MENIU CAUTĂ
06 Sep. 2018 07:19

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va anunța numele noului procuror șef al DNA, joi la prânz

Distribuie

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va anunța numele noului procuror șef al DNA astăzi, 6 septembrie, la ora 13.00. Decizia finală îi aparține, însă, președintelui Klaus Iohannis, care trebuie să semneze decretul de numire.

Ministrul justiției Tudorel Toader a terminat de chestionat candidații la funcția de procuror general al DNA, în interviurile care au avut loc luni și marți.

„Au fost finalizate interviurile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef DNA! Joi, 06.09.2018, la orele 13.00, pe pagina de internet a MJ vom face cunoscută propunerea pentru procurorul-şef DNA, precum şi programele de management”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Ultimii trei procurori declaraţi admişi la selecţia pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au susținut marţi, interviurile cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ultimii examinați au fost procurorul militar Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea – fost procuror general adjunct al României şi Paula-Nicoleta Tănase – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Luni, Sorin Armeanu – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, Andrei Bodean – procuror la DNA Constanţa, Adina Florea – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au susţinut interviul la sediul MJ.

Cine sunt cei șase candidați la șefia DNA

Cei șase candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA sunt: Paula Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Sorin Armeanu, Adina Florea şi Andrei Bodean.

Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați

Cine este Paula Tănase, primul candidat pentru șefia DNA. Imagine cu Paula Tănase la birou

Cine este Paula Tănase, primul candidat pentru șefia DNA

În vârstă de 46 de ani, Paula Tănase a intrat în magistratură în 1996 și a mai candidat, fără succes, pentru șefia DNA în 2012, pe când era procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați. La acea vreme, Paula Tănase a intrumentat dosare ce vizau magistrați, polițiști, politicieni și oameni din servicii, acuzați că ar fi obținut ilegal locuințe sociale în centrul orașului Galați.

Nicolae Lupulescu, procuror militar

Cine este Nicolae Lupulescu

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi activează la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost detaşat la MApN, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani. În martie 2017 a candidat pentru funcţia de şef al DIICOT, el fiind la acea vreme şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul DNA.

Anterior, el a ocupat funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.

Gabriela Scutea, fost secretar de stat în Ministerul Justiției condus de Monica Macovei

Gabriela Scutea și-a depus candidatura pentru șefia DNA

Scutea a fost numită procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă ÎCCJ în 2007, la propunerea ministrului Justiției de atunci, Monica Macovei.

În ianuarie 2016 a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției.

Potrivit CV-ului Gabrielei Scutea, ea a fost, între noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.

Andrei Bodean, procuror DNA Constanța

Cine este Andrei Bodean, al patrulea candidat înscris pentru șefia DNA. Imagine cu procurorul DNA Constanța, Andrei Bodean

În vârstă de 38, Andrei Bodean este procuror la Direcția Națională Anticorupție Constanța și a devenit cunoscut, după ce a trimis în judecată afaceriști și politicieni controversați, precum pe Nicușor Constantinescu, Radu Razăre și Sorin Strutinsky.

În decembrie 2017, procurorul Andrei Bodean a protestat față de modificările aduse legilor justiției, susținând că nimeni nu va mai fi în siguranță dacă acestea vor intra în vigoare

Andrei Bodean are 38 de ani și a intrat în magistratură în anul 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Bodean a devenit cunoscut în 2011, datorită cazurilor de omor pe care le-a anchetat pe vremea când era criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. A devenit procuror DNA în luna ianuarie 2013.

Adina Florea, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța

Sorin Armeanu, prim-procuror Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Citește mai multe despre Tudorel Toader pe Libertatea.

Comentarii