De Daniel Stanciu,

Aviația internațională și transportul maritim reprezintă doar 3,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, dar aceste sectoare sunt cele care au cunoscut cea mai rapidă creștere a poluării.

Conform Parlamentului European (PE), acest lucru s-a datorat odată intensificării traficului aviatic determinat de creșterea numărului de pasageri, dar și din cauza faptului că poluarea provocată de cele două sectoare a fost inclusă de-abia recent în eforturile de reducere a emisiilor de CO2.

Emisiile provenite din transport în 2017. Sursa: Agenția Europeană de Mediu (2017).

Gazele cu efect de seră sunt acele gaze care prind radiațiile infraroșii emise de soare și cresc temperatura atmosferei. Dioxidul de carbon (CO2) este cel mai răspândit gaz cu efect de seră.

Emisiile provenite de la avioane în 2050 vor fi de 7 până la 10 ori mai mari decât nivelurile din 1990

Emisiile provenite din aviația internațională au crescut cu 130% din 1990 și până acum. Pentru transporturile maritime, creșterea a fost de 32%.

Se estimează că până în 2050, poluarea provocată de avioane va crește de până la 7-10 ori față de nivelurile de acum 30 de ani.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Cantitatea de gaze cu efect de seră produse de sectorul maritim va crește cu cel puțin 50%, putând să ajungă până la 250% față de nivelurile din 1990.

Gestionarea deșeurilor, sectorul unde poluarea a scăzut cel mai mult în ultimii 30 de ani

Transporturile sunt singurul  sector din Uniunea Europeană (UE) în care au crescut emisiile după 1989.

Poluarea provocată de gestionarea deșeurilor a scăzut cu 42%, urmată de industrie, cu o scădere de 27%. Sectorul producerii de energie a devenit și el mai verde, reducând amprenta de carbon cu 22%. Agricultura a reușit în 30 de ani să scadă impactul asupra mediului prin gazele de seră cu 19%.

Evoluția emisiilor de gaze cu efect de seră. Sursă: Agenția Europeană de Mediu (2019)

Numărul pasagerilor din UE care călătoresc cu avionul a depășit 1 miliard

În 1993, numărul pasagerilor care au călătorit cu avionul a fost de 360 de milioane. În 2008 se ajunsese la 800 de milioane. Iar în 2018, peste 1 miliard de oameni au zburat cu avionul în UE.

Numărul pasagerilor care au călătorit cu avion în UE. Sursă: Eurostat (2019).

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2019, 1 din 10 persoane au declarat că sunt atente la cât de mult poluează călătoriile lor.

Cei interesați pot să își calculeze amprenta de carbon a zborurilor folosind un calculator online. De exemplu, un zbor dus-întors București- Londra produce 400 de kilograme de dioxid de carbon (CO2) per pasager.

Citeşte şi:

Un avion Wizz Air plin cu români a fost evacuat în urma unei alarme de incendiu la bord. Explicațiile operatorului aerian

Înainte să devină președinte, Donald Trump nici măcar nu știa cine e Qassem Soleimani. Dialogul incredibil pe care l-a avut cu un jurnalist

O stewardesă s-a ales cu șapte fracturi la un picior în timpul unor turbulențe în aer

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!
GSP.RO

Ce a postat Simona Halep în miez de noapte, după victoria splendidă de la Dubai. Surpriza de la miezul nopții!

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni
HOROSCOP

Horoscop 23 februarie 2020. Taurii își reînnoiesc cercul de prieteni