Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Nămoloasa, singurul sat rupt de județul lui, și filozofia lui nea Costică, bătrânul care locuiește unde se termină drumul. ”Și lumea, tată”

Bătrânul Costică Serea din Nămoloasa locuieşte într-o casă cu tâlc: satul său e singurul despărțit complet de județul din care face parte. El stă la ultimul număr, dar care ar deveni primul, dacă localitatea ar fi legată de Galați printr-un pod peste Siret.

De Adina Florea, Răzvan Luțac,

Ca într-o sufragerie în care poți intra doar din casa vecinului, Nămoloasa Galațiului nu e accesibilă din propriul județ. De vină e Siretul, care şerpuieşte în cârca satului şi-l lipeşte de Vrancea. Plus, printr-un drum uitat de câmp, de Brăila. Dar nu şi de Galați, județ la care e arondat.

Asta înseamnă un ocol de 20 de kilometri pentru oricine vine din reşedința de județ.

Că e nepot venit la bunici, că e parlamentar.

Că e ambulanță.

Două poduri şi-un județ

Căci din Galați treci întâi Siretul, coteşti prin Vrancea, faci stânga unde vezi indicatorul cu praf cimentat şi traversezi alt pod, cel peste Râmnicul bolborosit.

Intrarea în Nămoloasa

Abia apoi, cu Siretul în stânga şi plopi de strajă, tăblia te anunță că eşti la Nămoloasa. Singurul sat din zonă izolat nu doar când în zonă sunt inundații. Şi sunt. Siretul se pierde în spatele unui dig care anunță, ca o umbrelă, că apa se umflă periculos de multe ori pe deceniu.

Dincoace de dig, copiii joacă fotbal pe păşune. Apoi încep casele.

La finiș

Ulița asfaltată se termină, brusc, în dig

Sunt case simple, cu un etaj, ondulină muncită de vânturi, hornuri ce pufăie a frig de iarnă moldovenească. E un sat lung, înşirat pe o ață de uliță asfaltată ce se termină, brusc, în dig.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Pe GPS, în linie dreaptă, Hanu Conachi din Galați ar fi la numai 5 minute. Aşa, pe drum, e la 23.

„Gata, nu mai aveți unde merge. V-ați oprit la nea Costică. Costică, nume de cioban, ce să-i faci? Și Serea îmi mai zice. Serea, cu e, nu Seria de la bani, nici de la buletin!”.

E ultima casă. Numărul 241.

„Uitați pe hartă”

– De unde sunteți, copii?

– Libertatea.

– Ooo, îmi place să mă uit la Libertatea. Domnul Mircea Badea.

Îi explicăm că Badea e la TV, la Antena 3. Se posomorăște, dar inima îi revine imediat la loc. „Dar a fost și la voi. Eu așa știu. Oricum, nu voiam așa, la TV. Dar la Libertatea, da. Și cum de ați ajuns aici, la capătul… na, nu e al lumii, dar e aproape!”.

Bătrânul Costică Serea

Ne face, de după gard, doamna Serea e în curățenie și nu avem voie în curte, geografia locală. „Da, suntem uitați aici. Na, nu uitați, băiatul ăsta, primarul, e gospodar. Dar așa, uitați pe hartă”.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

Spune că, după Râmnicel, am mai trecut un podeț. Peste pârâul Huroaia. „Îi zicem așa că huruie. Și-aici, la dreapta, e capăt. Dar n-am fost mereu rupți”.

Podul plutitor

– Nea Costică, mata câți ani ai?

– Nu îți zic, că dup-aia îmi ceri și banii! De ce să îți dau anii mei? Îmi iei anii, îmi iei și banii.

– …

– Bine, îți zic doar că n-am prins nici primul, nici al doilea Război Mondial. Și nu știu dacă îl prind nici pe al treilea, deși…

Doar că a prins vremea când, spune el, „pe Siret era pod plutitor. Se trimitea marfă de la CAP pe apă spre Hanu Conachi. După, s-a renunțat la el. Au mai venit băieți tineri, câți mai sunt prin zonă, investitori. Că fac pod, că ne leagă. N-a ieșit nimic”.

Digul

Dar atunci nu era casa lui prima. „Aici, unde e digul, mai erau case. Au dispărut întâi ele, apoi oamenii. Ce, credeți că, după ce eu n-o să mai fiu, mai vine cineva aici?!”.

Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
Recomandări
Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
 


2.100 de locuitori


mai are localitatea Nămoloasa

Inundații și încălzirea globală

Chiar, câți tineri mai sunt în sat?

– Păi, sunt plecați la Galați, la Focșani. Şi fetele mele sunt mari, plecate. Mari, adică mai mari decât voi. Că mare, așa, la statură n-a fost nici Iolanda Balaș, doar avea săritura mare!

Se amuză că, la ultimele mari inundații, în 2015, a pus și el umărul. „Ăia mici puneau sacul și venea apa pe sub el!”. Ca pensionar, e sigur că nenorociri ca-n ultimii 20 de ani n-a văzut niciodată. „De când au făcut rușii prima oară dig n-am văzut niciodată așa ceva”.

– Încălzire globală?

– Am auzit și eu ceva. Că o să crească Marea Neagră… Știți care e problema dacă se revarsă? Nu că e neagră, că nu e neagră. Dar e jegoasă. Am văzut eu.

Spațiul liber

În final, nea Costică e grăbit de soție, s-a stricat ceva la televizor și scoate fum. Ne lasă cu un amar.

„Vine ambulanța tocmai de la Galați aici. Păi, nu mai bine mai stau eu la fata mea, la Galați?”.

Vrem să vorbim și cu primarul, poate e vreo soluție. Nu e. Nici soluție, nici primar. Nu suntem exagerați, era cam 16, așa că revenim la telefon. „E într-o discuție, să vedem dacă poate”, răspunde secretara.

Nu poate. E ocupat.

Siretul

Liber e doar un spațiu din cotul Siretului, pe unde, pe lângă apă, ar putea trece şi un pod.

Iar Nămoloasa să nu mai fie singurul sat despărțit de propriul județ.

Close
Închide
  Close