Pe 24 februarie, după invadarea Ucrainei, Olena, soțul și copilul lor de un an și jumătate au fugit în grabă la Jîtomîr. Max a fost lăsat în grija unor vecini care au ales să rămână din Bucha. Familia Kukuruzka spera să revină rapid acasă.

„Când am înțeles că luptele vor dura, am vrut să ne întoarcem după el, dar vecinii ne-au sunat să ne spună că orașul este bombardat și că trupele rus au ajuns deja”, a povestit Olena.

„Rușii își parcaseră transportorul blindat în curtea noastră”

Pisica mai avea mâncare și apă pentru câteva zile, dar femeia și-a rugat vecinii să spargă geamul și să ia pisica la ei. Era prea târziu însă: „ocupanții intraseră deja în casa noastră. Am văzut poze, își parcaseră transportorul blindat în curte”.

Apoi, când trupele ruse au părăsit orașul, pisica uriașă a dispărut.

„Am sperat că este în viață și a fost scos de voluntarii care au salvat animalele de companie. Timp de 38 de zile m-am încăpățânat să cred că trăiește. Am scris la toate centrele de voluntariat și grupurile de sprijin din Hostomel și Bucha”, a spus femeia.

Motanul Max, furat de ruși din Bucha și dus în Belarus, s-a întors la stăpâni după 80 de zile
Max are în jur de 14 kilograme | Foto: Dumskaia

Apel de la Gomel: „Max a fost răpit de armata rusă”

Vestea bună a venit de unde nu se aștepta. Olena a primit, prin Viber, un apel din Belarus: „O fată din Gomel mi-a spus că Max a fost, probabil, răpit de armata rusă. Împreună cu soldații, pisica a parcurs mai bine de 300 km cu un transportor blindat rusesc, înghesuită lângă aparatele de uz casnic furate de la locuitorii din Bucha și Irpin”.

Nu e clar dacă Max a fost apoi abandonat de soldați, iar Olena nu a precizat, în relatarea pentru Dumskaia, cum și unde l-a găsit belarusa care a contactat-o.

Tânăra i-a trimis Olenei o fotografie cu Max, care purta un pandantiv pe care erau trecute datele de contact ale proprietarilor.

Veterinarii din Gomel i-au făcut animalului un pașaport veterinar internațional și l-au cipat. Motanul a fost predat apoi voluntarilor polonezi, la graniță, iar aceștia l-au ajutat să ajungă la familia care locuiește acum în Cehia, din cauza războiului.

Max a stat separat de stăpânii săi 80 de zile.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News