Mergi direct la conținut »
Motivul halucinant pentru care rezultatul necropsiei în cazul morţii modelului lui Botezatu nu a ajuns la anchetatori. S-a rătăcit în hățișurile birocratice
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Motivul halucinant pentru care rezultatul necropsiei în cazul morţii modelului lui Botezatu nu a ajuns la anchetatori. S-a rătăcit în hățișurile birocratice

Motivul halucinant pentru care rezultatul necropsiei în cazul morţii modelului lui Botezatu nu a ajuns la anchetatori. S-a rătăcit în hățișurile birocratice

La două luni şi jumătate de la decesul lui Constantin Toma, fost model al casei de modă a lui Cătălin Botezatu, nici anchetatorii, nici avocatul familiei nu au primit rezultatul necropsiei, deşi este parţial finalizată. Motivul este halucinant: reprezentanții Serviciului de Medicină Legală Ploieşti susţin că nu pot trimite, conform legii, documentul-cheie necesar anchetei până când Poliţia nu plăteşte, iar oficialii Inspectoratului Județean de Poliţie susţin că nu au primit nicio factură în baza căreia să achite costul necropsiei.

De Cristian Simion,

Medicii legiști au încheiat, în urmă cu câteva săptămâni, necropsia în cazul tânărului model găsit spânzurat, la doar 24 de ani, în vila din Ploieşti a familiei sale, după un presupus scandal cu iubita.

Medicul Vasile Drăghici, şeful SML Ploiești, a explicat pentru Libertatea că examenul medico-legal include două componente: necropsia făcută de medicii de la Ploieşti şi analizele toxicologice pe probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti.

„Din punctul nostru de vedere, raportul este finalizat, partea noastră. Mai rămân analizele de la Bucureşti, să se tragă concluziile  finale”, a spus Vasile Drăghici.

Acesta a precizat că de la Serviciul de Medicină Legală a fost încheiat un deviz încă din 16 noiembrie 2018, care a fost trimis Spitalului Judeţean de Urgeţă Ploieşti, de care aparţine SML Prahova şi care trebuie să emită factura.

Managerul Spitalului Judeţean din Ploieşti, Marius Niculescu, a declarat pentru Libertatea că factura a fost emisă încă din data de 3 decembrie şi că aceasta ar fi trebuit să ajungă până acum la Poliţie.

„Noi primim un deviz cu un nume. Pentru numele Constantin Toma, în acea perioadă există un singur deviz de 3.362 de lei, pentru care factura a fost încheiată şi care ar fi trebuit să ajungă deja la Poliţie. Vom contacta şi noi autorităţile să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat managerul spitalului.

De ce oamenii care îngrijesc pacienți aflați pe moarte se deschid către viață
Recomandări

De ce oamenii care îngrijesc pacienți aflați pe moarte se deschid către viață

Oficialii Poliţiei din Prahova spun însă că la ei nu a ajuns factura, deci nu pot plăti pentru a intra în posesia raportului medico-legal.

„Facem precizarea că IJP Prahova nu  a primit această factură, conform procedurii”, declară Raluca  Brezeanu, purtător de cuvânt al IPJ Prahova.

Pentru analizele toxicologice, INML Mina Minovici va trebui să emită o altă factură către IPJ Prahova, atunci când rezultatul va fi gata.

Medicul legist, acuzat de abuz în serviciu

Între timp, avocatul familiei Toma, Beatrice Comăniceanu, a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti o reclamaţie pentru abuz în serviciu pe numele lui Gerard Sima, medicul legist care a făcut necropsia la SML Prahova.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

„Am făcut o plângere înregistrată la parchet, am primit şi număr de dosar, urmând să fie cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu pentru că este strigător la cer ca la o urmărire penală, în momentul în care se face expertiza pe cadavru, un medic legist, indiferent de unde este, să ia singur decizia să ardă hainele care pentru  noi şi pentru organul de urmărire penală constituie probe la dosar. Obligaţia acestuia era ca aceste haine să fie păstrate în custodia poliţiei şi ţinute de către poliţişti până în momentul în care exista o soluţie pe dosarul respectiv”, spune avocata familiei Toma.

Întrebată de unde are informaţia că medicul a dispus arderea hainelor, avocatul a spus că aşa scrie în declaraţia medicului, existentă la dosar.

Şeful SML Prahova susţine însă că există fotografii concludente efectuate atât hainelor, cât şi în timpul necropsiei.

„În cazurile unde sunt morţi violente, Poliţia în primul rând  face poze la faţa locului, după aceea hainele lui au fost fotografiate, datele de anchetă le-au luat poliţiştii, după care la autopsie au asistat criminaliştii, care, la rândul lor, au făcut poze. În situaţia în care aveau vreo suspiciune sau ceva, Poliţia putea să ridice hainele. Dar dacă nu au avut nicio suspiciune de acest gen hainele nu au mai fost păstrate. Însă s-au făcut fotografii, tot”, a explicat Vasile Drăghici gestul subalternului său.

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu
Recomandări

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu

Familia a cerut un expert independent, dar nimeni nu face o necropsie pentru un cadavru care a fost deja autopsiat, a explicat Beatrice Comăniceanu, care a spus că, din punct de vedere legal, familia poate cere ca o comise din cadrul INML formată din trei experţi să verifice documentele încheiate după necropsia făcută la Ploieşti.

Polițiștii din Prahova au reluat, la începutul lunii noiembrie, cercetarea la fața locului în cazul morții fostului model Constantin Toma, după ce familia acestuia, venită din Zambia, a ridicat semne de întrebare cu privire la cauza decesului tânărului.

Citește și: Învinovățirea victimelor! 12 judecători români au considerat că dacă fetele minore violate nu au spus părinților, tăcerea e dovada că și-au dat consimțământul pentru sex

Close
Închide
  Close