Naşul lui Valentin Dragnea este cercetat într-un dosar de corupţie care vizează afaceri imobiliare făcute cu fostul primar PDL al Sectorului 6, Cristian Poteraş, şi terenuri ale Institutului Pasteur.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Cristian Poteraş, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite și luare de mită.

Comunicatul integral al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

POTERAŞ CONSTANTIN-CRISTIAN, la data faptelor primar al Sectorului 6 Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de
– abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite,
– luare de mită;

GRECU LUCIAN VIOREL, persoană apropiată fostului primar, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită;

STĂNESCU PAUL-SORIN, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu,
– spălare a banilor;

GEORGESCU VALENTINA-NARCISA, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite,
– complicitate la luare de mită,
– spălare a banilor,

GEORGESCU BOGDAN, pentru săvârşirea infracţiunii de
– complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activităţii Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6 condusă de către inculpatul Poteraş Constantin-Cristian, la acea dată primar al Sectorului 6 Bucureşti, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, în baza căruia Societatea Naţională Institutul Pasteur S.A. a obţinut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafaţa de aproximativ 19 ha pe raza municipiului Bucureşti.

Din probele administrate în cauză a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispoziţiilor legale de către inculpatul Poteraş Constantin Cristian, cu ajutorul inculpaţilor Stănescu Paul Sorin la acea dată reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A, Georgescu Bogdan şi Georgescu Valentina Narcisa.

Inculpatul Poteraş Constantin Cristian a întocmit şi a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deşi cunoştea că societatea nu se putea prevala de dispoziţiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referinţă prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înfiinţării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri.

În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanţul contabil la momentul înfiinţării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acţiunilor.

Stănescu Paul Sorin, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile în baza cărora a fost declanşată procedura, a pus la dispoziţia primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare şi a participat la discuţii având ca scop convingerea funcţionarilor să întocmească formalităţile necesare.

Georgescu Bogdan şi Georgescu Valentina Narcisa, persoane apropiate atât de Poteraş Constantin Cristian, cât şi de Stănescu Paul Sorin, au fost implicaţi în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcţionarul public şi reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalităţi şi au obţinut sprijinul unor persoane cu influenţă asupra funcţionarilor publici implicaţi.

Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societăţii comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în acelaşi timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A.

Pentru a-şi îndeplini atribuţiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, inculpatul Poteraş Constantin Cristian a acceptat de la Stănescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafaţă de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro.

Inculpatul Grecu Lucian Viorel, persoană apropiată fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptând să figureze în mod formal într-o tranzacţie imobiliară în locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzacţiei.

Totodată, inculpata Georgescu Valentina-Narcisa a ajutat la transferul folosului material în patrimoniul fostului primar atât prin intermedierea legăturii dintre Poteraş Constantin Cristian şi Stănescu Paul Sorin, cât şi prin simularea prestării unor servicii de consultanţă în comun cu Grecu Lucian Viorel.

În cursul lunii decembrie 2007, inculpaţii Stănescu Paul Sorin şi Georgescu Valentina-Narcisa au transferat o parte din terenul retrocedat în mod nelegal către o societate controlată de inculpată, astfel încât folosul să ajungă la soţii Georgescu ca recompensă pentru acestora la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită. În perioada 2009 – 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obţinut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveţia şi ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde provenienţa ilicită a sumelor.

În perioada 2007 – 2009, Stănescu Paul Sorin a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultată din vânzarea terenului obţinut în mod ilicit în conturile bancare ale unei societăţi unde avea calitatea de administrator, iar soţia sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu fonduri având alte surse şi, după operaţiuni bancare repetate, a fost transferată în patrimoniul soţiei inculpatului, sumele fiind ulterior transformate în produse de investiţii financiare pe teritoriul S.U.A. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren (aflat în proprietatea unei societăţi comerciale controlate de inculpatul Poteraş Constantin Cristian) în suprafaţă de 26.998 mp situat în municipiul Bucureşti, a cărui valoare estimată este de 3.116.464 euro.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deţinute de inculpatul Stănescu Paul Sorin (conturi bancare şi parţi sociale la o societate comerciale) până la concurenţa sumei de 21.980.000 USD; s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurenţa sumei de 4.501.000 euro, asupra bunurilor mobile şi/sau imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpaţilor Georgescu Valentina-Narcisa şi Georgescu Bogdan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. 

Cine este Sorin Paul Stănescu

Reamintim că Sorin Paul Stănescu este naşul de cununie al lui Valentin Dragnea.

Sorin Paul Stănescu a ajuns să aibă succes în afaceri, după ce a preluat foste entităţi de stat, specializate în domeniul veterinar – Farmavet şi Institutul Pasteur. În prezent, acestea sunt deţinute de A&S International 2000 SRL, unde Sorin Paul Stănescu este administrator, iar fiica sa acţionar principal.

Farmavet a înregistrat o cifră de afaceri de peste 35 de milioane de euro anual. Stănescu ar deţine şi pârgii în instituţiile statului.

Din spatele acestui imperiu (cifra de afaceri a Farmavet depăşeşte 35 de milioane de euro anual), Sorin Paul Stănescu deţine suficiente pârghii în instituţiile statului.

Recent, jurnaliștii de la Recorder.ro au scris că șeful ANVSA, Geronimo Brănescu, a făcut afaceri cu Sorin Paul Stănescu. Mai exact, firma lui Stănescu vinde dezinfectanți Direcțiilor Sanitar Veterinare din județele afectate de pesta porcină africană. Aceeași societate a deținut acțiuni și în firma deținută și azi de familia lui Geronimo Brănescu, șeful instituției care ar trebui să oprească răspândirea pestei porcine.


FOTO După căsătoria-șoc cu nepoata fostei soții, Hulk face un nou anunț incredibil: „Da, e adevărat”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO După căsătoria-șoc cu nepoata fostei soții, Hulk face un nou anunț incredibil: „Da, e adevărat”
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Medic din Braşov, atacat de urs în miez de noapte în curtea sa: „Deși am înlemnit și amuțit brusc, s-a repezit înspre mine”
Observatornews.ro
Medic din Braşov, atacat de urs în miez de noapte în curtea sa: „Deși am înlemnit și amuțit brusc, s-a repezit înspre mine”
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Știrileprotv.ro
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor