MENIU CAUTĂ
28 Sep. 2017 12:19

Bugetarii a căror activitate presupune factori de risc ar putea primi noi sporuri, din 2018. Cine ar încasa cel mai mult

Distribuie

Noi sporuri pentru bugetari, din 2018. Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare administrație din administrația publică centrală și unitățile teritoriale a fost pus miercuri, 27 septembrie, în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administației Publice și Fondurilor Europene (MDRAP).

Inițiatorii proiectului explică, în nota de fundamentare, că dreptul la desfăşurarea activităţilor profesionale în condiţii normale de muncă şi igienă, care să ocrotească sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a angajaţilor este un drept personal individual.

În aceste condiții, proiectul prevede că sporul pentru condiţii de muncă va fi acordat, începând din 2018, doar în situaţiile în care autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică locală se află, din motive obiective, în imposibilitatea de a-şi respecta această obligaţie.

Astfel, ar putea fi stabilite:

  • Spor de până la 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 4 factori de risc;
  • Spor de până la 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenta a 3 factori de risc;
  • Spor de până la 5% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 2 factori de risc din cei prevăzuți mai sus. Proiectul mai prevede că instituțiile din administraia locală sunt obligate ca, atunci când decid acordarea acestor sporuri pentru condiţii de muncă, să se încadreze în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

De asemenea, proiectul mai prevede că personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care este încadrat şi îşi desfăşoară activitatea în specialitatea funcţiilor specifice beneficiază şi de următoarele categorii de sporuri:

  • Spor pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase – de până la 35%;
  • Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase – de până la 75%;
  • Sporul de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare datorată activităţii desfăşurate în localităţi amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, în punctele de frontieră amplasate în afara localităţilor sau de activitatea desfăşurată în condiţii de radiaţii şi altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor – de până la 20%.

Personalul din Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării' şi comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, beneficiază de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază, care nu se ia în calcul la limita sporurilor prevăzută în Legea-cadru 153/2017. Acest spor se acordă proporţional cu timpul lucrat în rezervaţie, potrivit proiectului de act normativ.

La începutul acestei luni, opoziția acuza Guvernul că a luat bani de la investiții și i-a direcționat către salarii, pensii speciale și sporuri.


CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/ Cum arată cea mai mare agenție de videochat din România: „Nu contează frumusețea, cât contează intelectul'


 

Comentarii