Adriana Nedelea LA FIX, 28 august

Datele anunțate de autorități arată o scădere a cazurilor noi de coronavirus. De joi până vineri au fost confirmate 1.318 infecții cu COVID-19, cu 186 mai puține față de cele anunțate joi.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 159, Iași – 89 și Prahova – 78.

Din cele la 84.468 de cazuri de coronavirus confirmate de la începutul pandemiei, aproape 44% (37.056 de pacienți) s-au vindecat. Alți peste 10.300 de pacienți cu COVID-19 au fost externați la 10 zile de la depistare.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au murit a ajuns la 3.507, 48 dintre decese fiind anunțate în ultimele 24 de ore.

În spitale mai sunt 7.325 de pacienți cu COVID-19, dintre care 497 în stare gravă, la Terapie Intensivă.

”Pe termen lung, se vor vedea efectele scăderii populației”

Institutul Național de Statistică a anunțat vineri că, în 2019, populaţia României a scăzut cu 96.500. Datele arată că la 1 ianuarie 2020, România avea o populație rezidentă de 19,31 milioane. Și îmbătrânirea demografică a continuat să se accentueze, raportul fiind 121,3 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani.

Sociologul Alfred Bulai a vorbit în emisiune despre efectele pe termen lung ale scăderii populației active.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

”Societatea se echilibrează, dar cu un preț foarte mare al acestor dezechilibre, care vor crea probleme. La un moment dat, se va pune problema cine mai lucrează, de unde vin banii pentru pensii. Efectele vor fi pe termen lung”, a spus Alfred Bulai.

Sociologul a precizat că, după 1990, a existat o tendință de scădere a populației, care însă s-a accentuat în ultimii 15 ani și s-a datorat în primul rând migrației tinerilor.

”În momentul în care ai o masă mare de tineri care pleacă, ai două fenomene: îmbătrânirea – și aici datele sunt mai grave decât cele prezentate de INS – și scăderea natalității, a mai spus Bulai.

O problemă este și că România nu are nicio politică autentică pro-natalitate, care să reducă deficitul demografic. ”Asta și pentru că problemele demografice nu sunt foarte atractive pentru politicieni, pentru că nu au rezultate imediate”, a adăugat sociologul.

El a subliniat însă că nu a trecut doar România prin această situație și a dat ca exemplu cazul Italia din anii ’50-’60, când o parte a populației a migrat în Statele Unite ale Americii.

”Problema natalității negative a existat în aproape toată Europa, în special în anii ’70 – ’80, și s-a compensat prin politici”, a mai spus Alfred Bulai.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Trei zile de caniculă în aproape toată țara. Temperaturile vor ajunge și la 37 de grade

Trei zile de caniculă în aproape toată țara. Meteorologul Iris Țițineanu, de la Administrația Națională de Meteorologie, a spus în emisiune în ce zone vor fi cele mai mari temperaturi și unde se va simți cel mai puternic disconfortul termic.

”În zonele de câmpie și podiș, disconfortul termic va fi accentuat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umiditate va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 33-36 de grade, chiar 37 de grade în regiunile sudice”, a anunțat meteorologul ANM.

După trei zile de caniculă, vor urma ploi, săptămâna viitoare, în mai multe regiuni.

”În seara zilei de luni și în noaptea de luni spre marți, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, local, în vest și nord vest, iar marți, și în centrul și nordul țării, precum și la deal și la munte”, a precizat meteorologul ANM.

Vicepreședintele Academiei Române, Victor Voicu: Se fac presiuni foarte mari pentru implementarea tehnologiei 5G

Vicepreședintele Academiei Române, Victor Voicu, a spus în emisiune că riscurile implementării tehnologiei 5G asupra sănătății sunt imprevizibile.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

”S-ar putea ca riscurile să fie mai mari decât avantajele tehnologice. Nu putem să tot lăudăm tehnologiile astea la care omenirea nu a fost încă expusă și nu are o experiență”, a spus Victor Voicu.

Vicepreședintele Academiei a spus că nu crede că guvernanții vor ține cont de avertizarea transmisă de academicienii români, pentru că  ”impactul economico-financiar este prea agresiv și prea dominant”.

Vicepreședintele Academiei Române a afirmat că se fac presiuni foarte mari pentru implementarea acestei tehnologii ca să mai poată fi optimist că se va ține cont de avertizarea oamenilor de știință, care spun că ”ne expunem și ne facem creierul pulbere, cu oboseală, tulburări neuronale și de comportament, mai ales la generația tânără, inclusive cancer”.

Adriana Nedelea LA FIX, 27 august

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus de la începutul pandemiei au fost anunțate joi – 1.504 în 24 de ore. Până acum, cele mai multe cazuri noi au fost în 13 august, atunci fiind anunțate 1.454 de cazuri în 24 de ore.

Din cele peste 1.500 de cazuri noi, 236 sunt în București, cele mai multe confirmate de miercuri până joi. Urmează județele Prahova – cu 87 de cazuri noi în ultimele 24 de ore și Bacău – cu 84. Toate județe au avut cazuri noi, cele mai puține fiind în Covasna și Ialomița – câte un caz, Caraș-Severin și Teleorman – câte două cazuri și Giurgiu – trei.

Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă a scăzut de la 502 miercuri la 492 joi.

Și numărul pacienților care au murit din cauza COVID-19 a scăzut, joi fiind anunțate 38 de noi decese, față de 54 miercuri.

România are joi 83.150 de cazuri de coronavirus și 3.459 decese.

Dintre persoanele infectate cu COVID-19, 36.677 s-au vindecat și au fost externate. Alte 10.130 de persoane asimptomatice au fost externate la 10 zile de la depistare.

”Dacă nu era imixtiune la nivel înalt, puteam vorbi de o banală înmormântare”

Șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a făcut primele declarații de presă despre întâlnirea dintre liderii Poliției Române și șefi ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider Emi Pian. Declarațiile vin după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Ministerului de Interne să spună public dacă și de ce șefii instituției s-au întâlnit cu membri ai clanului interlop Duduianu.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a vorbit în emisiune despre prezența șefului Poliției Române la o discuție cu lideri ai clanului Duduianu și despre legături între polițiști și interlopi.

  • Sunt trei săptămâni de liniște profundă și de evitare a inevitabilului din partea Poliției Române.
  • După trei săptămâni, e destul de dificil să justifici sau să dregi busuiocul întâlnirii dintre șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, și un membru al familiei Duduienilor.
  • Polițiștii au îndurat o umilință, pentru că, în lipsa unei confirmări sau a unei infirmări din partea Poliției Române, au fost catalogați și puși în același loc ca fiind ”polițiști care au legături cu interlopii” și li s-a spus că ”negociază aplicarea legilor”.

Nu au reușit în trei săptămâni să justifice de ce a fost nevoie ca șeful Poliției Române, noaptea, și nu în timpul programului de lucru, pe stradă, unde este locul acestor grupări infracționale, și nu într-un context instituționalizat, să vină personal să discute cu membrii unui clan.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol:
  • Prin analogie, în urmă cu un an, în cazul Caracal, adjunctul inspectorului șef care a cerut relații referitoare la mașina criminalului unei persoane cunoscute cu relații în lumea interlopă, a fost condamnat și destituit pentru aceste interacțiuni.
  • Acum, vedem același lucru într-un alt context, la un nivel mult mai înalt.

Ce a făcut șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, este o gafă de proporții. Timp de trei săptămâni, a lăsat ca mass-media și opinia publică să terfelească imaginea Poliției Române.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol:
  • Repercusiunile faptei șefului Poliției Române au fost suportate de polițiștii din stradă, care au primit reproșuri că în cazul clanurilor nu aplică legea și pentru faptul că ei nu poartă centura de siguranță sunt sancționați.
  • Oamenii se întreabă: dacă șeful Poliției Romîne are astfel de întâlniri, și polițiștii de rând au? Răspunsul e că polițiștii de rând nu au astfel de întâlniri, pentru că ele nu sunt firești în astfel de circumstanțe.

Dacă întâlnirea avea loc între șeful Secției 19 de Poliție, pe raza căreia se află domiciliul acestei familii, nu era nimic neobișnuit. Însă nu pot găsi justificare de ce s-au sărit aceste etape firești și s-a ajuns direct la șeful Poliției Române, care să vină noaptea să se întâlnească pe o stradă oarecare cu reprezentanții familiei Duduianu.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol:
  • Nu știu dacă ajută demisia șefului Poliției Române, dar probabil că este singura variantă care poate să satisfacă revolta opiniei publice cu privire la aceste imagini.
  • Imixtiunea politicului în activitatea Poliției Române ar trebui să dispară definitiv.
  • În cazul morții liderului clanului Duduienilor, trebuia ca Poliția Română, polițiștii din cadrul Poliției Capitalei să fie lăsați să își facă treaba cum apreciau ei și să nu se intervină politic.
  • Prin această dorință de exploatare a incidentului – prin ridicarea de elicoptere de la sol, prin afișarea cu polițiști călare -, desfășurarea de forțe s-a întors împotriva polițiștilor.

Dacă nu exista această imixtiune la nivel înalt, probabil că era încă o înmormântare banală, după moartea unui alt lider de clan sau grup infracțional.

Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol:

Aplicația anti-COVID încalcă dreptul la viață privată?

Aplicația de mobil prin care putem afla dacă am fost în preajma unei persoane infectate cu COVID-19 este aproape gata și va ajunge în septembrie la Guvern. Alexandru Bălan, specialist în securitate informatică la Bitdefender, a explicat în emisiune cât de sigură este o astfel de aplicație și ce garanții sunt că nu încalcă dreptul la viață privată și că ne protejează datele personale.

” Nu știe nimeni în acest moment și nici măcar creatorii ei nu au cum să spună sută la sută că aplicația lor este sigură. Recomandarea mea cu căldură este ca cei care o creează să fie transparenți cu utilizatorii și să spună ce măsuri au luat pentru a asigura siguranța aplicației, cu ce firme de securitate cibernetică au colaborat”, a spus Bălan.

El a precizat că oamenii se tem că datele lor ajung la Big Brother.

”Tot ce știm este că datele pleacă din telefon și ajung într-o bază centralizată. Trebuie văzut cine are acces la baza de date respectivă”, a mai spus Alexandru Bălan.

Specialistul în securitate informatică a ținut să precizeze că este foarte util să putem afla dacă am fost în contact cu persoane infectate cu COVID, dar a subliniat ce condiții ar trebui să îndeplinească aplicația pentru a fi convins să o descarce.

Adriana Nedelea LA FIX, 26 august

Ministerul Sănătății avertizează: Cereți medicului sfaturi pentru tratament, nu luați produse recomandate pe internet

Pe rețelele sociale au apărut, recent, informații despre un kit COVID-19 pe care oamenii să îl folosească acasă pentru a se proteja de coronavirus și care conține paracetamol, vitamine, dar și betadină, cu care s-ar putea face gargară. Medicii avertizează însă că gargara cu betadină poarte produce arsuri grave în cavitatea bucală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a explicat în emisiune cât de periculoase pot fi astfel de produse promovate pe internet, pentru care nu există garanții că nu pun în pericol sănătatea.

”În această perioadă de pandemie, suntem ușor de păcălit de anumite anunțuri, pentru că ne confruntăm cu un virus încă necunoscut, dorim să avem foarte multe informații și nu avem un tratament pentru boala pe care o dă noul virus, ci doar un tratament suport care ajută pacienții să treacă peste boală”, a spus Oana Grigore.

Ea a atenționat că informațiile de pe rețelele de socializare de multe ori nu sunt confirmate, iar tratamentele indicate nu sunt autorizate. De aceea, orice informație trebuie luată de pe site-urile autorităților, iar pentru orice medicamente, înainte de administrare, trebuie întrebat medicul de familie sau un medic specialist.

”Trebuie să luăm legătura cu un medic, nu numai în perioada pandemiei, pentru orice tratament”, a mai spus Oana Grigore.

Ea a precizat că și înainte de pandemie au fost situații în care se vindeau medicamente neautorizate pe internet. După ce oamenii au reclamat astfel de cazuri, a fost făcută aceeași recomandare, de a nu cumpăra produse medicale de pe internet, dacă nu este vorba de o farmacie autorizată să vândă online. Farmaciile care sunt autorizate să vândă online au spații de depozitare speciale și transportă medicamentele în conformitate cu cerințele acestora.

”Există foarte multe informații în acest moment în mediul online, de aceea este foarte bine să discernem, și să luăm informația necesară din surse autorizate, de pe site-uri oficiale, care au informații sigure și actualizate la zi”, a adăugat Oana Grigore.

Noi măsurile de relaxare în pandemie. Ce decid astăzi autoritățile?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență decide astăzi când și în ce condiții se redeschid restaurantele, sălile de teatru și cinematografele. De asemenea, vor fi stabilite și regulile sanitare care trebuie respectate în timpul campaniei electorale și în ziua alegerilor locale.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că nu poate recomanda acum redeschiderea restaurantelor, în condițiile în care numărul cazurilor de coronavirus este mare.

Autoritățile au anunțat miercuri 1.256 cazuri noi de coronavirus și 502 pacienți în stare gravă la ATI.

Bucureștiul are cele mai multe cazuri noi de coronavirus – 196 – și a depășit 10.000 de cazuri, ajung la dublul cazurilor din Suceava, care multă vreme a fost județ focar de COVID-19.

19 județe cu cele mai puține cazuri de coronavirus au împreună câte infectări sunt în București în ultimele 24 de ore.

Miercuri, când se împlinesc șase luni de la primul caz de coronavirus confirmat în România, autoritățile au anunțat 81.646 de cazuri și 3.421 decese.

36.286 de pacienți cu COVID-19, aproape 45% din totalul celor infectați, s-au vindecat și au fost externați. Alți 9.911 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile de la confirmare.

În spitale mai sunt acum 7.205 pacienți cu COVID-19. Alți 11.245 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.522 se află în izolare instituționalizată.

Ministrul Culturii: Restaurantele, teatrele și cinematografele s-ar putea redeschide din 15 septembrie

Reprezentanții din industria ospitalității și cei din instituțiile de cultură au propus trei scenarii pentru redeschiderea restaurantelor, teatrelor și cinematografelor, a căror activitate în interior este oprită din martie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus în emisiune că propunerea lui a fost de redeschidere a teatrelor și cinematografelor din 15 septembrie, cu toate restricții pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Decizia va fi luată miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Bogdan Gheorghiu a explicat ce riscuri sunt dacă se redeschid sălile de spectacol fără a lua toate măsurile anti-COVID necesare.

Rețeaua națională cinematografică are 403 săli de cinema, care însumează 63.000 de locuri, iar instituțiile de spectacol sunt în număr de 178, însumând peste 51.000 de locuri. Așadar, poate fi un impact epidemiologic în cazul în care nu este gestionată corect din start această redeschidere a sălilor.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii:

Ministrul a precizat că a fost și o discuție legată de sistemele de climatizare, care ar fi un factor de risc pentru infecția cu COVID-19.

Cindy Crawford își vinde reședința din Beverly Hills

Fostul fotomodel și soțul ei, Rande Gerber, au cumpărat proprietatea în 2017, cu 11.625.000 de dolari.

Casa este construită pe un singur nivel, are 500 de metri pătrați, cinci dormitoare și șase băi.

Proprietatea a fost scoasă la vânzare cu aproape 16 milioane de dolari.

Adriana Nedelea LA FIX, 25 august

Medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a vorbit în emisiune despre evoluția cazurilor de coronavirus și le-a transmis părinților ce să facă din septembrie, când își trimit copiii la școală.

  • Numărul deceselor din cauza COVID-19 este rezultatul unui număr crescut de cazuri noi pe care l-am întâlnit în urmă cu două, trei sau patru săptămâni.
  • Privesc cu optimism pentru că ne aflăm pe un trend care pare să se contureze a fi descendent. Luni am avut un număr de cazuri noi mai mic decât lunea trecută, astăzi avem un număr mai mic decât marțea trecută.
  • Avem o scădere în județele care au adus până în acest moment recorduri de cazuri. În schimb, avem în continuare o mare amenințare în anumite județe care nu au experimentat un număr foarte mare de cazuri și asta reprezintă cea mai mare amenințare.

Cum se explică decesul unor tineri care au murit din cauza COVID-19, fără a avea alte afecțiuni

  • Este o întrebare la care încă se caută în lumea științifică cea mai potrivită interpretare.
  • Sunt foarte multe teorii care țin de încărcătura virală cu care o persoană este afectată, astfel încât reacția organismului este copleșită de asaltul pe care îl produce virusul.
  • Pe de altă parte, există teorii care se referă la la substratul genetic, adică la capacitatea de a afecta anumite grupe populaționale și mai mulți membri ai unei familii.
  • Datele care vin din cercetări ne spun că ar exista o oarecare legătură în ce privește HLA – sistemul de histocompatibilitate specific fiecărei persoane și care ar putea să explice de ce unii tineri dezvoltă forme mai severe și își pierd viața, în timp ce alți tineri fac forme ușoare, care seamănă cu un simplu guturai, sau sunt asimptomatici.

Cum vor evolua cazurile de coronavirus din septembrie, când începe școala

  • Cu siguranță vom avea o creștere a numărului de cazuri după ce începe școala și probleme în comunitățile școlare.

Din fericire, această boală nu are un număr semnificativ de cazuri și mai ales de decese la copiii de școală. Din această perspectivă, începutul școlii nu reprezintă o amenințare pentru copii, ci pentru bunicii și pentru părinții care îi așteaptă la porțile școlilor.

Medicul Gindrovel Dumitra:
  • Mă bucur că autoritățile au decis să mențină școlile deschise în acele zone în care există o circulație redusă a virusului sau să revină la predarea online și să închidă școlile acolo unde există aglomerare mare de cazuri.
  • Prime zile de școală trebuie folosite de corpul didactic ca o oportunitate pentru ca acești copii să învețe să respecte regulile.
  • Pandemia și noul an școlar ne vor aduce provocări din care trebuie să învățăm că avem alte responsabilități decât până acum.
  • Dacă părinții, până acum, au ignorat simptomele unui copil când prezenta o banală rinoree, o tuse seacă în timpul nopții sau o tulburare digestivă și trimiteau copiii la școală, în acest moment, aceste simptome pot să constituie o infecție cu SARS-CoV2 și pot duce la o evoluție severă.

Îi învăț pe părinți să nu ducă la școală copiii în cazul în care prezintă simptome. Să sune la medicul de familie, să îi prezinte simptomele și împreună să ia o decizie. În niciun caz, acel copil să nu ajungă în colectivitate.

Medicul Gindrovel Dumitra:
  • Chiar dacă este o infecție banală, va putea să se propage și va produce foarte mare emoție în rândul celorlalți părinți. De aici și până la a căuta vinovații printre noi nu este decât un pas.
  • Va trebui să învățăm împreună să trăim cu acest virus, până în momentul în care vom avea disponibil un vaccin și ne vom putea întoarce la viața de dinainte de pandemie. Dar până atunci mai este mult.
  • Dacă vor fi vaccinați, tinerii vor constitui o barieră în răspândirea virusului gripal.

Virusul gripal ne va pune unele provocări, pentru că dacă va fi epidemie, va fi supraadăugată peste pandemia COVID-19. Acest fapt va constitui o suprasolicitare a sistemului medical, care oricum e ocupat cu altceva.

Medicul Gindrovel Dumitra:

O tânără de 25 de ani care nu avea alte afecțiuni a murit de COVID-19

Autoritățile au anunțat marți cel mai mare număr de noi pacienți cu COVID-19 decedați: 58 de decese anunțate în 24 de ore. Printre cei decedați este și o tânără de 25 de ani, care nu avea alte afecțiuni.

Numărul pacienților cu COVID-19 decedați în ultimele cinci luni a ajuns la 3.367.

A crescut și numărul cazurilor noi de COVID-19, de la 825 luni la 1.060 marți.

Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 80.390, dintre care 35.816 s-au vindecat și au fost externați, Alți 9.593 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile de la internare.

Adriana Nedelea LA FIX, 24 august

Protestele din Belarus continuă. De două săptămâni, sute de mii de oameni protestează la Minsk, față de preşedintele Alexandr Lukașenko. Protestatarii îl acuză pe Lukașenko de fraudarea alegerilor și îi cer să demisioneze.

În timpul protestelor care au avut loc duminică, a apărut o înregistrare video în care Lukașenko coboară din elicopterul său echipat cu vestă antiglonț și cu o pușcă de asalt Kalașnikov în mână.

Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic și conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București, a vorbit în emisiune despre situația din Belarus și analizat atitudinea lui Lukașenko, după ce liderul de la Minsk a pretins că protestatarii s-ar pregăti de un asediu asupra palatului prezidențial.

  • Dacă facem o comparație cu aparentul monolit politic, social din ultimii 26 de ani, ce se întâmplă acum în Belarus, la Minsk, începând cu seara zilei de 9 august, după închiderea urnelor de la alegerile prezidențiale, este aproape un miracol. Și șansa de izbândă este mare.
  • În spatele poleielii uriașe de unitate din jurul liderului de la Minsk stă o societate care fierbe și care este limpede că își dorește altceva.
  • Informațiile despre situația politică, economică, socială din Belarus sunt puține. Nu prea mai are nimeni expertiză în privința Belarusului, nici măcar Rusia.
  • Pentru că interpretăm situația din Belarus doar prin intermediul unor clipuri video difuzate prin rețele speciale, de tip canale telegram, un soft pentru comunicare prin Signal sau WhatsApp, este dificil de analizat și de spus care vor fi următorii pași în Belarus.

Ce s-a întâmplat până acum este un miracol și este imposibil pentru Lukașenko să readucă situația la ce fusese înainte de 9 august, adică să reușească să refacă de o manieră autoritară controlul asupra țării.

Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic:

”Mesajul din imaginea cu el înarmat este că e ferm decis să nu cedeze puterea”

  • Mesajul pe care a vrut să îl transmită în ultimele imagini video, când apare înarmat, vine în continuarea unor interviuri pe care le-a acordat, că nu va ceda puterea sub nicio formă și că doar în mormânt și nici atunci nu este sigur că el va ceva puterea în Belarus.
  • Ieșirea lui din elicopter, la palatul prezidențial, se leagă de evenimentele de ieri, când mulțimea – 150.000, 250.000 – a ieșit pe străzile din centrul capitalei Minsk și la un moment dat s-a îndreptat spre palatul prezidențial, pe Bulevardul Independenței.

În acest context, președintele Lukașenko a pretins că se pregătește un asediu al palatului, după care un elicopter s-a ridicat exact ca în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, când Ceaușescu a decolat de pe acoperișul Comitetului Central.

Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic:
  • Oamenii, surprinzător, rezistă, după 26 de ani de propagandă, de ideologizare. Dovada că această propagandă nu a avut rezultatele scontate este că oamenii au ieșit cu milioanele din casă, nu doar la Minsk, ci și în alte 10-15 orașe importante.
  • În Minsk, în ultimele două săptămâni, au avut loc mitinguri de o amploare fără precedent în istoria recentă a Belarusului.
  • Nici în perioada lui Gorbaciov și a luptelor din 1989-1991, Minskul nu a văzut atât de mulți protestatari cât vede astăzi. Asta a și paralizat în primă fază și a speriatul regimul , de aici și reacțiile extrem de violente.

După ce s-au întâmplat lucruri de neimaginat pentru secolul 21, este greu de afirmat că Lukașenko mai are vreo șansă să recapete controlul asupra țării.

Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic:
  • În ultimele imagini se vede sprijinul trupelor de intervenție, pentru că singura bază de putere a regimului Lukașenko rămân structurile militarizare.

Dacă se produce cea mai mică fisură în interiorul KGB, al Ministerului de Interne, Lukașenko o să aibă soarta lui Ceaușescu din 1989.

Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic:
  • În condițiile în care adevărații opozanți ai lui Lukașenko sunt în închisori sau în afara granițelor Belarusului, protestele sunt fără lideri. De întreaga organizare – încotro să se îndrepte mulțimile, la ce oră să iasă oamenii din case, care să fie punctul de întâlnire – se ocupă tineri din Belarus care sunt la studii în Polonia.
  • Asta face și mai dificilă intervenția trupelor de ordine, altfel destul de bine antrenate.

Cea mai tânără victimă a coronavirusului: un tânăr de 18 ani, care suferea și de alte boli

Autoritățile au anunțat luni 37 de noi decese din cauza coronavirusului, printre care este și un tânăr de 18 ani, din Galați, care suferea de afecțiuni oncologice.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au murit a ajuns la 3.309 în cinci luni de la prima persoană decedată în România din cauza noului coronavirus.

825 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, dar numărul testelor efectuate – 6.460 – este mult mnai mic față de zilele anterioare.

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus sunt în București – 140, Ialomița – 71 și Prahova – 63.

Din cele 79.330 de persoane confirmate cu coronavirus începând din 26 februarie și până luni 24 august, peste 35.500 s-au vindecat și au fost externate. Alte 9.574 de persoane cu COVID-19 asimptomatice au fost externate la 10 zile după depistare.

În spitale mai sunt luni 7.410 pacienți cu COVID-19, dintre care 494 în stare gravă, la Terapie Intensivă. Alte 10.742 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.433 se află în izolare instituționalizată.

Profesorul Radu Gologan, despre școala online în pandemie: “Din păcate, vor fi lipsuri la cultura generală”

Profesorul Radu Gologan, care pregătește olimpicii la matematică ai României, a vorbit în emisiune despre despre noul an școlar în pandemie și efectele educației cu multe reguli sanitare și a spus pentru cine ar fi mai potrivită școala online.

”Pentru copiii foarte mici. este obositor să facă școală online, dar se pare că progresul e chiar mai bun decât cel când stau față în față. La copiii de școală generală, oboseala este destul de mare, pentru că densitatea de informații este foarte mare. La liceu, lucrurile stau altfel, pentru că elevii știu ce să aleagă”, a spus Radu Gologan.

Profesorul a precizat că pentru fetița lui, care este în clasa a II-a, și pentru elevii din București, unde școlile generale sunt foarte aglomerate, ar alege școala online, iar 1-2 zile săptămână, pe rând, câte o treime din copii dintr-o clasă să se întâlnească cu profesorii și să discute temele.

Profesorul a vorbit și despre situația în care un părinte nu vrea să își lase copilul să meargă la școală, pentru că se teme de infectarea cu COVID-19. El a spus că pentru astfel de situații, trebuie găsite modalități pentru a face școala acasă, online, cu părinții care își asumă asta, iar pentru evaluarea acestor copii, la finalul anului școlar, aceștia să dea un test suplimentar.

Radu Gologan a explicat și cum ar trebui să se desfășoare o oră de matematică online, care presupune în primul rând o tabletă pe care copilul să vadă că profesorul scrie.

”Trebuie să fie o oră în care partea teoretică să fie scurtă, iar exercițiile să fie foarte multe și cu participarea elevilor”, a spus Radu Gologan.

El a precizat că asta presupune că elevul îl poate întrerupe în orice moment pe profesor pentru a-i pune o întrebare coerentă legată de lecție, iar discuția să fie liberă, pentru a-i permite elevului să aibă curaj să întrebe mai mult decât era obișnuit să facă în sala de clasă.

”Dacă ora online s-a terminat, profesorul poate să răspundă la întrebări pe Facebook, pe WhatsApp. Un profesor adevărat trebuie să fie conectat cu copiii, practic, toată ziua”, a adăugat Radu Gologan.

Adriana Nedelea LA FIX, 21 august

Şoferiţa care a intrat intenţionat cu maşina într-un polițist pe motocicletă, în Buzău, a fost arestată.

Polițistul a prezentat vineri tot filmul accidentului, de la momentul la care a vrut să o oprească pentru a-i spune că nu îi merg farurile, până la momentul la care, după o urmărire în trafic în care a mers cu viteză și a trecut pe roșu într-o intersecție, l-a lovit cu mașina, apoi a fugit de la locul accidentului.

Comisarul de poliție Remus Nicula, de la Serviciul Rutier din IPJ Buzău, a vorbit în emisiune despre accidentul care i-a pus viața în pericol agentului de la rutieră Adrian Popa.

”Sunt polițist de 29 de ani și am vechime foarte mare la Poliția Rutieră, dar nu am văzut până în acest moment un asemenea eveniment rutier. În momentul în care polițistul a făcut semnalul regulamentar de oprire, prin întinderea brațului drept, șoferul a virat brusc spre el. Acest gen de infracțiune, pentru că este tentativă de omor, nu a mai fost înregistrată vreodată în județul Buzău”, a spus Remus Nicula.

Polițistul a mai spus că el a făcut cercetarea la fața locului după accident și poate spune, după ce a văzut motocicleta care a luat foc în urma exploziei și a evaluat ce alte consecințe puteau fi, poate să spună că fapta este foarte gravă.

”Mai mult decât atât, s-a conturat intenția acestei șoferițe de a-l accidenta pe polițist”, a adăugat Remus Nicula.

Polițistul a adăugat că prezența de spirit a șoferului mașinii care circula din sens opus de a reduce viteza și de a trage spre dreapta a făcut ca urmările să nu fie și mai grave.

”Dacă nu reducea viteza și nu vira dreapta ca să evite impactul frontal cu motocicleta, putea chiar că treacă peste corpul motociclistului și acum vorbeam de un accident foarte grav, cu urmări tragice”, a mai spus Remus Nicula.

O nouă explozie de cazuri noi de COVID în București: 15% din persoanele confirmate cu infecție în toată țara

Autoritățile au anunțat vineri 1.392 de cazuri noi de coronavirus, cu 46 mai multe față de infecțiile confirmate în 24 de ore și anunțate joi.

România are acum 76.355 de cazuri de COVID-19 și 3.196 de decese.

Bucureștiul a confirmat de joi până vineri 214 infecții cu COVID-19, aproape dublu față de cele din județul Prahova, unde au fost anunțate 112 cazuri noi, și de aproape trei ori mai multe față de cazurile confirmate în Bacău. Numai în București sunt 15% din toate cazurile nou confirmate, iar împreună cu cele două județe, totalizează 30% din infectările confirmate în ultimele 24 de ore.

Cele mai puține cazuri noi au fost confirmate în județele Călărași – 1, Giurgiu – 2, Harghita – 3 și Botoșani – 4.

A crescut din nou numărul pacienților cu COVID-19 în stare gravă, internați la Terapie Intensivă, de la 489 joi la 497 vineri.

”Părintele trebuie să își asume că nu trimite copilul bolnav la școală”

Secretarul de stat din Ministerul Educației Luminița Barcari a explicat în emisiune cum vor fi orele de curs în pandemie, din 14 septembrie, cum vor putea profesorii să supravegheze copiii, să se asigure că poartă permanent mască și că se dezinfectează la fiecare intrare în clasă.

Luminița Barcari a explicat de ce s-a ajuns la propunerea ca, în noul an școlar, elevii să nu poată veni la clasă dacă părinții nu completează o declarație de proprie răspundere privind starea de sănătate a copiilor.

”Părinții nu au motive să se teamă, ei nu sunt medici, nu pot să răspundă și pentru situația în care copilul pleacă de acasă foarte bine și face febră la școală. Noi vrem doar ca și părintele să fie responsabil și să își asume într-un fel faptul că nu trimite copilul la școală dacă este bolnav”, a spus Barcari.

Luminița Barcari a explicat și ce se întâmplă când un copil face febră la școală sau are alte simptome ale noului coronavirus.

Se izolează imediat elevul într-o sală special destinată, va purta mască, se va separa de restul clasei și se anunță părintele. Personalul din cabinetul medical va lua legătura cu familia, iar copilul părăsește incinta școlară doar însoțit.

Secretarul de stat Luminița Barcari:

Secretarul de stat a spus și cine poate face școală online.

”Dacă un copil are anumite afecțiuni sau un membru al familiei lui suferă de o boală care l-ar putea pune în pericol, părintele poate decide ca acesta să facă școală online. Școala trebuie să asigure participarea la cursuri online. În clasă, profesorul transmite online lecția de pe laptop și copilul o va urmări de acasă”, a explicat Barcari.

Școlile vor trebui să aibă din septembrie, obligatoriu, apă, săpun, hârtie igienică, dar și dezinfectant. Mai mult, va trebui să se facă o curățenie mult mai atentă a suprafețelor pe care copiii pun mâna, a adăugat Luminița Barcari.

Adriana Nedelea LA FIX, 20 august

Libertatea a analizat mai multe studii din care rezultă că pandemia este şi o criză de sănătate mintală, iar cei mai afectați sunt tinerii între 18 și 24 de ani, dintre care 75% reclamă probleme. Experţii cred că virusul ar putea cauza o creştere semnificativă a numărului de tulburări psihice și vorbesc de posibile efecte neuropsihiatrice, precum sindromul de oboseală cronică. O comparație făcută de un specialist în psihologie arată că oamenii se simt în criza COVID-19 precum ar sta acasă cu un abuzator și nu pot pleca sau ca și cum ar fi soldați pe un front despre care nu știu cât va dura.

Daniel David, profesor de psihologie și rectorul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, vorbește în emisiune despre efectele asupra sănătății mintale a tinerilor pe care le produc schimbarea obiceiurilor, izolarea, nesiguranța și frica din perioada pandemiei.

”Pandemia este un factor stresant puternic. Este absurd să te aștepți să te aștepți ca echilibrul psihologic să fie același ca înainte de pandemie”, a spus Daniel David.

El a subliniat însă că nici nu se poate trece în cealaltă extremă și orice reacție psihologică negativă să fie interpretată ca semn de tulburare psihică.

Atunci când te confrunți cu o situație stresantă, reacția sănătoasă nu este de relaxare, ci de emoții negative, cum ar fi îngrijorarea, tristețea, nemulțumirea. Acestea sunt însă reacții negative, nu tulburări psihice.

Psihologul Daniel David:

Pandemia a dus însă și la dezvoltarea tulburărilor psihice, pentru că cei care aveau astfel de tulburări înainte, au avut acces mai dificil la tratament, iar factorul stresant le-a amplificat boala.

”Cu siguranță sunt și persoane care nu au avut tulburări, dar le-au dezvoltat din cauza pandemiei, cum ar fi problemele legate de furie, de anxietate, de depresie”, a adăugat psihologul.

După pandemie, stăm prost în ce privește sănătatea psihologică, pentru că a crescut prevalența unor tulburări, dar nu stăm atât de rău pe cât proiectează unii, care fac confuzie între tulburările psihice și reacțiile psihologice negative, dar absolut normale într-o astfel de situație.

Psihologul Daniel David:

”Tinerii sunt mai afectați de pandemie pentru să le-a afectat mai mult stilul de viață”

Psihologul Daniel David a spus că sunt studii care sugerează că tinerii între 18 și 24 de ani ar fi mai afectați de pandemie decât celelalte persoane adulte, dar asta nu înseamnă că ei dezvoltă mai multe tulburări psihice, și la ei se manifestă ca probleme psihologice.

La tineri, apar reacții legate de îngrijorare, nemulțumire, tristețe. Asta pentru că pandemia le-a afectat major stilul de viață, care la ei era un stil mai social, cu comportamente exprimate în viața socială, în comparație cu cei mai vârstnici.

Psihologul Daniel David:

”Simți că ești înconjurat de pericol când vezi masca pe fața altora mereu”

Pandemia a afectat și interacțiunea dintre oameni, modul de a comunica. Psihologul Daniel David spune că totul este de fapt un comportament adaptativ la un stresor extrem de puternic, la o situație atipică.

Apar nemulțumirile, îndoielile fricile legate de contaminare, de faptul că, văzând masca pe fața altora mereu, simți că ești înconjurat de pericol. Este un comportament adaptativ la o situație legată de pericol. Important este să nu reacționăm cu depresie, ci cu tristețe, nu cu panică și anxietate, ci cu îngrijorare, nu cu furie și agresivitate, ci cu nemulțumire.

Psihologul Daniel David:

25% din cazurile noi de coronavirus sunt doar în București, Prahova și Bihor

Numărul cazurilor de coronavirus confirmate de la începutul crizei se apropie de 75.000, cifră care plasează România pe locul 39 la nivel mondial.

De miercuri până joi au fost confirmat 1.346 de cazuri de coronavirus, mai puține față de miercuri, când au fost anunțate 1.409 cazuri noi.

Cele mai multe cazuri noi sunt în București – 173, Prahova – 108 și Bihor – 85, totalul acestora reprezentând 25% din toate cazurile confirmate în ulrimele 24 de ore la nivel național.

A crescut numărul pacienților cu COVID-19 în stare gravă care sunt internați la Terapie Intensivă, de la 480 miercuri la 489 joi.

În creștere este și numărul pacienților care au murit din cauza coronavirusului, joi fiind anunțate 48 de decese, față de 32 miercuri. Numărul total al persoanelor decedate a ajuns la 3.154.

La nivel mondial, peste 22,6 milioane de oameni au fost infectați cu COVID-19, dintre care aproape 15,4 milioane s-au vindecat. Numărul persoanelor decedate de la începutul pandemiei se apropie de 800.000.

Adriana Nedelea LA FIX, 19 august

Numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut din nou la peste 1.400. Peste 73.600 de persoane s-au infectat cu COVID-19 în ultimele șase luni, 1.409 dintre acestea fiind cazuri confirmate în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus sunt în București – 228 și județele Dolj – 91 și Iași – 70.

Peste 33.000 dintre persoanele infectate cu COVID-19 s-au vindecat și au fost externate, iar în spitale mai sunt 7.067 de pacienți. În secțiile de Terapie Intensivă sunt 480 dintre pacienții cu coronavirus.

Numărul persoanelor care au murit din cauza coronavirusului a ajuns la 3.106, 32 dintre decese fiind anunțate în ultimele 24 de ore.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 22,3 milioane. Dintre aceștia, aproape 785.000 au decedat și peste 15 milioane s-au vindecat.

Octav Dura: ”Dacă nu se redeschid restaurantele, 400.000 de oameni vor sta cu mâna întinsă la Guvern”

Angajaţii din industria HoReCa opresc activitatea, miercuri, timp de oră și protestează în fața teraselor, nemulțumiți că de cinci luni restaurantele sunt închise.

Octav Dura, reprezentantul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a spus în emisiune ce semnal de alarmă vor să tragă prin acest protest și care sunt cererile pe care le-au trimis Guvernului.

”Cerem redeschiderea restaurantelor, pentru că România este singura țară din Europa care are restaurantele închise la interior. Este imoral, anormal și ilogic ce se întâmplă”, a spus Octav Dura.

El a precizat că antreprenorii din industria HoReCa au cerut din iunie Guvernului să redeschisă restaurantele în interior, după ce în luna mai au făcut un plan etapizat de redeschidere, din două în două săptămâni, cu toate măsurile de siguranță pentru clienți și angajați.

”Cuțitul a ajuns la os și trebuie să se întâmple ceva, pentru că, altfel, 400.000 de oameni vor sta cu mâna întinsă la Guvern să le plătească salariile”, a atenționat Octav Dura.

El a precizat că din martie, de când sunt închise restaurantele, peste 40% din angajații din industria HoReCa sunt în șomaj tehnic.  

Octav Dura a mai spus că singurele promisiuni de până acum sunt de la Ministerul Sănătății, care le-a transmis că se va lua în calcul redeschiderea restaurantelor dacă situația epidemiologică se va stabiliza la 1.000 de infectări zilnic.

Medic: Școala ar putea să ducă la un număr crescut de infectări, dacă nu se respectă măsurile

Ministerul Sănătății a stabilit cum va fi când începe școala, când merg elevii la clase și când învață de acasă, cum vor arăta sălile și ce trebuie să respecte elevii și profesorii.

Realitatea arată că distanța de un metru între bănci propusă de Ministerul Sănătății nu poate fi aplicată, iar profesorii nu sunt suficienți pentru a preda dublu, dacă ar fi o clasă împărțită în două pentru a reduce numărul de elevi dintr-o sală.

Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balş, a vorbit în emisiune despre creșterea cazurilor de coronavirus și măsurile pe care trebuie să le respecte elevii din 14 septembrie, când revin la școală.

”Fără mască și distanțare fizică, există risc ce infectare. Chiar dacă cei mici vor face forme ușoare sau vor fi asimptomatici, pot să transmită”, a spune medicul.

Adrian Marinescu a precizat că un alt aspect de care trebuie să se țină seama în noul an școlar este că printre copiii din clasele primare sunt și mulți cu afecțiuni pulmonare, cum ar fi astmul bronșic, sau cu afecțiuni cardiace, iar la aceștia există riscul să facă forme severe ale bolii.

”Lucrurile trebuie gândire în așa fel încât să se închidă acest cerc vicios. Altfel, școala ar putea duce la un număr mult mai mare de infectări față de ce avem acum”, a atenționat medicul.

Un alt risc atunci când va reîncepe școala este ca un copil asimptomatic să transmită boala în familie, mai ales acolo unde sunt și persoane în vârstă, care au afecțiuni cronice.

”Interacțiunile trebuie să se facă în mai mică măsură și ar trebui să fie evitate gesturile sociale între cei mici și bunici, chiar dacă este greu. Și ce este foarte important, trebuie ca în momentul în care apare orice simptomatologie, chiar fără legătură cu COVID, prima măsură să fie izolarea, adică să nu mai meargă de școală, izolarea în raport cu cei care au afecțiuni cronice și sunt în vârstă”, a precizat medicul.

Medicul a mai spus că în noul an școlar, părinții elevilor cu afecțiuni cronice ar trebui să poată opta pentru școala online, pentru că în cazul acestor copii există riscul să facă forme severe ale noului coronavirus, dacă se infectează.

”Dacă au afecțiuni cronice dovedite, probabil că vor putea opta pentru școala online, măcar până când lucrurile se echilibrează. Dacă există multe infectări și știi că există risc de transmitere, iar cei mici au afecțiuni cronice, există riscul ca ei să facă forme severe, or lucrul acesta trebuie prevenit”, a explicat Adrian Marinescu.

Medicul a vorbit și despre cum ar trebui să facă elevii sport din noul an școlar.

”Mișcarea trebuie făcută fără contact prelungit cu ceilalți copii, pentru că riscul în spațiile închise este mare. Este de preferat ca cei mici să facă mișcare acasă sau în parc, în aer liber, după orele de școală. Trebuie găsită această variantă de compromis”, a spus medicul.

Despre perioada de vacanță și riscul mai mare de infectare pe litoral, medicul a spus că nu doar la mare apar infectări mult mai ușor, ci și la munte sau în orice altă zonă unde sunt aglomerări de persoane și nu se respectă măsurile.

”Să sperăm că măsurile noi vor duce în final nu la o scădere importantă dintr-o dată, dar măcar la o echilibrare a infectărilor”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Adriana Nedelea LA FIX, 18 august

Numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut din nou, de la 733 luni la 1.014 marți.

Bucureștiul are cele mai multe cazuri confirmate în ultimele 24 de ore – 135, mai mult decât însumează următoarele două județe cu cele mai multe infectări noi: Vaslui – 69 și Prahova – 49.

Numărul pacienților care au murit din cauza coronavirusului a ajuns la 3.074, 45 dintre decese fiind anunțate în ultimele 24 de ore.

A scăzut numărul pacienților cu COVID-19 aflați în stare gravă, în secțiile de Terapie Intensivă, de la 497 luni la 479 marți.

În spitale mai sunt marți 7.118 pacienți cu COVID-19, alți 9.603 sunt în izolare la domiciliu, iar 5.648 se află în izolare instituționalizată.

Costi Rogozanu: „Foarte puţini politicieni mai ţin să ia legătura cu cetăţenii”

Marți este ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale și până pe 24 august vor fi cunoscute toate numele candidaților.

Jurnalistul Costi Rogozanu a făcut în emisiune o analiză înainte de campania electorală și a vorbit despre filmarea, urmată de plângeri penale, în care apar persoane din echipa primarului sectorului 5 care par să falsifice listele cu semnături pentru alegerile locale.

”Cred că este o luptă împotriva COVID-19. Dacă umblau să iasă semnăturile pe bune, creştea riscul infectărilor. Când le falsifică, ştim că suntem în siguranţă cu transmiterea noului coronavirus”, a spus Rogozanu.

Costi Rogozanu spune că ar trebui să se știe ce funcţii au angajații de la Primăria Sectorului 5 care ar fi completat dintr-un birou listele cu susținătorii primarului Daniel Florea.

”De altfel, este o practică veche a partidelor în privinţa reproducerii la nesfârșit a semnăturilor adunate de-a lungul anilor. Avem penibilul suprem de la prezidenţiale, unde unii au venit cu ele direct fotocopiate. Nici nu s-au mai chinuit să încerce să mintă”, a adăugat jurnalistul.

E un virus electoral extrem de nociv. A distrus întregul organism electoral. Foarte puţini politicieni mai ţin să ia legătura cu cetăţenii. Nu m-aş mira ca acei funcţionari să presteze pentru toţi. Ar putea să iasa de o masă de Crăciun dacă adună de la toţi bonuri de la Lidl.

Costi Rogozanu:

Costi Rogozanu a mai spus că nu mai ești funcționar când completezi
liste false cu susținători ai candidaților la alegeri, nu mai este nicio demnitate în astfel de acțiuni, ci mai degrabă se poate vorbi de un fel de ”prostituţie” a funcției.

”Trebuie să se gândească bugetarii că nu poţi avea solidaritate pe bune între angajaţi dacă acesta este comportamentul”, a completat Rogozanu.

Despre primarul Sectorului 5, Daniel Florea, Rogozanu spune că ”este un tip de care nu se ia nimeni niciodată”.

Primăria condusă de Florea nu răspunde la nicio solicitare pe Legea 544. Florea este un mic vătaf, care a reuşit să se impună într-un singur mandat. Firea este la fel.

Costi Rogozanu:

Despre primarul Braşovului, George Scripcaru, jurnalistul Costi Rogozanu spune că are un comportament tipic pentru 70-80% din edilii din ţară.

”Este efectul descentralizării. I-ai dat foarte multă putere unui om şi acela va face lucruri de genul acesta”, a precizat jurnalistul.

Costi Rogozanu a vorbit și despre ce înseamnă alegeri într-un singur tur.

”Efectul alegerilor dintr-un singur tur este dezastruos, în sensul că s-au petrecut deja alegerile. Cei mai mulţi şi-au negociat deja neparticiparea. S-a negociat cu primarul în funcţie”, a spus jurnalistul.

Candidatul USR la Primăria Brașov: ”Se folosesc metode care îmi dau fiori, de timp mafiot”

Regia de Transport din Brașov a oprit spoturile electorale ale contracandidaților primarului George Scripcaru și a propus în schimb știri pozitive despre realizările edilului.

Candidatul USR la Primăria Brașov, Allen Coliban, a vorbit în emisiune despre cenzurarea spoturilor partidului, în urma unei solicitări a primarului George Scripcaru, care încearcă să îți asigure un al cincilea mandat.

Toată campania de promovare desfășurată la Brașov este influențată de politic și nu într-un mod corect. Dacă vorbim de aceste metode, cu televizor lăsat în poartă, sunt metode care își dau fiori, de tip mafiot. Sunt echivalente acelui cap de cal din pat, din filmul Nașul.

Allen Coliban, candidatul USR la Primăria Brașov:

El a spus că legea invocată de Regia Autonomă de Transport Brașov nu are nicio prevedere care să interzică spoturile partidelor în mijloacele de transport în comun.

Patroana firmei de publicitate refuză să accepte scoaterea spoturilor partidelor de pe televizoarele din mijloacele de transport în comun din Brașov, acuză presiuni și amenințări și a făcut sesizare la Parchet.

”Am formulat un denunț împotriva primarului Scripcaru și l-am depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, urmând să fie trimis și către DNA. În cazul nesoluționării în timp legal, mă voi adresa direcției de fraudă din comunitatea europeană”, a spus Melinda Țuțuianu, șefa agenției de publicitate AD & GO Advertising.

Adriana Nedelea LA FIX, 17 august

Ultimele date anunțate de autorități arată o scădere a cazurilor noi de coronavirus. Dacă duminică, numărul cazurilor noi era 1,087, luni au fost anunțate doar 733 de infecții confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul testelor făcute în ultimele 24 de ore este însă de doar 6.390, față de aproape 12.000 de teste anunțate în raportarea de duminică.

Cele mai multe cazuri noi sunt în Prahova – 91, București – 64 și Argeș – 56.

Dacă numărul cazurilor noi este mai mic față de duminică, numărul pacienților în stare gravă, de la Terapie Intensivă, a crescut de la 479 duminică la 497 luni.

Peste 3.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului, 38 de decese fiind anunțate în ulrimele 24 de ore.

La cinci luni și jumătate de la primul caz de coronavirus confirmat în România, numărul persoanelor infectate a ajuns la 71.194, dintre care aproape 50% s-au vindecat.

În spitale mai sunt 7.472 de pacienți cu COVID-19. Alte 9.604 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.509 se află în izolare instituționalizată.

Valeriu Nicolae: ”Unele dintre CV-urile parlamentarilor sunt dincolo e sinistru”

Valeriu Nicolae, scriitor și activist pentru drepturile omului, a analizat peste 80 de CV-uri de deputați de la PNL și PSD. Concluzia: ”cele ale tinerilor parlamentari sunt sinistre, celelalte sunt, în zdrobitoarea lor majoritate, niște mizerii”.

Valeriu Nicolae a explicat în emisiune de ce a ajuns la această concluzie.

  • Astăzi am trecut prin CV-ul deputatei Ionela Viorela Dobrică, care a reușit să termine în 2012 ingineria civilă și tot în 2012 a fost angajată de Parlament în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
  • În mai puțin de șase luni a devenit președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională, apoi subsecretar de stat și acum este în Parlament. Deci, la vârsta de 23 de ani, devine președinte al
  • Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională fără să aibă niciun fel de experiență în domeniu și acum ne reprezintă în Parlament, în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.
  • Sunt siderante CV-urile, iar unele sunt dincolo de sinistru.
  • Parcursul e foarte simplu. La 19 ani sunt deja președini de ONG-uri sau directori au unor companii care nu au niciun angajat.
  • Un exemplu ar fi CV-ul unui domn devenit director general care a trecut firma ca și cum ar fi avut sute de angajați, dar în realitate nu are niciun angajat și întregul rulajul firmei a fost de două shaorma pe zi, 70 de euro pe lună. Acum este în Parlamentul României.
  • Toți urmează aceeași schemă. La 18-19 ani, cât timp sunt încă în liceu, sunt deja directori.
  • Apoi, fac o facultate de tot râsul, una dintre facultățile implicate în scandalul diplomelor false și după se mută brusc în poziții foarte înalte la stat.
  • Avem exemplul domnului care acum e șeful în Parlament al PSD, Alfred Simonis.
  • Toate CV-urile sunt așa, înnebunitor când îți dai seama că toți sunt la fel.
  • Am trecut repede prin peste 100 de CV-uri și meticulos prin peste 80. Până acum, am găsit doar un CV care este cât de cât acceptabil.

Am luat la rând CV-urile deputaților PSD. În primele 10 nu este niciunul care să nu fie impostor. Toți sunt vicelideri PSD.

Valeriu Nicolae:
  • Situația nu este mai bună la PNL. Glad Aurel Varga și-a deschis nouă ONG-uri, toate fac același lucru și toate sunt finanțate de primăria domnului Falcă, din Arad.
  • Treaba asta se tot repetă, citești și simți la un moment dat că ești într-un film prost.
  • Astăzi m-am uitat pe CV-ul unui senator PNL. Omul are o firmă care din 2005 până în 2016 a avut zero angajați, zero rulaj și o datorie de 1.831 de lei. Omul ăsta primește brusc un contract de la Direcția Silvică din Suceava, de aproximativ 420.000 de lei, pe firma care nu avea nimic.

Dacă te uiți în CV-ul liderului PSD, Marcel Ciolacu, vezi că el a fost șomer până la 37 de ani. A făcut o bombă de facultate, care atunci nici nu era licențiată, pe care a început-o la 24 de ani. Mai greu își dau drumul geniile PSD.

Valeriu Nicolae:
  • Este și la PNL un geniu, senatorul Ioan Bălan, care a terminat la 28 de ani liceul – Grupul Școlar Alimentar – și acum are 12 diplome universitare și postuniversitare, are două facultăți, trei masterate și un doctorat. Și dacă îl asculți, te îngrozești, dar ne reprezintă din partea PNL în Parlament.
  • Întrebarea este cum au putut oamenii ăștia, niște agramați, să își ia masterate la SNSPA sau la Facultatea de Sociologie. Aș fi foarte curios să citesc o teză de masterat a oricăruia dintre oamenii aceștia.

Impostura în Parlament nu doar că este acceptată, dar este încurajată.

Valeriu Nicolae:
  • Mă întreb ce fac SRI și președintele României.
  • Ar trebui ca fiecare dintre noi să fim mult mai responsabili și să nu acceptăm impostura.
  • Există doi jucători care ar putea să îi țină pe oamenii ăștia în frâu – presa și justiția.

Ministrul Mediului: ”În primele 6 luni din 2020, am trimis 1.052 de dosare la anchetatori pentru tăieri ilegale de lemn”

Libertatea a publicat mărturia unui fost pădurar, cercetat penal pentru furt de lemne, care recunoaște că a furat pentru el, dar și “pentru că sistemul trebuie alimentat, ca șefii să-și facă vile”.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut declarații pentru Libertatea, după mărturia hoților de lemne, care au explicat mecanismul furtului, în urma căruia banii ar ajunge și la partide.

”În primele șase luni din 2020, am trimis 1.052 de dosare către organele de cercetare penală. Indiferent că vorbim de Suceava, de Caraș-Severin sau de Mureș, persoanele silvice care taie sau transportă ilegal trebuie să răspundă în fața legii”, a spus ministrul.

Costel Alexe a mai spus că, indiferent dacă este vorba de șefi de direcții silvice sau de pădurari, cei care și-au uitat misiunea și au început să comită fărădelegi, trebuie să plece din sistem.

”Acești oameni trebuie să răspundă în fața legii și, dacă este posibil, să facă și închisoare”, a mai spus ministrul Mediului.

Despre furturile de lemn a vorbit în emisiune și Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green.

”Pădurarii trebuie să închidă ochii pentru că așa spune șeful, dar și pentru că ei, la rândul lor, pot fura”, a spus Gabriel Păun.

El susține că legea care prevede sancțiuni și pedepse este ”anemică” inclusiv în forma dezbătută acum în Parlament și, practic, ”transformă amenzile în taxe de tăieri ilegale”.

Doar 1% dintre cazurile de tăieri ilegale sunt identificate, ceea ce înseamnă că ai 99% șanse să furi și să scapi.

Gabriel Păun, președinte Agent Green:

Fețele bizare cu facekini de pe plajele din China

Facekini, o masca din material textil, este frecvent purtată de femei pe plajele din orașul Qingdao, în estul Chinei.

Masca acoperă toată fața, mai puțin ochii, nasul și gura, și este purtată pentru proteja de razele ultraviolete, dar și de înțepăturile meduzelor.

Adriana Nedelea LA FIX, 14 august

România a depășit 68.000 de cazuri de coronavirus, vineri fiind anunțate 1.415 cazuri noi, în scădere cu 39 față de infectările noi comunicate joi.

Și numărul pacienților cu COVID-19 internați la Terapie Intensivă a scăzut de la 478 joi la 473 vineri.

2.904 pacienți cu coronavirus au murit, 44 dintre decese fiind anunțate în ultimele 24 de ore.

În spitale mai sunt vineri 7.431 de persoane cu coronavirus. Alte 8.799 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.179 sunt în izolare instituționalizată.

Bucureștiul are cele mai multe cazuri noi de coronavirus – 172, fiind urmat de județele Prahova – 78 și Argeș – 68.

Salariile profesorilor nu cresc din septembrie

Guvernul amână cu un an majorarea, printr-o ordonanță de urgență pe care o va aproba vineri.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, acuză guvernanții de minciună și de lipsă de interes pentru educație și cadrele didactice după propunerea de amânare cu un an a creșterii salariilor cadrelor didactice.

”Putem accepta o situație de criză, dar nu putem tolera să fim mințiți cu nerușinare. Prin propunerea ministrului Finanțelor se poate compromite orice scenariu legat de începerea anului școlar”, a spus liderul sindical, în emisiune.

El a precizat că din septembrie, când începe noul an școlar, cadrele didactice vor fi în prima  linie a pandemiei, într-o zonă de risc maxim, iar acordarea creșterilor salariale prevăzute ar fi fost și o dovadă de respect.

Liderul sindical a atras atenția că nu sunt alocate suficiente fonduri pentru a asigura, în deplină siguranță, începerea noului an școlar, în niciunul din cele trei scenarii propuse pentru reluarea cursurilor în pandemie.

”Nu sunt pregătiți pentru începerea noului an școlar, nu vin cu explicații clare pentru cadrele didactice, lasă fiecare școală să decidă scenariul ales, dar fără să asigure finanțarea corespunzătoare. Situația asta doar acoperă incapacitatea Guvernului. (…) În condițiile acestea, începutul de an școlar va arăta foarte prost”, a avertizat Nistor.

Profesorul Florian Colceag: Ministrul Monica Anisie va trebui schimbată rapid

Profesorul Florian Colceag, supranumit ”antrenorul de genii”, o critică într-un interviu pentru emisiunea Adriana Nedelea LA FIX pe ministrul Educației, Monica Anisie, pentru cum a gestionat sistemul de învățământ în pandemie.

”Monica Anisie nu mai este o șansă. Din păcate, va trebui schimbată rapid, pentru că timpul nu iartă. Ea nu are experiența de conducere și organizare. Ca să organizezi un sistem care să meargă pe managementul crizelor, cu presiunea pandemiei și a crizei economice, își trebuie altă experiență. Trebuie să fii, în primul rând, extrem de cunoscător al tuturor metodelor folosite în lume pentru a putea rezolva problemele, ceea ce nu este”, a spus Florian Colceag.

Ministerul Educației nu a reușit, deși ar fi avut timp, nici măcar să creeze o platformă educațională care să favorizeze educația online. Mai mult, spune profesorul Colceag, Ministerul Educației nu are nici măcar un singur pedagog angajat, care să ajute la schimbarea sistemului de învățământ.

Florian Colceag le spune profesorilor că trebuie să învețe ei înșiși foarte mult dacă vor să învețe copiii de la ei. Iar pentru profesorii care au venit în învățământ pentru bani, are un mesaj:

Profesorii de vocație, cei care sunt cu sufletul aproape de copii, nu vor renunța. Ceilalți, dacă nu au parte de creșteri salariale și vin în învățământ pentru bani, nu au decât să plece.

Profesorul Colceag crede că după multele schimbări din cauza pandemiei, și educația se va schimba.

”Se va trece în primul rând pe principiile care ridică mintea, nu pe toceală, se va trece pe cunoștințele semnificative, care influențează și ajută gândirea”, spune profesorul Florian Colceag despre viitorul educației.

Adriana Nedelea LA FIX, 13 august

O nouă zi cu cel mai mare număr de cazuri noi de coronavirus și cele mai multe decese. Autoritățile au anunțat joi 1.454 de infecții noi cu COVID-19, cu 39 mai multe decât miercuri, și 53 de decese.

Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns joi la 66.631, din 26 februarie, când a fost confirmată prima persoană infectată cu COVID-19, din județul Gorj.

Numărul pacienților cu COVID-19 care au murit a ajuns la 2.860, după ce numai în ultimele 24 de ore au fost anunțate 53 de decese, cel mai mare număr raportat zilnic de la începutul pandemiei.

În spitale mai sunt internați 7.437 de pacienți cu coronavirus, dintre care 478 în stare gravă, la ATI.

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus sunt în București – 172, Prahova – 88, Argeș și Timiș – câte 80.

Județul Dolj are un focar de infecție cu COVID-19 la un cămin de bătrâni din Craiova, unde sunt 126 de persoane confirmate cu coronavirus, dintre care 100 sunt rezidenți și 26 sunt angajați.

Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, a spus în emisiune că situația în Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova este sub control, s-a făcut anchetă epidemiologică, persoanele confirmate cu COVID sunt izolate de cele neinfectate, însă problema cea mai mare este că acolo sunt persoane cu probleme de sănătate.

”Problema este că în cămin sunt multe persoane cu dizabilități. Unele dintre persoanele care ies în curte nu poartă mască, dar păstrează distanțarea fizică”, a explicat prefectul de ce a ajuns centrul pentru persoane vârstnice focar de infecție.

Întrebat dacă Direcția de Sănătate Publică Dolj este vinovată că din 24 iulie, când au fost depistate primele infecții, până joi 13 august, numărul celor infectați a crescut de cinci ori, prefectul spune că nu are ce să reproșeze celor de la DSP, care au gestionat corect nu doar focarul din căminul din Craiova, ci și din celelalte focare din județ, iar acum sunt închise aproape jumătate.

”Am avut 29 de focare, mai avem active 17. Sperăm ca și la centrul de bătrâni, care este cel mai mare ca număr de cazuri, să găsim o soluție cât mai repede să oprim infectările”, a adăugat prefectul.

Prefectul a vorbit și despre focarul de infecție cu coronavirus de la Centrul Ethos, unde sunt infectate 47 de persoane, dintre care 22 de persoane vârstnice și 25 de angajați care se ocupau de îngrijirea lor.

Un alt focar de infecție din județul Dolj este la Spitalul Orășenesc Filiași. Prefectul a spus că acolo au fost confirmate cu coronavirus opt cadre medicale și un jurist.

Ponta: ”Vor fi cele mai inutile alegeri, nu se va schimba nimic”

Liderul PRO România, Victor Ponta, a vorbit într-un interviu la Adriana Nedelea LA FIX despre așteptările partidului la alegerile locale, alianța cu Robert Negoiță, șansele de a câștiga Primăria București și primăriile de sector, dar și despre susținerea moțiunii de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban.

Ponta a spus că PRO România va vota moțiunea de cenzură, dar să o vadă depusă, pentru că nu este convins că PSD o va introduce și că i se pare mai degrabă un circ politic.

”Povestea cu moțiunea PSD e ca «Petrică cu lupul», atât au anunțat-o de luni de zile că eu nu o mai cred. S-ar putea ca atunci când o va depune, să nu mai mai vină nimeni la Parlament, pentru că nu-i mai crede”, a adăugat liderul PRO România.

Mai sunt două săptămâni până începe campania electorală pentru alegerile locale. Victor Ponta a spus că această campanie va fi una atipică și că este pentru prima dată când îi este teamă să meargă în teritoriu pentru a face campanie electorală candidaților partidului său, de teamă că s-ar putea infecta cu noul coronavirus.

”Îmi este frică să nu iau virusul şi să îl dau familiei. Oamenii vor să-ţi strângă mâna în campanie. S-ar putea ca liderii politici să devină un factor de răspândire. (,,,) Daciana mi-a spus să mă mut în septembrie. Nu vrea să pun în pericol copiii şi părinţii”, a mai spus Ponta.

Victor Ponta a spus că vor fi cele mai inutile alegeri, pentru că nu se va schimba nimic, majoritatea primarilor în funcții vor fi reconfirmați, după o prezență foarte mică la vot.

Liderul PRO România crede că cea mai mare șansă să câștige alegerile la București o are Gabriela Firea, ajutată de candidatura lui Traian Băsescu, care va lua din voturile care ar fi ajuns la Nicușor Dan dacă fostul președinte nu candida.

Victor Ponta spune însă că Gabriela Firea nu va putea să facă într-un
al doilea mandat nici cât a făcut în primul, pentru că nu va mai avea aceeași susținere ca în perioada în care primarul general, toți primarii de sector, majoritatea CGMB, Guvernul și Ilfovul erau de la PSD.

”Principalul meu reproș pentru doamna Firea este că nu a folosit această ocazie unică, în care practic nu te opreai în bătălia politică, ci aveai pe toată lumea. (…) Cred că dacă ar fi lăsat partea cu PSD și s-ar fi ocupat numai de administrație, astăzi ar fi fost favorită clară. Cred că dacă pierde, pierde din cauza implicării în PSD și a faptului că nu a făcut administrație, ci prea multă politică”, a mai spus Ponta.

Adriana Nedelea LA FIX, 12 august

România are un nou record negativ de cazuri noi de coronavirus: 1.415 persoane confirmate cu infecție COVID-19 în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus sunt în București – 174, Vaslui – 123 și Argeș – 77. Cu 374 de noi infectări confirmate, Capitala și cele două județe au un sfert din totalul cazurilor noi de COVID-19.

În creștere este și numărul pacienților cu coronavirus care au murit, numai în ultimele 24 de ore fiind anunțate 43 de noi decese, față de 35 marți și 29 luni.

Din cele 65.177 de persoane infectate cu coronavirus de la începutul pandemiei, peste 31.000 s-au vindecat.

În spitale mai sunt acum 7.381 de pacienți cu COVID, dintre care 485 în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Bucureștiul și județele Suceava, Argeș și Brașov au împreună peste 20.500 de cazuri COVID, aproape o treime din totalul infectărilor de coronavirus. În București sunt 7.779 de persoane confirmate cu coronavirus, în Suceava – 4.805, în Argeș – 4.232, iar în Brașov, numărul cazurilor a ajuns la 3.752.

La nivel mondial, numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 20,6 milioane, din care peste 65% (aproape 13,5 milioane) s-au vindecat. Numărul deceselor a depășit 746.000.

Traian Băsescu, candidat la Primăria București: ”Gabriela Firea încheie mandatul cu conturile blocate”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, candidează la Primăria București din partea PMP. Într-un interviu pentru Libertatea, Traian Băsescu spune cum a ajuns să candideze, de ce PNL și USR-PLUS nu au mai inclus PMP în alianța de dreapta pentru primăriile din București și ce crede despre contracandidații săi Gabriela Firea și Nicușor Dan.

”Pe Nicușor Dan îl voi considera un aliat al meu în această competiție. Este un profesor de matematică, nu poate să fie decât foarte exact. Am încredere în meseria lui, în formarea lui profesională”, a spus Băsescu.

”Gabriela Firea a cheltuit bani degeaba, foarte mulți, și își încheie mandatul într-un mod penibil, cu conturile blocate. Măsuri neinspirate, cât cuprinde. Sigur, am avut multă veselie, mult spectacol, artiștii foarte bine plătiți cred că au fost în epoca de aur în timpul doamnei Firea. Dar, din păcate, încălzirea și apa caldă în București, nu numai că nu le-a rezolvat, le-a îngropat pur și simplu”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul președinte susține că Dan Barna nu-și dorește ca Nicușor Dan să câștige alegerile și a forțat PMP să vină cu un contracandidat pentru a-i reduce șansele.

”Cum să creezi condiții pentru un candidat tot de dreapta? Și dacă ia 5 procente, dar le ia tot de la Nicușor Dan, deci periclitezi șansele de câștig ale candidatului tău”, spune Traian Băsescu.

Fostul președinte are și o explicație pentru afirmația că Dan Barna nu ar vrea să câștige Nicușor Dan alegerile pentru Primăria București: ”O victorie a lui Nicușor Dan îl așează în poziția de lider politic al USR. Cine câștigă Primăria Capitalei dobândește o autoritate majoră în interiorul propriului partid”.

Întrebat ce le-ar transmite liderilor PNL și USR acum, după ce și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei, Traian Băsescu a răspuns: ”Un singur cuvânt: păcat. Păcat că m-au obligat să o fac”.

Traian Băsescu a criticat actualul guvern pentru felul în care a gestionat epidemia de coronavirus și fondurile europene alocate României.

”Cât de prost trebuie să fii să îți pună cineva banii pe masă și tu să nu faci nimic cu ei, nici măcar să îi furi. I-au lăsat necheltuiți, au dat banii înapoi la UE. Iar acum vin peste noi sume aproape duble față de ce am avut”, a spus Băsescu.

Nu e posibil să guvernezi atât de fără perspectivă. De regulă, guvernanții proiectează pe câțiva ani ce au de făcut. Actualul guvern nu poate proiecta lucruri pe două săptămâni, cum să avem pretenția să le proiecteze pe ani. El nu ne poate spune de la 1 septembrie care va fi creșterea la pensii.

Traian Băsescu:

Adriana Nedelea LA FIX, 11 august

Săptămâna aceasta este decisivă pentru majorarea punctului de pensie.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat în emisiune că, în acest an, pensiile vor fi majorate, din septembrie, cu cel mult 15%.

Urmează să decidem pentru rectificarea bugetară. Vom merge pe finalizarea calculelor pentru o creștere între 10 și 15%. Avem mai multe scenarii între 10 și 15%.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru:

Ministrul nu spus dacă opțiunea va fi mai mult pentru o majorare a pensiei cu 10% sau cu 15%, precizând doar că ”ține de posibilitățile pe care bugetul le are în acest moment”.

Violeta Alexandru a vorbit și despre majorarea pensiei sociale, precizând că deja a discutat cu premierul și că acum așteaptă de la ministrul Finanțelor să spună cu ce sumă va crește aceasta.

”Determinarea este de a crește pensiile, inclusiv pensia socială. Vom avea pentru pensia socială o creștere cu o sumă similară cu cea în cuantumul pe care în final îl va primi fiecare pensionar care a contribuit în sistemul de pensii”, a precizat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a subliniat că decizia privind majorarea în acest an a pensiilor trebuie să fie una cu responsabilitate pentru bugetul din acest an, profund încercat de pandemie, dar și raportat la ce urmează să se întâmple anii următori.

”Vom resimți efectele acestei pandemii, cu consecințe în mediul economic, și în anii următori”, a mai spus ministrul.

Despre majorarea alocațiilor pentru copii, ministrul Muncii a spus că Guvernul a decis prin OUG o creștere etapizată, cu 20% din septembrie pentru luna august și cu alte două măriri în următorii doi ani.

Întrebată dacă, în situația în care Parlament va respinge OUG privind majorarea etapizată, alocațiile pentru copii se vor dubla, așa cum prevede legea, ministrul Muncii a spus că legea trebuie respectată, dar că speră să nu se ajungă la această situație și să existe responsabilitate în mediul politic.

Violeta Alexandru a precizat însă că în rectificarea bugetară sunt alocați bani pentru o creștere cu 20%, nu cu 100%.

Ministrul Muncii: Șeful ITM Argeș nu știa unde sunt pe teren inspectorii

Despre controlul pe care l-a făcut la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, unde a găsit birourile goale, ministrul a spus că nu asta ar fi cea mai mare problemă, ci faptul că șeful ITM nu știa unde sunt pe teren cei 40 de inspectori.

”Faptul că șeful ITM nu știa unde sunt pe teren, motivând că ar fi o procedură care le-ar permite inspectorilor să decidă ei înșiși când ajung pe o stradă dacă se duc într-o parte sau în alta, mi s-a părut un element asupra căruia am cerut Inspecției Muncii de la București să verifice și să îmi comunice rezultatul”, a precizat Violeta Alexandru.

Întrebată dacă ia în calcul o schimbare a șefului ITM Argeș după controlul de astăzi, ministrul Muncii a spus că este prematur să anunțe o asemenea decizie radicală.

Ministrul a spus că merge în control pentru că vrea să fie luată în serios activitatea de verificare, în special munca la negru.

Perioada de pandemie mi-a arătat că cea mai mare vulnerabilitate a românilor este faptul că acceptă munca la negru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru:

Ministrul a mai spus că vrea să schimbe și modul de repartizare a verificărilor, care acum se face cu o mare doză de subiectivitate.

”Îmi doresc un sistem aleatoriu de repartizare a verificărilor, similar cu cel implementat în justiție, astfel încât să diminuăm ingerința factorului subiectiv. Vreau să mă asigur că nu se duce același inspector la aceeași firmă sau la o firmă despre care are informații că ar avea un potențial conflict de interese”, a mai spus ministrul.

1.215 cazuri noi de coronavirus și aproape 480 de pacienți în stare gravă

Numărul cazurilor de coronavirus a depășit 63.700, din care 1.215 sunt cazuri confirmate în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe cazuri noi de coronavirus sunt în București – 151 și județele Vaslui -113 și Dâmbovița – 71.

2.764 de pacienți cu COVID-19 au murit , 35 dintre decese fiind anunțate în ultimele 24 de ore.

În spitale mai sunt acum 7.436 de pacienți cu COVID-19, dintre care 485 în stare gravă, la Terapie Intensivă.

Ministrul Sănătății: ”Propunerea mea este de prelungire a stării de alertă”

Peste 12.000 de cazuri de coronavirus au fost confirmate în primele 10 zile din luna august, iar numărul pacienților aflați în stare gravă la ATI a crescut zilnic, ajungând la aproape 500.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus în emisiune că speră să se ajungă la o stabilizare a cazurilor de coronavirus la 1.200 zilnic, iar după o perioadă de platou, să urmeze o pantă descendentă.

Până atunci însă, ministrul spune că propunerea lui este de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile.

În acest context, propunerea mea ca ministru al Sănătății este de a prelungi starea de alertă. Rămâne ca și CNSU, cu domnul prim-ministru Ludovic Orban, să decidă dacă da sau nu. Noi considerăm necesar în acest moment, încă 30 de zile.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

Ministrul a precizat că o nouă relaxare a măsurilor poate fi numai când va exista o pantă descendentă a situației epidemiologice, în niciun caz acum, când există o transmitere accentuată a infectărilor.

Nelu Tătaru le transmite celor care nu cred în existența coronavirusului că pandemia este reală și că numai prin respectarea măsurilor se poate ajunge la o scădere a cazurilor de COVID, de acolo de sus unde a ajuns acum România.

”Trebuie să înțelegem că trăim o pandemie, că acel curent negaționist, antivaccinist, nonconformist sau acel joc politic, pentru că a existat așa ceva, au venit un pic cam devreme. Haideți să lăsăm partea medicală să își facă treaba”, a mai spus ministrul.

Arhiva emisiunilor din perioada 10 aprilie – 31 iulie este aici.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI