Mergi direct la conținut »
Jurnalista Lyra McKee a fost ucisă de gruparea paramilitară New IRA, care doreşte reunificarea Republicii Irlandei şi Irlandei de Nord
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Jurnalista Lyra McKee a fost ucisă de gruparea paramilitară New IRA, care doreşte reunificarea Republicii Irlandei şi Irlandei de Nord

Jurnalista Lyra McKee a fost ucisă de gruparea paramilitară New IRA, care doreşte reunificarea Republicii Irlandei şi Irlandei de Nord

Gruparea extremistă numită New IRA a admis că este responsabilă pentru uciderea jurnalistei Lyra McKee.

Într-o declarație dată pentru Irish News, gruparea a recunoscut uciderea tinerei și a cerut „scuze sincere” familiei și prietenilor săi.

Lyra McKee, în vârstă de 29 de ani, a fost împușcată în cap săptămâna trecută în timp ce era la protestele violente din Londonderry.

Declarația New IRA vine după ce partidul politic republican, Saoradh – sprijinit de New IRA – a încercat anterior să justifice folosirea violenței în timpul protestelor de joi.

Doi tineri de 18 şi 19 ani au fost arestați în legătură cu uciderea jurnalistei Lyra McKee în timpul protestelor lansate de disidenţi republicani în urma unor raiduri ale poliţiei în cartierul Creggan din Londonderry, joi seara.

Cei doi au fost arestați în baza legilor antiteroriste ale Marii Britanii.

Jurnalista de 29 de ani a murit după ce a fost împușcată în timp ce se afla lângă o mașină de poliție care a fost ținta unor tiruri de armă.

Arestările au fost făcute după ce Poliţia britanică a dat publicităţii un videoclip în care un bărbat înarmat trage focuri de armă către jurnalista.

În clipul video, Lyra (29 de ani), poate fi văzută ridicându-se pe vârfuri pentru a face o fotografie maşinilor care au fost incendiate, cu doar câteva secunde să moară împuşcată în cap. În acele momente, ea relata despre violenţe.

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE
Recomandări

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE

Ce este gruparea extremistă New IRA

New IRA este o grupare paramilitară care doreşte reunificarea Republicii Irlandei şi Irlandei de Nord și care se face vinovată și de izbucnirea protestelor violente din Irlanda de Nord. Moartea jurnalistei este tratată drept un incident terorist.

Armata Republicană Irlandeză (IRA) a fost o mișcare paramilitară irlandeză creată la începutul secolului XX din republicani irlandezi care au refuzat să se înroleze în armata britanică în Primul Război Mondial.

IRA s-a făcut remarcată în anii 80 și 90 atunci prin organizarea mai multor atentate în Marea Britanie în numele credinței lor că Irlanda de Nord ar trebui să devină o republică separată de Regatul Unit care să aibă propria guvernare.

Deși nu există o statistică exactă a numărului de morți provocate de IRA de-a lungul anilor, unii analiști vorbesc de peste 1800 de persoane care și-au pierdut viața în atacurile comise de membri ai acestei grupări paramilitare.

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie
Recomandări

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie

După ce în anii 90 s-a ajuns la un acord cu Marea Britanie privind încetarea focului, din vechea IRA s-a desprins Real IRA, o grupare nemulțumită de acceptarea acordului. Ulterior aceștia au fuzionat cu alte grupări republicane irlandeze și în 2012 a apărut New IRA.

La fel ca IRA dinaintea ei, New IRA se consideră singurul succesor legal al armatei republicane irlandeze de la începutul secolului XX și se consideră a fi „Adevărata Armată Republicană Irlandeză” sau ”Óglaigh na hÉireann” în limba irlandeză. Este o organizație declarată ilegală din Republica Irlanda și desemnată ca o organizație teroristă în Regatul Unit și în Statele Unite.


Citește și: Atentatele teroriste din Sri Lanka. Detalii despre gruparea National Thowheeth Jamaath, considerată responsabilă de moartea a cel puțin 290 de civili


 

 
 
Close
Închide
  Close