MENIU CAUTĂ

O scurgere radioactivă a fost confirmată în apropiere de granița cu România. Ce au spus autoritățile

Distribuie

La Uzina Metalurgică de la Râbnița, din zona Transnistria (Republica Moldova), a avut loc, pe 5 martie, o scurgere radioactivă. Sunt zvonuri că nivelul radiației în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chișinău, ar depăși de 300 de ori norma admisă.

Informația, ascunsă inițial, a apărut din surse anonime pe rețelele de socializare. Dar incidentul a fost confirmat de autoritățile de la Chișinău, a anunțat ziarulnational.md.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul.

Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale.

În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

Plătiți cu câte 200 de dolari ca să curețe zona

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față. Angajaților Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă. 

„Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac”, se arată în postare. 

Meteorologii din Republica Moldova au spus că nivelul radiației a fost, în perioada 7 – 10 martie, în limitele normei admisibile și nu există motive de îngrijorare pentru populație după incidentul înregistrat la începutul lunii martie curent la Uzina Metalurgică de la Râbnița.

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.


COPIII SISTEMULUI. În urma dezvăluirilor din Libertatea, autorităţile susțin că schimbă legea astfel încât orfanii care studiază după 18 ani să nu mai fie trecuți din familii în cămine!

Citește mai multe despre granita, incident și Romania pe Libertatea.

Comentarii