Rusia face eforturi pentru a recruta noi soldați, după ce pierderile uriașe din primele luni au redus efectivele armatei și au afectat moralul soldaților de pe frontul din Ucraina.

Kremlinul a refuzat până acum să decreteze o mobilizare generală, deoarece acest pas ar putea fi nepopular și ar semnala în același timp populației că războiul nu decurge așa de bine precum susțin discursurile oficiale.

În schimb, Moscova a demarat o campanie pentru a convinge rușii să semneze voluntar contracte de înrolare, încercând în același timp să reactiveze o parte dintre rezerviști.

„Aceste eforturi reprezintă, de fapt, o formă de mobilizare mascată. Sunt eforturi fragmentate, care permit armatei ruse să funcționeze pe front, dar nu abordează deficitul fundamental de personal”, a explicat Michael Kofman, director de studii despre Rusia la CNA, un think tank din Virginia, SUA.

Există mai multe metode folosite de ruși. La doar câteva săptămâni după debutul invaziei din 24 februarie, site-urile de joburi au început să promoveze locuri de muncă pentru militari, pe diverse poziții, de la grenadieri antitanc la șoferi și lunetiști.

Lista cu astfel de joburi este republicată sau actualizată constant, la fiecare câteva zile.

Ce a răspuns Visarion Alexa când a fost sunat de un alt preot care îl întreba de hărțuirea sexuală
Recomandări
Ce a răspuns Visarion Alexa când a fost sunat de un alt preot care îl întreba de hărțuirea sexuală

Un anunț pentru înrolare din Rostov-pe-Don, la doar câteva sute de kilometri de Ucraina, sună foarte palpitant: „Testează-ți limitele abilităților tale! Nu, la naiba cu limitele, ești gata să te depășești în fiecare zi?”.

Invitația continuă: „Ai decis să-ți demonstrezi ceva. Încerci să depistezi un inamic în fiecare umbră, pentru că dacă nu există un inamic, nu există luptă, iar dacă nu există luptă, nu există victorie”.

Eforturile sunt în mod special evidente în Sankt Petersburg, unde un personaj gonflabil, care joacă rolul unui ofițer, îi invită pe curioși într-un birou unde vor putea afla mai multe detalii despre avantajele înrolării.

Anunțurile oferă un salariu de bază modest, care poate ajunge însă la 3.500-4.000 de dolari pe lună, cu ajutorul primelor. Fiecare zi de luptă, spre exemplu, aduce în jur de 55 de dolari.

Aceste sume depășesc cu mult salariul mediu de aproximativ 600 de dolari din Rusia. Pentru oamenii care au astfel de salarii mici și credite de plătit, suma oferită de armată poate fi atrăgătoare.

Recrutarea de primăvară

Rusia derulează, de asemenea, și campania de recrutare obligatorie de primăvară, care va aduna în jur de 130.000 de soldați între 18 și 27 de ani, până la mijlocul lunii iulie.

Alertă la Roșia Montană. O fisură într-un baraj și trei decenii de incompetență, pile, hoție
Recomandări
Alertă la Roșia Montană. O fisură într-un baraj și trei decenii de incompetență, pile, hoție

Potrivit legii, acești recruți nu pot fi trimiși pe front decât după ce urmează patru luni de instrucție. Iar Kremlinul a promis în mod repetat că ei nu vor ajunge deloc în Ucraina. Dar au existat cel puțin două situații confirmate în care sute de astfel de soldați lipsiți de experiență au ajuns pe front.

Oficialii însărcinați cu recrutarea au început, de asemenea, să apeleze telefonic bărbații eligibili pentru o posibilă înrolare.

Nikita Yuferev, un parlamentar local din Sankt Petersburg, a primit un astfel de apel în luna mai. „Cea care m-a sunat mi-a explicat că sarcina ei este doar să mă informeze”, a spus Yuferev pentru Washington Post.

Yuferev a fost informat că are posibilitatea de a se înrola, dar că dacă vrea să afle mai multe detalii, trebuie să se deplaseze personal la biroul de recrutare. „Înainte de asta trebui să te gândești cu atenție. Nu încerc să te conving. Este o decizie foarte importantă”, i-a mai spus femeia la telefon.

Dmitri, un bărbat din regiunea Moscovei, care a preferat să nu dezvăluie numele de familie, a primit un telefon asemănător. La receptor, un bărbat entuziast l-a întrebat dacă este interesat de un contract pe termen scurt, cu „un salariu competitiv” și, de asemenea, l-a invitat la biroul de recrutare.

Gunoiul ținut preș. A fost nevoie de un scandal sexual în Malta și de mărturia unei mame din Craiova ca să aflăm de la șefii Universității de ce l-au dat afară pe Devis Mangia
Recomandări
Gunoiul ținut preș. A fost nevoie de un scandal sexual în Malta și de mărturia unei mame din Craiova ca să aflăm de la șefii Universității de ce l-au dat afară pe Devis Mangia

Atât Nikita, cât și Dmitri au refuzat invitația, de teamă că odată ajunși la biroul de recrutare, nu se vor mai întoarce acasă.

Organizațiile pentru drepturile omului au relatat că ofițerii însărcinați cu înrolarea au început, de asemenea, să îi sune pe rezerviști. Scopul declarat este acela de a menține legătura sau de a actualiza informațiile personale, dar în cele din urmă, rezerviștii primesc invitația de a se înrola din nou.

„Deocamdată, din câte observ, Ministerul Apărării folosește oportunitatea de a-i suna pe rezerviști pentru a le oferi un contract și pentru a-i trimite la război”, a explicat Serghei Krivenko, director al organizației „Cetățenii. Armata. Legea”.

Campania de înrolare demarată de Moscova nu este neapărat foarte populară. Au existat mai multe cazuri în care birourile de recrutare din unele regiuni au fost incendiate.

Nevoia de bani și patriotismul

Vadim Șatrov a semnat un astfel de contract la mijlocul lunii mai și a fost înrolat în Brigada 138 de pușcași motorizați din regiunea Belgorod.

„Două zile au trecut între momentul în care am venit la biroul de recrutare doar pentru a vedea care e treaba și momentul în care am fost înrolat”, a scris Vadim într-un jurnal pe care îl ține pe Telegram.

Șatrov a povestit că motivele financiare, dar și opțiunile sale patriotice sunt cele care l-au împins să se înroleze. Washington Post scrie că decizia sa de a pleca pe front pare să fie alimentată parțial și de propaganda Moscovei, care spune că NATO și naziștii ucraineni sunt o amenințare existențială pentru Rusia.

„După cum văd eu lucrurile – nu voi lupta împotriva ucrainenilor obișnuiți, ci împotriva NATO, a naziștilor și a teroriștilor!”, a spus Șatrov, la mijlocul lunii mai.

Cu cât s-a apropiat mai mult de linia frontului, cu atât mai dezamăgit a fost. Colegii care s-au întors din Ucraina i-au povestit întâmplări îngrozitoare din timpul luptelor și au deplâns planificarea proastă care i-a făcut pe soldații ruși să mănânce iarbă din cauza lipsei de provizii.

„Nu am vești patriotice”, a scris Șatrov. „În sala de mese, am întâlnit voluntari la fel ca mine. Au fost acolo timp de cinci zile, iar 80% dintre ei nu s-au mai întors. Din cei patru oameni din Iaroslavl, doar un singur tip s-a întors. A spus că comandanții lui i-au abandonat acolo”, a mai scris el.

Serviciile secrete britanice estimează că pierderile rusești în primele trei luni ale războiului au fost de până la 20.000 de militari uciși, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că cifra se apropie de 30.000.

Kofman a declarat că „o estimare rezonabilă, bazată pe informații limitate”, duce numărul militarilor ruși uciși undeva între 7.000 și 15.000, cifra cea mai probabilă fiind aproape de 10.000.

În ultimul bilanț oficial al morților, difuzat în martie, Moscova a declarat că a pierdut doar 1.351 de soldați. Un deputat rus din comisia de apărare a parlamentului, Andrei Kartapolov, a declarat că numărul nu a mai fost actualizat de atunci deoarece Rusia „practic a încetat să mai piardă oameni”.

Acest comentariu este în contradicție cu necrologurile aproape zilnice care apar pe rețelele de socializare.

Mulți voluntari vor să se întoarcă de pe front

În jurnalul său, Șatrov a descris echipamente militare vechi distribuite luptătorilor: „puști Kalașnikov ruginite din anii 1980”.

El a spus că soldații s-au plâns de lipsa timpului de odihnă și de bătăliile prost planificate, în care unitățile rusești depășite numeric au suferit pierderi, sub focul de artilerie ucrainean.

Relatarea sa a fost confirmată de alte rapoarte ce vorbesc despre epuizarea crescândă în rândul unităților rusești.

„Am avut câteva sute de cereri din partea unor oameni care doreau să-și întrerupă prematur contractul”, a declarat Krivenko. „Unii spun că motivul este lipsa oricărei comunicări (cu cei dragi), alții dau vina pe comandamentul care i-a abandonat sau se plâng de condițiile proaste”, a spus acesta.

„Și, în general, spun că războiul este brutal și că nu le este clar ce caută acolo și împotriva cui luptă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Șatrov pare să fie încă angajat în această cauză. Într-una dintre cele mai recente postări pe care le-a împărtășit din tabăra de lângă granița ucraineană, el a lăudat curajul soldaților ruși, în timp ce a deplâns modul în care „băieții mor” din cauza unor decizii „stupide” ale comandanților.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un rus mutat în România a fost șocat de Capitală, nu se aștepta: "Trebuie să spun despre București"
GSP.RO
Un rus mutat în România a fost șocat de Capitală, nu se aștepta: "Trebuie să spun despre București"
Sfârșit șocant pentru Putin. Ce se va întâmpla dacă va folosi arma nucleară. Profeție teribilă
Playtech.ro
Sfârșit șocant pentru Putin. Ce se va întâmpla dacă va folosi arma nucleară. Profeție teribilă
Ce s-a găsit în telefonul preotului Visarion Alexa, după ce o enoriașă l-a acuzat de agresiune sexuală
Viva.ro
Ce s-a găsit în telefonul preotului Visarion Alexa, după ce o enoriașă l-a acuzat de agresiune sexuală
Demolarea clădirii de 75 de metri din Bucureşti se amână, temporar. Operaţiunea ar urma să coste o sumă uriaşă
Observatornews.ro
Demolarea clădirii de 75 de metri din Bucureşti se amână, temporar. Operaţiunea ar urma să coste o sumă uriaşă
Un iPhone 14 a alertat autoritățile privind un grav accident. Șase persoane au murit după ce au intrat cu mașina într-un pom
Știrileprotv.ro
Un iPhone 14 a alertat autoritățile privind un grav accident. Șase persoane au murit după ce au intrat cu mașina într-un pom
Visarion Alexa a fost duhovnicul elevei care s-a ascuns la mânăstire. Ce spune Iulia despre legătura ei cu preotul acuzat de agresiune sexuală
FANATIK.RO
Visarion Alexa a fost duhovnicul elevei care s-a ascuns la mânăstire. Ce spune Iulia despre legătura ei cu preotul acuzat de agresiune sexuală
Apar informaţii dramatice: o decepţie în dragoste şi o sumă uriaşă datorată pentru Florin Zalomir, campionul român găsit decedat în casa din Otopeni!
Orangesport.ro
Apar informaţii dramatice: o decepţie în dragoste şi o sumă uriaşă datorată pentru Florin Zalomir, campionul român găsit decedat în casa din Otopeni!
Horoscop 4 octombrie 2022. Taurii sunt preocupați de imaginea lor pe plan profesional și la nivelul unui întreg grup social
HOROSCOP
Horoscop 4 octombrie 2022. Taurii sunt preocupați de imaginea lor pe plan profesional și la nivelul unui întreg grup social
Molteni&C deschide primul flagship store în România
PUBLICITATE
Molteni&C deschide primul flagship store în România