Mergi direct la conținut »
UPDATE | Moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe a fost respinsă de Senat. Meleşcanu a dat vina pe Iohannis şi pe ambasade pentru cozile din diaspora, din 26 mai
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe a fost respinsă de Senat. Meleşcanu a dat vina pe Iohannis şi pe ambasade pentru cozile din diaspora, din 26 mai

UPDATE | Moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe a fost respinsă de Senat. Meleşcanu a dat vina pe Iohannis şi pe ambasade pentru cozile din diaspora, din 26 mai

Moţiunea simplă "26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!", iniţiată de PNL, USR şi PMP a fost respinsă, marţi, de plenul Senatului. Ministrul Teodor Meleşcanu a pus vina pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe organizarea din ambasade şi consulate, pentru cozile din ziua scrutinului de la alegerile europarlamentare.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 17.30 Moţiunea simplă a fost respinsă cu 69 de voturi „împotrivă” şi 37 „pentru”.

Meleşcanu: „Nu există nicio secţie de votare în care să nu fi rămas buletine de vot”

Ministrul a respins, de la tribuna Senatului, acuzaţiile că ar fi existat secţii de votare în străinătate în care s-ar fi epuizat buletinele de vot înaintea închiderii acestora.

„Buletine de vot? E o minciună! Cine va spune acest lucru minte, iar cine continuă să spună aceste lucruri nu face decât să colporteze o minciună. Nu există nicio secţie de votare în care să nu fi rămas buletine de vot”, a spus Meleşcanu, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa.

Ministrul a găsit şi cauza cozilor din diaspora: Dublarea prin referendum a alegerilor europarlamentare din 26 mai este principala problemă care a existat la secţiile de votare din străinătate, a spus Meleşcanu.

El a adăugat că o altă cauză „care a condus la disfuncţionalităţi” este legată de funcţionarea secţiilor de votare.

„Din păcate, în marea majoritatea secţiilor nu am avut secţii complete. Singurul partid care a avut reprezentanţi în toate secţiile de votare, mai puţin una, a fost USR. Chiar în dimineaţa alegerilor, 86 de reprezentanţi ai partidelor politice nu s-au prezentat la secţia de votare – este una din temele care au creat foarte mari probleme în administrarea actului electoral”, a spus Meleşcanu.

Alte probleme enumerate de ministrul de Externe sunt legate de spaţiile în care au funcţionat secţiile, actele de identitate expirate ale mai multor persoane care doreau să voteze, precum şi de „anumite grupuri de susţinători”, despre care Meleşcanu a spus că „au continuat să facă campanie electorală, ceea ce e interzis prin lege, şi în secţiile de votare, inclusiv prin purtarea unor tricouri pe care erau patru litere ‘sus şi jos PSD’, şi care defilau în secţiile de votare, inclusiv în perioada votului „.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Opoziţia i-a cerut demisia lui Meleşcanu: „Aţi devenit o vulnerabilitate pentru România”

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Senatorul USR Vlad Alexandrescu i-a cerut marţi demisia lui Teodor Meleşcanu, pentru „probabil cea mai gravă eroare a sa – umilirea cetăţenilor români din diaspora, nu pentru prima, ci chiar pentru a doua oară în cariera sa de ministru de Externe”.

„Ceea ce voiam să vă spun, domnule Meleşcanu, este că aţi devenit o vulnerabilitate pentru România, iar cu fiecare zi pe care o petreceţi în plus la conducerea Ministerului de Externe această vulnerabilitate naţională creşte. E cazul să faceţi un lucru bun pentru ţara care vă plăteşte pensia specială şi salariul. Plecaţi astăzi, domnule ministru, şi lăsaţi diplomaţia românească pe mâini mai bune şi mai responsabile. Românii nu vor uita umilinţele la care i-aţi supus”, a afirmat Alexandrescu, de la tribuna Senatului.

Tăriceanu: „Nu ştiu unde este încercarea de umilinţă. Şi eu, ca şi dumneavoastră, în ziua de 26 mai, am stat peste jumătate de oră la coadă”

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că nu a existat „nici cea mai mică intenţie” din partea Guvernului de a împiedica în vreun fel realizarea votului la alegerile europarlamentare şi la referendum în 26 mai.

„În anumite secţii de votare au avut loc mari aglomerări de cetăţeni care doreau să voteze. Unii au tras concluzia că Guvernul a vrut să-i umilească pe aceşti cetăţeni ai noştri. Nu ştiu unde este încercarea de umilinţă. Şi eu, ca şi dumneavoastră, în ziua de 26 mai, am stat peste jumătate de oră la coadă să aştept să votez şi nu m-am simţit nicidecum umilit. Nu a existat nici cea mai mică intenţie din partea Guvernului de a împiedica în vreun fel realizarea votului. Aşa cum v-a explicat ministrul de Externe, dimensionarea secţiilor de vot a fost făcută pe baza aprecierilor misiunilor diplomatice şi consulatelor româneşti din străinătate. Nu există nicio evidenţă a locurilor şi a numărului de români care locuiesc în străinătate. (…) Dumneavoastră, cei de la USR, care sunteţi într-o bună prietenie cu PLUS-ul, care are legături cunoscute cu oamenii din fosta Securitate şi cu copiii lor, probabil că aveţi informaţii ceva mai multe, pe care noi nu le avem. Asta e realitatea!”, a afirmat Tăriceanu marţi, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii simple prin care s-a cerut demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.


UPDATE. Prezenţa ministrului la „Ora ministrului”, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost amânată.

La solicitarea grupului parlamentar al PNL, tema dezbaterii politice din plenul Camerei era „Dreptul la vot al diasporei călcat în picioare de ministrul Meleşcanu”, iar la solicitarea grupului parlamentar al USR dezbaterea este „Blocarea votului românilor din diaspora”.

Dezbaterea era programată să înceapă la ora 16,00.

Ulterior, ministrul merge la Senat, unde se va dezbate moţiunea simplă împotriva sa.

„Ce s-a întâmplat, în 26 mai, la secţiile de votare din diaspora a fost picătura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far responsabil de dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale şi de imaginea României, acest minister care suferă cumplit din cauza domnului Meleşcanu. (…) Aţi eşuat lamentabil şi irevocabil în faţa cetăţenilor acestui stat în a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai. Vă cerem formal şi explicit să vă daţi demisia, domnule Meleşcanu! (…) Orice fărâmă de încredere din partea noastră faţă de dumneavoastră s-a spulberat pe 26 mai şi astăzi vă anunţăm că aţi rămas fără partener pe ringul de dans”, se arată în textul moţiunii simple depusă de Opoziţie, după votul din 26 mai.

Semnatarii moţiunii spun că Meleşcanu a gestionat MAE şi a organizat alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai în străinătate ”în mod iresponsabil”.

Senatorii PNL, USR şi PMP critică, în textul moţiunii, organizarea „unui număr insuficient de secţii de votare”, „modul în care au fost atribuite urnele în secţiile de votare din străinătate” şi „lipsa de susţinere pentru iniţiativa legislativă privind votul prin corespondenţă şi a propunerilor de modernizare a legislaţiei electorale propuse de Opoziţie”.

„Aţi dat vina pe ambasadori pentru proasta organizare din 26 mai în loc să vă asumaţi responsabilitatea. (…) Votul anticipat la toate tipurile de alegeri şi votul electronic sunt doar două dintre instrumentele atât de necesare pentru buna desfăşurare a votului pentru cetăţenii României”, se menţionează în textul moţiunii.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a explicat de ce au fost cozi la votul din 26 mai și de ce o parte dintre românii din străinătate nu au putut vota.

Citeşte şi:
Pentru diareea senatorului PSD de Suceava s-a înălțat un elicopter, pentru o femeie arsă în Timișoara pe mai mult de 50% din suprafața corpului s-a găsit doar o ambulanță care s-o ducă la Viena! Benzina și rovinieta au fost plătite de rude!

Close
Închide
  Close