De Cătălin Hopulele,

Baldachinul Sfintei Parascheva inainte de a fi impodobit cu flori

„Totul se întâmplă din dragoste pentru Sfânta Parascheva”, spune Florentina Buștei.

Drumul anual spre Iași a devenit o tradiție a familiei, la care participă Florentina Buștei, alături de soțul ei, de cele două fiice ale lor și chiar și de nepoata acestora, care are trei ani și poartă numele Sfintei Parascheva.

”Vreau să îi îmbrac casa cu flori”

Totul a început, spune Florentina Buștei, o femeie trecută de 50 de ani, după un vis în care cineva îi spunea, acum 16 ani, să vină la Iași să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Atunci a venit împreună cu soțul și i-a plăcut atât de mult încât au început să meargă în Iași la fiecare două săptămâni.

Florentina Buștei

„Am venit din aprilie până în septembrie, era ca efectul unui medicament, simțeam nevoia să revenim, era o dependență. Atunci, soțul meu a spus: Atât de bine și de frumos e când vin aici încât, atunci când va fi ziua Sfintei, vreau să-i îmbrac casa cu flori”, povestește femeia.

Prima dată când au ajuns la Catedrala Mitropolitană din Iași cu un camion de flori nearanjate, vrac, într-o toamnă ploioasă, și preoții, și familia Buștei se întrebau cum au ajuns acolo și ce fac.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Florile sunt descărcate din camion

„Am încărcat cu flori vrac o mașină, am venit eu cu doamna Ica, decorator floral. Era o vreme ploioasă, eram în curtea Mitropoliei cu un camion cu flori, nu știam ce să facem și ni se părea imposibil să reușim. Îmi venea să plâng, mă întrebam ce caut aici, cine m-a pus să fac asta, ce-a fost în capul meu să vin cu florile vrac, că e absolut imposibil să ornăm totul în două persoane. Gândiți-vă că acum, când știm ce trebuie să facem, lucrează 10-12 persoane două zile la București și 20 de persoane o zi, aici, la ornat, și eu atunci eram doar cu doamna Ica”, povestește Florentina Buștei.

Atunci, ajutorul i-a venit de la Nicu Marin, căruia îi spune astăzi „decoratorul șef”. Acesta a sunat-o să se scuze că nu poate să îi onoreze o comandă la București, pentru că a fost cu toată echipa la Iași, pentru o nuntă, și nu are cum să ajungă până seara și să se apuce de treabă.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Fiica Florentinei Buștei

„Unde ești în Iași, l-am întrebat? Mi-a spus că e chiar în curte la Mitropolie, cu toată echipa. Când a venit Nicu și s-a uitat ce aveam de făcut, a zis că nu e nicio problemă, s-au dat toți jos din mașină și am reușit să terminăm până seară toată treaba. Am spus-o mereu, Sfânta Parascheva face minuni, sunt sigură că ea l-a trimis, dar noi trebuie să fim suficient de înțelepți încât să le putem privi ca pe niște minuni”, a mai spus Florentina Buștei.

În urmă cu 16 a adus din București la Iași trandafiri roșii, crini și crizanteme albe și a reușit să facă rost de la Iași de 100 de metri de ghirlandă de brad, pentru ornatul baldachinului.

În următorii ani, oferta a devenit din ce în ce mai variată și mai bogată. Anul acesta, cu camioneta familiei Buștei au fost aduse gata asamblate sute de fire de crini, două feluri de crizanteme, nemțișori (delphinium) albaștri, două tipuri de eucalipt și anthurium, predominând culoarea galbenă și nuanțele deschise, luminoase.

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

„Pentru noi, pentru toată familia noastră, este cea mai mare sărbătoare, pentru că o facem din suflet și cu tot dragul, ca mulțumire, deși este foarte puțin față de ceea ce face Sfânta pentru noi și pentru oamenii din jurul nostru. Începem să ne gândim cam cu o lună înainte de drumul spre Iași la varietatea de flori, de culori, de sortimente, dar totul se schimbă cu o zi-două înainte să cumpărăm florile”, a mai spus Florentina Buștei.

Pelerinajul pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva

Vineri, 11 octombrie, este prima zi oficială a pelerinajului pentru închinare la moaștele Sfintei Parascheva, care se va încheia pe 15 octombrie.

În baldachinul pregătit joi, ornat cu flori de familia Buștei, va fi așezată racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Al doilea moment important al sărbătorii Sfintei Parascheva la Iași este Pelerinajul ”Calea Sfinților”, o procesiune în care moaștele Sfintei sunt scoase pe brațe și la care participă un sobor de peste o sută de preoți și măicuțe și câteva mii de pelerini. Aceștia vor purta moaștele Sfintei pe străzile Iașului, timp de 90 de minute, apoi le vor așeza în baldachin.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva în Iași. Foto / Liviu Chirica

Alaiul va fi precedat de o fanfară, iar pelerinii vor aștepta pe traseu cu lumânări aprinse și vor porni în urma procesiunii, participând la final la o slujbă la Mitropolie.

Luni, când este sărbătoarea Sfintei Parascheva, de la 09.30, pe o scenă amplasată pe bulevardul central al orașului – pietonalul Ștefan cel Mare, Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți, va susține Sfânta Liturghie arhierească.

La acest eveniment. anul trecut au participat aproximativ 20.000 de oameni, bulevardul și Parcul Teatrului Național fiind neîncăpătoare.

Anul acesta, Mitropolia a luat decizia de a amplasa mai multe ecrane, pe care pelerinii să poată vedea slujba.

La sărbătoarea Sfintei Parascheva din acest an vor fi aduse pentru închinare și moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, cunoscut drept Sfântul Călător sau Sfântul care își părăsește racla.

„Are acest nume datorită minunii care se petrece în fiecare an la picioarele Sfântului Spiridon, mai exact cu papucii săi din mătase, care se tocesc în mod miraculos”, au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citeşte şi:

Guvernul Dăncilă a picat! Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi

Povestea restaurantului „La Cocoșatu”, închis temporar de ANPC. Rețeta micilor e și acum „puțin secretă”

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism