Mergi direct la conținut »
Oamenii din Mihăilești au retrăit azi coșmarul din 2004 | «Suntem blestemați!»
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Oamenii din Mihăilești au retrăit azi coșmarul din 2004 | «Suntem blestemați!»

Oamenii din Mihăilești au retrăit azi coșmarul din 2004 | «Suntem blestemați!»

Exploziile de azi dimineață au semănat panică în sufletele oamenilor greu încercați din localitatea buzoiană Mihăileşti, după ce un camion încărcat cu peste 300 de butelii a luat foc de la o roată supraîncălzită.

De Florin Mitu,

Oamenii din Mihăilești au retrăit azi clipele de coșmar din 2004, când un TIR încărcat cu 20 de tone cu azotat de amoniu a explodat și a luat 18 vieți. Astăzi, localnicii au fost alertați de mai multe explozii și au crezut că istoria se repetă.

Citește și12 ani de la explozia de la Mihăilești | Comemorare pentru cele 18 victime

La doar 200 de metri de locul celei mai mari tragedii rutiere din România, oamenii veniți la fața locului l-au văzut pe șoferul unui camion încercând din răsputeri să stingă focul, ajutat şi de alţi participanți din trafic, dar fără niciun rezultat. Focul s-a extins rapid, iar la un moment dat buteliile au început să explodeze, rând pe rând.

 

”Ne-am speriat teribil când am văzut că focul s-a extins şi au început să cadă buteliile în curţile de la marginea satului. Am văzut cum şoferul a fugit şi toată lumea s-a adăpostit. Putea fi mult mai rău dacă buteliile aprinse ne incendiau şi casele”, ne-a spus Marcel Cozma.

localnici

Mihăileștenii se cred acum blestemaţi şi nu se mai simt în siguranță în propriile casei. ”Ăsta nu-i lucru curat cu exploziile la noi în comună. Cine s-a gândit că va mai fi aproape la fel ca atunci când au zburat bucăţi din maşini şi din TIR în urma exploziei. Cred că zona asta e blestemată”, a spus Marinela Costache, o bătrână din sat.

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina
Recomandări

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina

Oamenii se gândesc acum dacă nu ar fi bine să se facă şi o slujbă pentru alungarea duhurilor rele. ”Eu unul n-am mai pomenit aşa ceva, ca două explozii aşa de mari să se producă la distanţă aşa de mică una de alta. Cred că cineva ar trebui să facă o slujbă cu mulţi preoţi în zonă”,  ne-a declarat Marian Cristea, un alt sătean.

Citește șiUPDATE: Explozii la Mihăilești! Un camion cu butelii a luat foc pe șosea

După lichidarea incendiului, care a durat în jur de 3 ore, locul arăta ca după o catastrofă: mai mult de jumatate din butelii au explodat şi au fost împrăştiate pe asfalt. Peste 50 localnici din 25 case au fost evacuaţi, iar la Primărie s-a dat alarma. Autorităţile au rememorat incidentul de acum 11 ani şi nu au riscat nimic. Drumul European 85 a fost închis, iar zeci de pompieri s-au mobilizat cu cinci autospeciale. La faţa locului au ajuns procurori, criminalişti, dar și autorităţile judeţului.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a deschis deja un dosar penal pentru distrugere şi neluarea măsurilor legale privind securitatea în muncă. Oamenii legii vor verifica şi legalitatea transportului.

accident mihailesti butelii

Close
Închide
  Close