MENIU CAUTĂ
, de Delia Chilianu

EXCLUSIV/ Muzeu al Figurilor de Ceară în cinematograful Patria. Primăria Sectorului 1 va moderniza 4 săli de filme din București

Distribuie

Consilierii generali ai Municipiului București au votat, recent, un proiect în urma căruia Primăria Sectorului 1 a primit undă verde pentru modernizarea a 4 cinematografe din Capitală. Înainte acestea aparținuseră Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm“ (RADEF).

Cinematograful Patria, cinematograful Excelsior, cinematograful Cotroceni și cinematograful Grădina Parc fac parte acum din bunurile care alcătuiesc domeniul public al Municipiului București, iar în urma aprobării recente a consilierilor generali, Primăria Sectorului 1 poate începe modernizarea sau reconstruirea lor. Cea mai mare lucrarea va fi realizată la cinematograful Patria. Reprezentanții Primăriei sectorului 1 spun că aici se va face un proiect unic în România. Lucrările au început deja.  Muncitorii de la Romprest și ADP scot acum scaunele și obiectele de decor de prin săli. Practic, a început igienizarea spațiului.

Sală multifuncțională și spectacole pentru copii, la Cinema Patria

Cinematografele s-au aflat în administrarea RADEF, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii și multe se află în stare avansată de degradare. ”A început igienizarea spațiului în vederea consolidării și refacerii cinematografului Patria. Sunt peste 50 de oameni care lucrează în interior ( pentru igienizare- n.r.). Am preluat  acest cinematograf într-o stare deplorabilă, într-o stare avansată de degradare”, ne-a declarat Petruța Ulmeanu (foto), city manager al Sectorului 1.

Primăria Sectorului 1 va moderniza 4 săli de filme din București

La ultima evaluare seismică, imobilul a fost încadrat în clasa II de risc seismic, astfel că autoritatea locală poate reconsolida doar acest spațiu și nu mai este nevoie de refacerea întregii clădiri. ”Aici fi un proiect excepțional, inițiat de primarul Dan Tudorache. Vom avea la intrare un Muzeu al figurilor de ceară. Ne gândim la actori români celebri de teatru, de cinema. Se va menține sala de spectacole cu funcțiuni multiple, atât cinema 7D, performant, cât și sală de teatru, sală unde se vor ține spectacole de balet, balet pe gheață, deci vom face un complex enorm. Vom avea și sala mică, din stânga intrării, unde vrem ca la matineu să fie puse-n scenă spectacole pentru copii, inclusiv teatru de păpuși, cu marionete. Sus vrem să facem și o bibliotecă modernă”, ne-a mai spus administratorul public al Sectorului 1

Sala mare a cinematografului Patria are peste 1.000 de locuri. Sala mică a devenit după anii 2000 Cafe Cinema 3D și avea câteva zeci de locuri pe canapele. De 3 ani de când nu mai este folosit, cinematograful arată deplorabil: mai toți pereții sunt scorojiți, iar mucegaiul ”domnește” prin toate colțurile.

Petruța Ulmeanu ne-a mai spus că în prezent primăria se ocupă de igienizarea locului și evaluează starea imobilului.”A fost inițial încadrată în gradul I de risc seismic, acum este încadrată în gradul doi și încercăm să facem o a treia expertiză”.

Cinema Excelsior va fi modernizat peste un an

Cinema Excelsior a fost închiriat. Aici sunt acum studiouri ale postului de televiziune Antena 1.

Primăria Sectorului 1 va moderniza 4 săli de filme din București

Cinematograful Excelsior este închiriat

Aici există un contract de închiriere făcut de cei care au deținut anterior administrarea cinematografului (RADEF- n.r.) și pe care conform legii noi trebuie să-l mai menținem cel puțin un an”, spune Patruța Ulmeanu. Chiar și așa, autoritatea locală vrea să reabiliteze fațada, fiindcă, spun experții, are nevoie de reparații. Lucrările urmează a fi demarate perioada următoare.

Fațada cinematografului Cotroceni va fi refăcută

Cinematograful Cotroceni a fost preluată în chirie, aici fiind aceeași situație ca la Excelsior. Primăria nu poate interveni în clădire decât după un an. ”Aici imobilul este mai bine întreținut, dar oricum este necesară reabilitarea fațadei, pentru că este deteriorată”, mai spune Petruța Ulmeanu.

Primăria Sectorului 1 va moderniza 4 săli de filme din București

Cinematograful Cotroceni este închiriat

În ceea ce privește repararea fațadelor, recent, a fost votat în ședința Consiliului General al Municipiului București un proiect care prevede intervenția de urgență la fațadele care reprezintă pericol public. Amenzile pentru deținătorii clădirilor care nu fac reparațiile necesare ajung și la 8.000 de lei.

Amenajarea cinematografului Giulești, blocată de disputa dintre primării

Primăria sectorului 1 ar urma să reabiliteze și Cinematograful Giulești, doar că aici acum există o dispută între autorități. Mai exact, cinematograful este revendicat și de Primăria Sectorului 6.

Primăria Sectorului 1 va moderniza 4 săli de filme din București

Cinematograful Giulești este în paragină

Aici avem o dispută cu Primăria Sectorului 6. Este o situație puțin mai complicată din punct de vedere juridic. Dumnealor ne-au acționat în instanță. Acest imobil se află pe limita de hotar între sectorul 1 și sectorul 6. Deși dumnealor aveau o hotărâre de consiliu prin care li se dădea în administrare, din 2015 nu au întreprins absolut nimic. Este o ruină acolo. Dar până nu soluționăm litigiu în instanță, nu putem face nimic” explică Petruța Ulmeanu.

Cinematograful Grădina Parc ar urma să fie și el refăcut

Cinematograful Grădina Parc (Bd. Poligrafiei nr 1) nu mai există. Construcția a fost dărâmată. Primăria a obținut în instanță terenul, iar acum edilul Dan Tudorache vrea să facă acolo un cinematograf pe modelul celui care a fost, dar cu tehnologie modernă. Și în cazul acestui cinematograf, autoritatea locală depinde de decizia instanței. ”După ce vom soluționa litigiu cu cei care au construit ilegal pe acest teren, vom începe construirea unei cinematograf, un multiplex. Aici vrem să reconstruim din temelii un complex multifuncțional”, mai spune Petruța Ulmeanu, administratorul public al sectorului 1.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO/Radiografia unei generației: bătrânii, față în față cu o tabără gratuită. ”Am venit direct de la spital să prind un loc în Grecia!”

Citește mai multe despre Cinema Patria, Cinematograf și primaria sectorului 1 pe Libertatea.

Comentarii