O zonă din Satu Mare pare desprinsă parcă din celebra Provence, din sud-estul Franței, cunoscută pentru câmpurile pe care se cultivă lavandă. Asta și datorită Dorinei Mercea, care a avut un vis considerat de mulţi ciudat, după o vizită făcută la o plantaţie de lavandă din judeţul Alba.
Cucerită fiind de această plantă ea a pornit o afacere, Lavanda Oaş, nu din dorinţa de a face cu orice preţ profit ci din certitudinea că pasiunea antreprenorului pentru frumos va convinge şi pe alţii să iubească aromatica lavandă, notează Vocea Transilvaniei.
“Mi-a venit idea după ce am vizitat o plantaţie din Alba. Nu mi-a venit să cred cât de relaxată m-am simţit acolo,” spune Dorina Mercea.
“Avem aproximativ un hectar de teren pe care l-am plantat cu cincisprezece soiuri de lavandă. Am citit mult şi erau puţine informaţii în limba română. Am şi pierdut plante pe parcurs şi am învăţat practic din propriile greşeli. La un moment dat, din 1000 de plante am rămas doar cu 300. Dar asta pe mine m-a ambiţionat. Eu şi cu soţul meu le-am plantat şi acum tot noi ne ocupăm de toate. Nu folosim ierbicide, nici chimicale şi facem totul manual. Nu a fost uşor la început,” povesteşte Dorina Mercea.
Dorina a ales pentru micul său colţ de rai nu mai puţin de cincisprezece plante, gândindu-se în avans la ce doreşte să obţină din mica sa afacere. În loc să vândă plantele recoltate unor producători, Dorina a decis să se ocupe de întregul lanţ de producţie.
Pentru vară, Dorina a făcut săculeţi cu lavandă, pentru cei cu insomnii a confecţionat perne înmiresmate iar primăvara, puteţi primi în casă mirosul “violet” graţie unor ”lalele” … de lavandă. Nici Crăciunul nu scapă de aroma florilor mov. La târgurile de profil, Dorina vinde decoraţiuni pentru brad, tot cu lavandă.
De curând, conform sursei citate, Dorina a obţinut prima picătură de ulei pur de lavandă. A plantat specii care sunt bogate în uleiuri esenţiale ştiind că industria cosmetică are nevoie mare de uleiuri. Folosite la săpunuri, creme, în aromaterapie şi bineînţeles în industria de parfumuri, uleiul de lavandă poate aduce un profit frumos, mai ales dacă este bio.
::placeholdeR–>
Decoamdată, produsele din lavandă sunt vândute la târgurile meşteşugăreşti din zona Oaşului, dar Dorina şi-a creat şi o pagină de facebook prin care le prezintă sătmărenilor frumuseţea câmpurilor de lavandă și speră ca Lavanda Oaş să devină o marcă românească sinonimă cu calitatea dar şi cu tradiţia din Ţara Oaşului. Totul depinde de modul în care se va dezvolta afacerea dar şi de felul în care ea va fi promovată.