UPDATE ora 19.50: Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat în cadrul dezbaterii că este rezervat faţă de ideea construirii a peste 10.000 de noi locuri în penitenciare, aceasta fiind una nerealistă, în condiţiile în care un stat european are nevoie de reinserţie socială.
„Sigur, şi eu sunt de acord cu dumneavoastră să fim riguroşi şi realişti. Vă dau însă un exemplu – în memorandumul privind intenţia CEDO de aplicare a hotărârii pilot, memorandum adoptat în aprilie 2016, se prevede ceva care mi se pare şi nerealist şi inutil – într-un termen scurt România să construiască un număr de 10.895 de locuri de detenţie. Păi dacă faci 10.000 de locuri de detenţie noi, e echivalentul a 10 penitenciare. E imposibil de realizat în câţiva ani de construit 10 penitenciare, câtă vreme n-am reuşit până acum chiar unul sau două, după cum, în opinia mea, e inutil să construim 10 penitenciare, pentru că populaţia penitenciară dinamică este în scădere, şi nu în creştere. O ţară civilizată n-are nevoie de multe penitenciare, are nevoie de reinserţie, de reintegrare socială, de penitenciare care să răspundă standardelor moderne europene. Prin urmare, sunt rezervat faţă de sugestia de a se prelua 15 unităţi militare şi a fi transformate în penitenciare, în condiţiile în care ştim la fel de bine faptul că uneori e mai costisitor să adaptezi o unitate penitenciară veche dezafectată decât să faci una nouă. Nu cred că avem nevoie de 10.000 de locuri noi de cazare, ci de maxim unul, două, poate trei, care vor stabiliza dinamica penitenciară, şi cărora să le schimbăm filosofia din detenţie pe lungă durată şi detenţie severă în regimuri semi-deschise, deschise, lucrative”, a spus ministrul Justiţiei.
Ministrul a mai arătat că salariile au fost mărite cu 10% iar regimul de hrană s-a uniformizat.
”Am realizat egalitatea în cadrul aceleaşi categorii familie ocupaţională – ordine publică – siguranţă naţională. Coordonez personal şi am fost în multe penitenciare neanunţat, cunosc bine situaţia din penitenciare, oamenii au nevoie de condiţii, dar şi de încredere să vadă că noi putem şi vrem să luăm măsurile necesare prin raportare la hotărârea pilot, pe de o parte, prin raportare la drepturile lor de oameni, semeni de-ai noştri care temporar se află în privare de libertate”, a menţionat ministrul Toader.
Deputatul liberal Raluca Turcan a solicitat săptămâna trecută, în Biroul Permanent al Camerei prezenţa lui Tudorel Toader la plen, spunea atunci că această temă chiar este de actualitate.
„Avem şi sesizările din partea Comisiei Europene, avem şi prezentarea şi îngrijorarea Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, există şi un raport făcut la Comisia pentru Drepturile Omului, şi cred că putem printr-un consens politic să dezbatem o temă care este foarte importantă”, afirma Turcan atunci.
Prezenţa lui Toader în faţa deputaţilor are loc şi pe fondul nemulţumirilor provocate de Legea recursului compensatoriu, a cărei aplicare a dus la punerea în libertate a unui număr foarte mare de deţinuţi, doar în prima zi în care legea a intrat în vigoare fiind eliberaţi 500.
Dezbaterea vine ăn contextul în care a intrat în vigoare legea care prevede reducerea pedepselor cu 6 zile, la fiecare 30 executate, pentru acei dețiuți închiși în condiții improprii.
În urma aplicării legii, recent, trei deținuți au fost eliberați din greșeală din Penitenciarul Giurgiu, în baza legii recursului compensatoriu. Autoritățile nu au ținut cont de faptul că un corp al închisorii fusese modernizat. Unul dintre condamnații eliberați din greașeală este un cetățean străin care ar fi plecat din țară.
Citește și: REPORTAJ VIDEO/ Voluntarii de la Salvare sunt eroii de lângă noi. Adrian e manager IT și Ioana e studentă la teatru