• Maria Cerchez susține că pacientul găsit decedat anul trecut, în octombrie, în curtea spitalului, era de pe secția ei, unde asistentele nu se mai pot ocupa de atâția pacienți.
  • Aceasta spune că a lucrat chiar și 192 de ore pe lună, în august anul trecut, și sunt zile în care pacienților nu li se poate administra, fizic, tratamentul. Pur și simplu nu apucă.
  • Reacția spitalului: “Există probleme de personal, dar vom scoatem posturi la concurs”

La începutul lunii octombrie a anului trecut, un pacient de 69 de ani a fost găsit mort în curtea Spitalului Județean din Slatina, cel mai mare din Olt. Bărbatul a fost descoperit fără suflare de o infirmieră, după ce dispăruse din secția de cardiologie, unde fusese internat după un infarct.

Justificând situația, conducerea spitalului de la Slatina spunea, pentru Digi24, că e aproape imposibil să verifice și să le interzică pacienților să părăsească spitalul.

”Murim și noi, mor și pacienții!” O asistentă din spitalul unde un pacient a fost găsit decedat în curte nu mai vrea să tacă ”de frică” și scoate la iveală situația din secția de cardiologie
Asistenta medicală Maria Cerchez

Astăzi, un cadru medical din spital iese public și își spune propria versiune.

Da, e imposibil. Mai ales când noi, asistentele, trebuie să ne ocupăm de 20, uneori și 22 de pacienți. Iar dacă îndrăznim să ne spunem punctul de vedere, suntem sancționate, hărțuite și umilite!

Asistenta Maria Cerchez:

Sunt luni în care eu și alte asistente lucrăm în plus și 160 de ore

O cheamă Maria Cerchez. De 13 ani e asistentă medicală la Spitalul Județean de Urgență din Slatina, 9 dintre aceștia petrecuți pe secția ATI Coronarieni.

După nemulțumiri legate de conducerea secției, a fost mutată la cardiologie. Unde, cu timpul, situația s-a înrăutățit. “Numărul asistentelor a început să scadă. Și nu neapărat din cauza plecărilor. Trebuia să facem și turele asistentei-șefe. Și, de exemplu, în luna august am lucrat nu mai puțin de 192 de ore. Sunt luni în care eu și alte asistente lucrăm în plus și 160 de ore, ore pe care ni le împărțim”.

“Se întâmplă de mult timp, nimeni nu ne ia în seamă. Și ajungem să murim și noi, să moară și pacienții!”.

Din cauza acestei situații, viața pacienților este pusă grav în pericol. Sunt zile, ca și ziua de 27.01.2020, în care eram doar trei asistente pe tură la un efectiv de 62 de bolnavi, iar până la ora 12 la o parte din aceștia nu li se administrase nici un tratament nici injectabil, nici oral, deoarece nu puteam face față fizic unui astfel de volum de muncă.

Maria Cerchez, plângere trimisă la Ministerul Sănătății luni, 10 februarie:

„Cine nu se conformează, îl tax… evaluați”

Asistenta alături de alte colege susțin că au încercat să înduplece conducerea spitalului să facă ceva. Însă, spune Cerchez, “șefii s-au făcut ghem, au refuzat orice colaborare și au trecut la amenințări voalate”.

În apărarea celor spuse de ea, Maria Cerchez a furnizat ziarului o înregistrare cu șeful de secție, Mircea Teodor Andrițoiu. “Pe înregistrare am fost amenințată într-un mod mascat, dar evident, că voi fi sancționată dacă nu accept condițiile impuse de el. Adică să lucrez cu 20 pacienți, ca la «abator». Nimeni nu suflă o vorbă de frică. Dacă cineva îndrăznește să nu execute ce zice el, le spune că îmi vor urma”.

”Murim și noi, mor și pacienții!” O asistentă din spitalul unde un pacient a fost găsit decedat în curte nu mai vrea să tacă ”de frică” și scoate la iveală situația din secția de cardiologie
Medicul Mircea Teodor Andrițoiu

Iată dialogul între ea și Andrițoiu, înregistrat pe 27 ianuarie:

Medicul Andrițoiu: Există o rubrică, și rubrica asta se regăsește și în evaluare, în fișa de evaluare, și se numește disponibilitatea pentru efort suplimentar. Deci, în situația în care…că în perioadele de vară nu aveți așa mulți pacienți. Și sunt perioade mai încărcate. De exemplu, azi se fac foarte multe externări. Mâine n-o să mai fie. Înțeleg că ești nemulțumită că ai avea prea mulți bolnavi și să îl întrebăm pe manager. Nu, deci managerul…
Asistenta Cerchez: Nu, Doamne ferește, deci ascultați-mă și pe mine…

Andrițoiu: Lasă-mă să termin. Deci managerul, eu vorbesc cu el să te primească. Și te duci și vorbești. Dar managerul o să-mi spună “dom doctor, dumneavoastră hotărâți ce faceți cu personalul, cum îl repartizați și ce sarcini le dați. Și ei trebuie să le execute. Asta o să spună”.
Cerchez: Domnule, nu am spus să anunțați managerul, vă rog să mă ascultați, am spus…

Andrițoiu: Nu să anunț. Cineva să întrebe câți bolnavi… Deci la nevoie, atunci când e nevoie, se muncește și suplimentar.
Cerchez: Da, eu am înțeles, dar eu am luat 15 bolnavi și nu pot să lucrez cu mai mulți. În condițiile în care trebuie să le fac tratament, să-i scriu la condică, să-i scriu în proces, să le duc perfuzii, să le fac investigațiile… Deci nu se poate să lucrez cu 20 de bolnavi.

Andrițoiu: Asta este situația legată de personal. Au mai venit două asistente, o să mai primim două. Asta e situația. Noi, când eram trei doctori, ce făceam? Am făcut 8-10 gărzi eu cu doctorul Dorobanțu! Era criză de doctori, mare, mare, noi muream aici!
Cerchez: Eu vă cred, domnule doctor, dar eu nu pot să lucrez cu mai mult de 15 bolnavi.

Andrițoiu: Asta spui tu. Deci… poți să… la evaluare și la asta…
Cerchez: Dacă trebuie mai mult… Nu se poate, deci să lucrăm cu 20… deci ascultați-mă… dacă este sarcină că trebuie să lucrez cu mai mult de 15, să-mi dați scris să lucrez și cu 20, nu este nici o problemă. Dacă trebuie.

”Murim și noi, mor și pacienții!” O asistentă din spitalul unde un pacient a fost găsit decedat în curte nu mai vrea să tacă ”de frică” și scoate la iveală situația din secția de cardiologie
Spitalul Județean Slatina

Andrițoiu: Asta trebuie să facă fiecare. În momentul în care secția este plină, lucrezi cu ce ți se spune. Fiecare trebuie să lucreze în funcție de necesitățile secției. Vara lucrezi cu 5. 5-6, ba da! Au fost situații.
Cerchez: Nu este chiar așa. Nu e. Dacă trebuie să lucrez așa, îmi dați scris…

Andrițoiu: Nu dau scris! Deci… șeful de secție dă sarcina, nu trebuie scris! Cine ți-a spus că trebuie scris? Așa zicea și Adriana Ronea, că să-i dau scris. Am vorbit cu managerul și mi-a scris, “dom doctor, dumneavoastră repartizați sarcinile în secție, nu trebuie să dați scris la nimeni. Verbal e suficient. Cine nu se conformează, îl tax… îl evaluați la fișa de evaluare”.
Cerchez: Bine, atunci, sincer, eu nu pot…

„Trei asistente lucrau la un birou”

Pe lângă orele suplimentare de muncă și numărul mare de bolnavi per asistentă, Maria Cerchez spune că munca a fost îngreunată și pentru că pe secție s-a înființat un birou de internări.

“Asta în condițiile în care Spitalul Județean are deja un birou de internări, unde fiecare secție își face foile de internare. La biroul de internări de pe secția cardiologie lucrau cinci asistente, pe trei schimburi, ce figurau pe grafic ca fiind pe secție, la patul bolnavului. Iar noi făceam munca lor!”.

Biroul a fost desființat pe 1 februarie. “Au înțeles și ei că este ilegal, dar funcționa de ani de zile pe secție”.

Maria Cerchez a dat deja spitalul în judecată, a făcut plângeri la ITM, Parchet, corpul de control al Ministrului Sănătății.

Mi-au trimis doar răspunsuri standard, fără valoare.

Maria Cerchez:

Motiv pentru care, de azi, Cerchez și-a asumat public declarațiile făcute despre spitalul la care lucrează. “Și vor vorbi și alte colege”, conchide ea.

Ce răspunde spitalul? “Scoatem de vineri trei posturi la concurs”

Contactat ieri, managerul Cătălin Rotea a confirmat că există probleme de personal, dar “vom scoate, vineri, trei posturi la concurs după ce va fi aprobat bugetul de către CJ Olt”

”Murim și noi, mor și pacienții!” O asistentă din spitalul unde un pacient a fost găsit decedat în curte nu mai vrea să tacă ”de frică” și scoate la iveală situația din secția de cardiologie

Managerul Cătălin Rotea

-Domnule Rotea, avem înregistrări în care angajate ale spitalului dumneavoastră, asistente, susțin că se ocupă și de câte 20-22 de pacienți deodată.
– Manager Cătălin Rotea: Nu știu dacă e înregistrarea pe care o știu, o asistentă mi-a adus una în care era, presupun, n-am de unde să fiu sigur, o discuție cu doctorul Andrițoiu. Punctual, pe cardiologie, adresabilitatea este foarte mare, numărul de pacienți a crescut destul de mult, mai ales în această perioadă. Personalul este, ca normare, pe secție, la nivel mediu. Nu e normare pe minim, dar cred că este necesară suplimentarea. Am mai făcut detașări de pe alte secții.

Despre biroul de internări…
Am desființat biroul de internări, pentru că aveam unul central. Le-am mutat pe cele 5 asistente pe secție, tocmai ca să fie acoperirea mai bună pe numărul de paturi. Și, imediat ce se aprobă bugetul de către ordonatorul de credite, Consiliul Județean Olt, vineri, o să mai scoatem la concurs 3 posturi de asistente ca să acoperim deficitul de personal. Din punctul de vedere al angajaților pe tot spitalul – avem 1750 de angajați – sunt secții pe care avem deficit de personal, o să scoatem în total vreo 15 posturi la concurs.

Ce spune domnul Andrițoiu despre acest caz?
99% din solicitările venite de la dânsul și de la alte secții sunt soluționate. 

În penuria de angajați, se poate pune pe baza lipsei de personal, de exemplu, moartea pacientului găsit în curte după două ore?
Dacă vorbim de omul plecat la 4 noaptea din pat și găsit în curte la 6, nu știu dacă poate fi pus pe seama lipsei de personal. Nu putem asigura paza pacienților conștienți și cooperanți. E o secție cu 70 de paturi și nu poți verifica ce face fiecare pacient. Cazul a fost raportat atunci la ANMCS și s-a făcut o anchetă, dar n-am avut un vinovat punctual.

Citeşte şi:

Copilul de 4 ani, aflat în comă după o anestezie făcută la o clinică stomatologică din Pitești, a murit la Spitalul Grigore Alexandrescu

Copilul de 4 ani, aflat în comă după o anestezie făcută la o clinică stomatologică din Pitești, a murit la Spitalul Grigore Alexandrescu

Activitatea clinicii stomatologice din Piteşti, unde un copil de 4 ani a paralizat în urma unei anestezii, a fost suspendată

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Mama Sofiei și concubinul ei au fost arestați. Au spus că micuța de 2 ani s-a înecat în cadă, deși avea coaste rupte, fracturi și urme de lovituri
Observatornews.ro
Mama Sofiei și concubinul ei au fost arestați. Au spus că micuța de 2 ani s-a înecat în cadă, deși avea coaste rupte, fracturi și urme de lovituri
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor