Rusia și Occidentul sunt mai aproape de un război nuclear decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, a avertizat sâmbătă strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, citată de The Guardian.
Nina Hrușciova, profesoară de relații internaționale în SUA și voce critică la adresa lui Vladimir Putin, a atras atenția că războiul din Ucraina pare a fi mai periculos, deoarece niciuna dintre părți nu pare dispusă să se „retragă”.
Într-un interviu la televiziunea americană NBC, Hrușciova a spus că atât fostul președinte SUA John F. Kennedy, cât și Hrușciov au convenit să reducă tensiunile atunci când războiul nuclear a devenit o amenințare reală.
„Ceea ce a salvat cu adevărat lumea la acea vreme a fost că atât Hrușciov, cât și Kennedy, indiferent ce credeau ei despre ideologia celuilalt și dezacordurile dintre ei, nu a vrut să cedeze primul – totuși, când a apărut amenințarea unui potențial conflict de orice fel, s-au retras imediat”, a spus Nina Hrușciova.
Suntem tot mai aproape de mai multe probleme, nucleare, decât de orice altele, pentru că astăzi nu văd nicio parte, în special pe cea rusă, să se retragă și asta este ceea ce mă sperie cel mai mult.
Hrușciova a mai susținut că războiul Rusiei în Ucraina a fost „un război proxy” între Occident și Rusia, în care Ucraina este „într-o oarecare măsură un pion”.
Criza rachetelor cubaneze a fost o confruntare între Uniunea Sovietică și SUA în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba. Criza a început la 14 octombrie 1962 și a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962.