Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Misterele de pe creastă! Fenomen rar surprins în Munții Făgăraș! GALERIE FOTO

Misterele de pe creastă! Fenomen rar surprins în Munții Făgăraș! GALERIE FOTO

Un fotograf a surprins un fenomen rar pe vârful „Vânătoarea lui Buteanu”, din Munţii Făgăraş, la doi ani după ce pozase un „cer înstelat”, în plină zi, la Bâlea Lac.

De Iulian Cuibar,

Un fenomen rar, care se petrece în munţi, cunoscut sub numele de „Spectru montan” sau „Umbra din nori” a fost surprins de fotograful Valentin Zamora, zilele trecute, în munţii Făgăraş, mai exact pe vârful „Vânătoarea lui Buteanu”, la altitudinea de 2.507m.

„Acest fenomen apare atunci când o persoană stă pe un vârf de munte, cu soarele în spate şi deasupra unui plafon de nori sau ceaţă şi umbra acestei persoane, împreună cu vârful muntelui se reflectă pe norii sau pe ceaţa de mai jos, iar cele două umbre sunt încadrate central de un curcubeu circular denumit «spectru»”, a explicat fotograful.

Spectrul montan se mai numeşte şi „Spectrul din Brocken”, deoarece se poate observa des pe Vârful Brocken (munţii Harz) din Germania.

„Am întrebat un salvamontist cu experiență, care a bătut muntii în lung și lat, şi nu a mai vazut aşa ceva, deci apare rar”, a mai spus fotograful.

Acesta a mai surprins, cu exact 2 ani în urmă de la acest episod (30 septembrie 2014), o altă imagine spectaculoasă, într-o fotografie realizată la ora 15.35 la Bâlea Lac, când, deşi era plină zi, cerul părea înstelat.

„În ziua în care am filmat acele entităţi luminoase pe creasta Munţilor Făgăraş, am mai realizat o fotografie, iar pe cer, deasupra luminii de pe munte se distinge ceva misterios.

Muntii Făgăras și mediul natural, în general, îți oferă mereu experiențe placute. Nu am studiat fenomene paranormale, dar sunt convins că munţii noștri au o încărcătură energetica pozitiva”, a încheiat Valentin Zamora.

Close
Închide
  Close