MENIU CAUTĂ
08 Mar. 2017 13:08 , de Valentina Postelnicu

Ministrul Muncii: Salariile demnitarilor și primarilor, calculate pornind de la salariul mediu pe economie; Din 2018 cresc salariile în sănătate

Distribuie

Salariile demnitarilor, primarilor şi viceprimarilor vor fi calculate pornind de la salariul mediu pe economie. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în debutul ședinței de Guvern. Ea spune că legea salarizării unitare va fi adoptată până la 1 iulie. În plus, ministrul a anunțat că începând cu 2018 cresc salariile din sănătate.

„Este un capitol separat pentru indemnizaţiile demnitarilor, primarilor şi viceprimarilor, care se calculează începând cu salariul mediu pe economie. De ce am făcut acest lucru? Cred că este o precizare care trebuie făcută, pentru că la toţi ceilalţi bugetari se porneşte de la salariul de bază, la care se adaugă sporurile. Or, demnitarii, primarii şi viceprimarii au indemnizaţii care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici măcar sporul de vechime, şi atunci, ca să fie pe o bază corectă pentru toată lumea, s-a optat pentru această variantă”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a subliniat că până în anul 2021 vor fi corectate toate „inechităţile” în sistemul de salarizare, urmând ca după acest an fiecare bugetar să beneficieze de o creştere egală a salariilor.

„Până acum, sindicatele au primit foarte bine această lege. Va trebui să o avem adoptată până la 1 iulie anul acest”, a adăugat ministrul Muncii, arătând că se va respecta o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei pentru patru ani.

Lia Olguța Vasilescu: Din 2018 cresc salariile în sistemul sanitar

Ministrul Muncii a mai declarat că noua Lege a salarizării nu se va mai baza pe clase de salarizare, ci pe funcţii, grade şi gradaţii.

„Legea este modificată faţă de varianta sau variantele mai bine zis care au tot fost tot prezentate publicului. Noi am fost foarte atenţi să nu ieşim din această anvelopă de 32 de miliarde de lei. Împreună cu Ministerul de Finanţe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată această lege, ieşeam la 31 de miliarde de lei, dar după discuţiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus faţă cât ne-am asumat. Legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcţii, grade şi gradaţii”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu în deschiderea şedinţei de Guvern.

Ministrul Muncii a precizat că „din 2018 cresc salariile în sistemul sanitar”. „Ei sunt primii care vor beneficia de această creştere salarială în totalitate. La ceilalţi urmează să se facă gradual în următorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispoziţia ordonatorului de credite, dar aceşti bani nu pot fi daţi decât în acord cu sindicatele. Rămânem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite, în aceste sporuri trebuie să intre obligatoriu acel voucher de vacanţă (…) şi două norme de masă însemnând salariul minim pe economie”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că anvelopa de 32 de miliarde de lei prevăzută pentru creşterea salariilor bugetarilor va însemna, în medie, o creştere cu 56% în patru ani de zile.

„Cred că era logic pentru toată lumea această precizare. Până acum am finalizat legea, dar până să o transmitem Parlamentului am considerat că este foarte util să avem discuţii cu sindicatele şi deja avem semnale foarte pozitive. (…) Sindicatele au primit foarte bine această lege, noi va trebui să o avem adoptată până la 1 iulie anul acesta”, a declarat Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că, după consultările avute luni şi marţi cu reprezentanţii sindicatelor din apărare şi ordine publică şi cei din sănătate, vor urma noi negocieri, joi, cu sindicatele din Educaţie, iar vineri cu reprezentanţii federaţiilor din instituţiile de cultură, după care săptămâna viitoare şi cu alţi actori sociali.

‘Până în anul 2021 considerăm că se vor corecta toate inechităţile care sunt, la ora actuală, în sistemul de salarizare, urmând ca după 2021, legea fiind pusă la punct, în sensul că tot sistemul de salarizare este pus la punct pe baze corecte, va urca fiecare bugetar în parte cu rata inflaţiei. Deci, absolut toţi bugetarii vor avea parte, după 2021, de o creştere egală „, a mai spus Vasilescu.

Comentarii