Mergi direct la conținut »
Mungiu Pippidi spune că site-ul lui Moise Guran este parte a unei „grupări obscur finanțate”, cu scopuri politice. „Am o oarecare milă pentru ea”, răspunde Guran
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Mungiu Pippidi spune că site-ul lui Moise Guran este parte a unei „grupări obscur finanțate”, cu scopuri politice. „Am o oarecare milă pentru ea”, răspunde Guran

Mungiu Pippidi spune că site-ul lui Moise Guran este parte a unei „grupări obscur finanțate”, cu scopuri politice. „Am o oarecare milă pentru ea”, răspunde Guran

Alina Mungiu Pippidi face o analiză în Adevărul după decizia Curții Constituționale în privința referendumului anti-corupție. Ea susține că referendumul în sine a fost o eroare și că a fost promovat inclusiv de jurnaliști precum Moise Guran și Rareș Bogdan, nume dintr-o rețea de ”incitatori populiști”.

De Adrian Ilie,

Autoarea scrie că aplicația lui Moise Guran este parte a unei ”grupări obscur finanțată, dar foarte vizibilă” și că inclusiv alerta eronată de cutremur a fost un soi de test pentru a vedea dacă publicul poate înghiți orice.

”Ca parte din antrenamentul lor, această grupare obscur finanţată dar foarte vizibilă şi-a făcut o aplicaţie selectivă de ştiri şi opinii (unde au dus o campanie permanentă anticonstituţională pe bază de gradaţi de ai lor – experţi zero). Dar înainte, chiar la început, au făcut un test în care au dat o ştire falsă senzaţională – o alertă de cutremur. Nu a fost cutremur, dar lumea a dat din umeri şi a continuat să înghită găluşte. Nu a închis canalul, cum ar fi făcut un public mai sofisticat… Şi atunci au mers mai departe”.

Aplicația la care face referire este Biziday, ”știri verificate”, așa cum se initulează site-ul deținut de jurnalistul Moise Guran.

În martie 2017, utilizatorii aplicației Biziday au primit o alertă falsă care avertiza că un cutremur de 10 grade pe scara Richter ar fi avut loc în Romania, în zona Vrancea.

”Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km. Păstrați-vă calmul și mergeti cu familia sub o grindă solid”.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

La vremea respectivă, Moise Guran a spus că este posibil ca serverul aplicației să fi fost spart.

Contactat duminică de Libertatea, după afirmațiile din analiza publicată de Adevărul, Moise Guran a spus că nu dorește să comenteze acuzațiile Alinei Mungiei Pippidi.

”Am o oarecare milă pentru ea. Am colaborat cu ea, îmi pare rău, dar nu am alt comentariu de făcut”, a spus jurnalistul.

În analiza publicată pe 19 iulie, Alina Mungiu Pippidi lărgește cadrul și susține că USR-PLUS sau cel puțin cei care sunt atrași de tentația ”unei partide criptofasciste” s-au aflat doar conjunctural sub conducerea lui Klaus Iohannis în privința referendumului, dar că oricând poate veni alt lider.

Close
Închide
  Close