MENIU CAUTĂ
11 Oct. 2018 15:16

O femeie care făcuse accident vascular cerebral a fost legată în chingi și transportată fără targă la Spitalul Județean Alba. Răspunsul uluitor al conducerii spitalului

Distribuie

O femeie, care are peste 200 de kilograme și care făcuse accident vascular cerebral, a fost legată în chingi de legat marfa, pentru că nu exista targă în ambulanța care a transportat-o la Spitalul Județean din Alba Iulia. Asta reiese dintr-o fotografie care a stârnit controverse pe Internet. În apărarea lor, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Alba susțin că autosanitara nu le aparține, ci este a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Teiuș. Cazul a scos, însă, la iveală lipsurile cu care se confruntă salvatorii din Alba. Ambulanțele din județul Alba nu pot transporta pacienți cu o greutate mai mare de 120 de kilograme, după cum susține șeful SAJ Alba.

Un tânăr aflat împreună cu mama sa la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba a surprins momentul în care femeia legată cu chingi a fost adusă la unitatea medicală. Indignat, a realizat o fotografie pe care a publicat-o pe rețea de socializare Facebook.

„După ce ca azi dimineaţă am avut nevoie de ambulanţă urgent pentru mama, şi doamna care mi-a răspuns nervoasa probabil ca am sunat prea devreme pentru ea, sau am deranjat-o de la cafea, îmi zice ca în 6-7 minute (de parca am sunat la taxi, nu la ambulanţă). Ajuns la urgenţe, dau de altu mai sictirit şi asta, ca îs prea mulţi pacienţi la urgenţe şi se văita ca are mult de lucru săracu.  Şi colac peste pupăză ies afara la o ţigară, apare o ambulanta cica(cea din poza) înăuntru în maşină din portbagaj sa zic o pacientă, pusă jos pe nişte pături, şi mutată din maşină pe targă cu CHINGI DE LEGAT MARFA.. Strigător la cer, ce sa mai zic?!”, a scris tânărul la fotografia postată pe internet.

Potrivit alba24.ro, șeful Serviciului de Ambulanță Județean Alba, dr. Marius Șuluțiu a spus inițial că nu știe nimic despre transportul într-o mașină fără dotări al femeii care reprezenta o urgență medicală gravă.

Ulterior, a confirmat că femeia a primit asistență medicală din partea unui echipaj medical al SAJ Alba care nu a transportat-o însă la spital.

„Este vorba despre o pacientă supraponderală (peste 200 kg) din Teiuş, cu urgenţă majoră (accident vascular cerebral pe fond hipertensiv), pentru transportul căreia la spital nu a fost posibilă utilizarea ambulanţelor noastre. Niciun sistem de transport nu rezistă la această greutate, capacitatea fiind de maximum 120 kg, pe targă. Există ambulanţe speciale pentru astfel de cazuri la Cluj sau Târgu-Mureş, însă era vorba despre urgenţă majoră, nu era timp.

Pacientei i s-a acordat primul ajutor la domiciliu, de către un echipaj B2 de la Serviciul Juteţean de Ambulanţă Alba. Apoi s-a apelat la SVSU Teiuş, care are maşină fără targă şi suport. Opt oameni au reuşit să aşeze în această maşină, pe mai multe pături, pacienta fiind monitorizată cu personal (asistentă) şi aparatură transferată de pe ambulanţa noastră” a explicat medicul Șuluțiu, șeful SAJ Alba.

Ambulanța care a transportat-o pe pacienta supraponderală aparține Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Teiuș, aflat în subordinea Primăriei orașului. Edilul din Teiuș, Mirel Hălălai are și el propria variantă a cazului.

”În situatia în care fiecare secundă contează pentru viața unui om aflat într-o situatie deosebită, sincer nu cred că mai trebuia așteptat nici o clipă iar decizia de intervenție cu echipa S V S U Teiuș a fost una în folosul pacientei aflate în stare critică, iar asistența de specialitate a fost permanent alături!” a spus primarul Mirel Hălălai., conform sursei citate.

În schimb, reprezentanții Spitalului Județean Alba au menționat că pacienta cu obezitate morbidă nu a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu ambulanța, ci un microbuz.

„O pacientă cu obezitate morbidă a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, joi dimineață, la ora 10.20, cu un microbuz al Consiliului Local Teiuș, însoțită de un echipaj SAJ cu asistentă, care (asistenta) însoțea pacienta în microbuzul Consiliul Local Teiuș, de unde a fost preluată de personalul UPU, fiind transferată pe o targă mobilă și introdusă în aria de consultație în vederea stabilirii diagnosticului și conduitei terapeutice.

Pacienta a fost transferată pe targă conform procedurilor legale de brancardierii din serviciul UPU, folosindu-se păturile în care a fost adusă și nu chingile observate în microbuz. Pacienta a fost mutată în siguranță, și conform procedurilor legale, de către mai mulți brancardieri, pe o targă mobilă, iar apoi dusă în cadrul Unității de Primiri Urgențe”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean Alba, conform sursei citate.


Citește și INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Firmele preferate ale primarilor Firea și Florea lucrează și cu Consiliul Superior al Magistraturii!


 

Citește mai multe despre Alba Iulia, ambulanta și Spital pe Libertatea.

Comentarii