„În unele localități au fost postate, la sfârșitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice și să sancționeze, în conformitate cu competențele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică și care nu au avizul Ministerului Sănătății, așa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noștri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la rațiune și responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii și chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creștem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Și rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinați”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.
În cadrul aceluiaşi comunicat se precizează că articolul 44 din Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede ca toate „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii”.
De aceea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au posibilitatea de a amenda pe cei care nu respectă această prevedere, deoarece încălcarea legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform HG nr. 857/2011.
Reacţia ministrului Sănătăţii vine după ce, în mai multe judeţe din România, au apărut panouri publicitare împotriva vaccinării.
În România, există o dezbatere publică pe tema vaccinării. O lege care prevede obligativitatea vaccinării a trecut de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizionar. Sute de oameni au ieșit în stradă în toată țara, pentru a protesta împotriva introducerii obligativității vaccinării.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro