de la Colegiul Medicilor București.

Matthew Mode a sărit Colegiul Medicilor. Și a mers direct la DSP.

„Matthew Mode a pretins la DSP că la noi e aglomerație, că durează ceva timp avizarea, ceea ce e adevărat, pentru că încercăm să ținem lucrurile în ordine. Avem 14.000 de medici avizați de Colegiul Medicilor București”, spune un om din Colegiu.

Camuflat în Matthew Mode, Matteo Politi s-a dus la DSP și, pe baza unei diplome false de la facultatea de medicină din Priștina, a obținut ștampila!

Cum i-a păcălit pe cei de la Monza: „Am luat avizul de la Ministerul Sănătății, vin și cu cel de la Colegiul Medicilor”

Apoi, chirurgul de renume internațional Matthew Mode a mers la Monza, le-a arătat avizul Ministerului Sănătății și le-a promis că, în scurt timp, va aduce și aprobarea de la Colegiul Medicilor.

Cum notorietatea sa mediatică adunase deja coadă la programări, Monza l-a acceptat. Fără să realizeze cât de improbabil e ca un chirurg școlit la Johns Hopkins să se ofere să opereze în România!

matthew mode medic escroc italian

Magia a durat până când, ieșite din prima operație, asistentele au sesizat medicilor suspiciunile. Într-un târziu, filtrul profesional de protecție de la Monza funcționase!

„E posibil să avem un impostor la acest nivel?!”, s-a adresat, stupefiat, colegilor chirurgul plastician Ștefan Jianu, printre primii care s-au alertat.

Doctorii de la Colegiul Medicilor au descoperit minciuna

Ștefan Jianu tocmai își vânduse afacerea și priceperea celor de la Monza și i se părea că a nimerit într-un coșmar.

Doctorul Jianu a sunat la Colegiul Medicilor București.

Aici, doi medici, Lucian Negreanu, vicepreședinte Colegiului și șeful departamentului Jurisdicție, și Adriana Mihalaș, șefa de la Avizări, au încercat să înțeleagă ce se petrece.

„Practic, au făcut muncă de detectivi”, povestesc colegii lor.

De ce i-a dat DSP avizul?!

Matthew Mode nu figura pe avizul oferit uneia dintre clinicile unde el opera: Euromedical. Când sunt avizate, clinicile prezintă o schemă de personal. Britanicul lipsea în acte, dar apărea la operații și în mecanismul de promovare.

Reporterii Libertatea au verificat personal baza de date a Colegiului Medicilor din Marea Britanie, care e publică și unde Matthew Mode susține că a practicat. Nici un rezultat.

Matthew Mode nu există nicăieri, pentru că există Matteo Politi, în universul paralel al escrocilor globali.

Cum de nu a descoperit Ministerul Sănătății o astfel de biografie falsificată grosolan, cu un CV rocambolesc?!

Cum au obținut Matthew Mode, Matteo Politi și tot circul care le însoțește personalitățile dedublate ștampila de la DSP?

Medicul Lucian Negreanu, vicele de la Colegiu, un gastroenterolog cunoscut care lucrează și la Monza, i-a căutat pe cei de la clinica privată, care avuseseră dubii.

Coșmarul se confirmase, cercul se închisese.

Ieri, rugată să comenteze cazul, conducerea spitalului Monza a oscilat vreme de două ore între a pofti afară din spital, cu paza, pe reporterul Libertatea şi a oferi o reacţie oficială. Până la urmă, a decis să comunice doar: „Nu putem discuta, pentru că este o anchetă în desfăşurare”.

La închiderea ediţiei, aşteptam încă răspunsul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei, instituţia care i-a oferit un aviz medicului închipuit.

Nu au anunțat pacienții și nu au făcut publică înșelătoria

După un an de când a practicat medicina în România, fără să aibă drept de liberă practică, după zeci de operații la diverse clinici, Matthew Mode s-a dovedit a fi Matteo Politi, cu zero studii medicale.

Conducerea Colegiului Medicilor din București a făcut plângere la Parchetul General.

În ultimele săptămâni, în grabă, clinicile care l-au adoptat pe reputatul Matthew Mode au început să încerce să-l șteargă din programările lor, din site-uri, de pe Facebook, locuri unde el devenise sinonim cu succesul.

Urmele însă rămân.

Nici unul dintre spitale nu și-a anunțat și pacienții și nu a informat opinia publică asupra înșelătoriei din sistemul de sănătate.

Nici Ministerul Sănătății nu a anunțat cazul.

Pentru asta există presă.

Medicul fals spune că e plecat din țară

Ieri, Libertatea a încercat să obțină o întâlnire cu Matthew Mode. Sau cu Matteo Politi. La discreția lor.

Ziarul l-a căutat mai întâi pe strada Londra nr. 33, unde susținea, pe Facebook, că are sediu afacerea sa. Era doar un cabinet stomatologic de care n-auzise nimeni, „deși suntem aici de un an de zile”.

Apoi, contactat telefonic, n-a răspuns. A reacționat mai întâi la un mesaj anonim, în care era întrebat dacă ar putea să vorbească despre operațiile sale.

Fals chirurg italian matthew mode

Mode a punctat că este „plecat din țară cu probleme de familie”.

Apoi, când a primit întrebările oficiale din partea ziarului, nu a mai răspuns până la închiderea ediției.

Colegiul Medicilor București confirmă: „Am sesizat organele de urmărire penală”

Singura instituție care a răspuns este Colegiul Medicilor din București.

„Ne-am autosesizat, pe 28.12.2018, cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către persoana menționată de dumneavoastră”, sună răspunsul Colegiului către Libertatea.

„După verificările făcute în evidențele noastre și ale Colegiului Medicilor din România, la rândul nostru, în cursul lunii ianuarie, am sesizat organele de urmărire penală”, spun ei.

Colegiul subliniază și că a solicitat verificări în baza de date a țărilor UE și se înțelege că nu a găsit nici o calificare medicală a lui Matteo Politi.

„Nici instituția noastră și nici Colegiul Medicilor din România, potrivit informării pe care am primit-o, nu au avizat ori autorizat respectiva persoană să practice profesia de medic pe teritoriul României”.

„În ceea ce privește posibilele clinici cu care persoana respectivă a colaborat de-a lungul timpului și care au fost activitățile medicale desfășurate, această chestiune urmează să fie pe deplin lămurită de către organele îndrituite”.


Citește și:

Prima reacție a Sorinei Pintea în cazul falsului medic italian care a făcut zeci de operații în România, fără studii de medicină. „Da, a operat în clinici private cu o parafă. Dar parafa nu este de ajuns”

Spitalul Monza, una din clinicile private unde a operat Matthew Mode, pe numele lui real Matteo Politi, anunță că îl dă în judecată pe falsul medic, după dezvăluirile din Libertatea


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
GSP.RO
"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Playtech.ro
Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Observatornews.ro
Preţul nepăsării pe care l-ar putea plăti o bucătăreasă româncă din Italia. Şi-a abandonat colega, când avea mare nevoie de ajutor: "Zace pe podea, printre legume"
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Știrileprotv.ro
Ce au făcut niște tineri care petreceau într-un sat din Vaslui când au auzit că o ambulanță a rămas blocată în nămeți
Culisele scandalului de xenofobie care a dus la oprirea meciului Sepsi – FCU Craiova! Se răzbună ultrașii pe Mititelu? “Nu ne interesează dacă se reia!” Exclusiv
FANATIK.RO
Culisele scandalului de xenofobie care a dus la oprirea meciului Sepsi – FCU Craiova! Se răzbună ultrașii pe Mititelu? “Nu ne interesează dacă se reia!” Exclusiv
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Cuvintele care au oprit meciul Sepsi - U Craiova 1948. Ce au putut să scandeze fanii olteni | EXCLUSIV
Horoscop 29 ianuarie 2023. Peștii ajung la o concluzie nu tocmai plăcută, după analiza unor evenimente și decizii ale unor apropiați
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2023. Peștii ajung la o concluzie nu tocmai plăcută, după analiza unor evenimente și decizii ale unor apropiați
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află