Kievul se confruntă în continuare cu „o luptă dificilă”, în ciuda unei contraofensive reușite în nord-estul țării, în regiunea Harkov, care a împins o parte a trupelor rusești dincolo de graniță și a eliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu, a avertizat Pentagonul.
Un oficial militar de rang înalt a declarat luni că forțele rusești „au cedat mare parte din ceea ce au cucerit” în jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și „s-au retras spre nord și est”, multe dintre ele „trecând granița în Rusia”.
Cu toate acestea, oficialul a avertizat că avansul rapid al contraofensivei ucrainene nu a schimbat în mod fundamental perspectivele pe termen scurt pe câmpul de luptă, un mesaj prudent transmis și de alte personalități de rang înalt din administrația americană.
„Aceasta continuă să fie o luptă dificilă pentru ucraineni”, a declarat oficialul, citat de Financial Times. „Obiectivul nostru va fi să continuăm să cooperăm strâns cu ucrainenii și cu comunitatea internațională pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie în timp ce resping invadatorii ruși”, a spus el.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat, la rândul său, că, în vreme ce forțele ucrainene au făcut „progrese semnificative” în contraofensiva lor, în special în nord-est, „este prea devreme pentru a spune cu exactitate încotro se îndreaptă acest lucru”.
Vorbind la o conferință de presă în Mexico City, el a spus că Rusia continuă să aloce resurse în război.
„Rușii mențin forțe importante în Ucraina, precum și echipamente, arme și muniții”, a spus Blinken. „Ei continuă să le folosească fără discriminare nu doar împotriva forțelor armate ucrainene, ci și împotriva civililor și a infrastructurii civile”, a adăugat șeful diplomației americane.
Opțiunile Ucrainei, alegerile Rusiei
Oficialii și analiștii au prognozat că Ucraina va continua să avanseze în nord-est, dar au avertizat că Rusia ar putea fi capabilă să recupereze unele teritorii, adăugând că nu se așteaptă ca progresul Kievului să continue neîntrerupt.
Într-adevăr, scrie și New York Times, liderii ucraineni trebuie să analizeze acum riscurile cu care s-ar putea confrunta după primul val al ofensivei.
Extinderea forțelor Ucrainei – o armată mai mică și mult mai slab echipată decât cea a Rusiei – ar putea lăsa trupele vulnerabile în fața unui eventual contraatac. Un avans prea lent sau unul executat într-o direcție nepotrivită ar putea irosi însă ceea ce pare o bună ocazie de a câștiga noi teritorii.
Iar o perioadă de pauză prea lungă ar putea permite „înghețarea” liniilor frontului odată cu venirea iernii.
Prin expulzarea trupelor rusești din regiunea nord-estică, forțele ucrainene sunt acum poziționate pentru a ataca Donbasul, regiunea estică industrializată pe care Vladimir Putin a plasat-o în centrul obiectivelor sale de război.
Rusia controlează acum aproape 90% din Donbas, unde armata sa și-a mutat o mare parte din forțe. Dacă Ucraina ar recuceri chiar și o parte din această regiune, lovitura încasată de Moscova ar fi una puternică, scrie New York Times. Dar Kievul are în față o mulțime de capcane.
Orice avans ar însemna că forțele ucrainene și-ar extinde și mai mult liniile de aprovizionare, punând la grea încercare convoaiele care transportă combustibil, muniții și întăriri. Acest lucru ar putea face ca unitățile ucrainene să devină vulnerabile, a avertizat John Blaxland, profesor de studii de securitate și informații la Universitatea Națională Australiană din Canberra.
De-a lungul noului front ucrainean din Harkov, trupele ucrainene nu trebuie doar să se pregătească pentru viitorul avans, ci și să își întărească propriile câștiguri. Asigurarea teritoriului este o provocare care necesită alte resurse militare.
Blaxland a subliniat totuși că un contraatac rusesc „nu se va întâmpla neapărat” în acest moment, în parte pentru că moralul trupelor Moscovei pare să fie grav afectat.
Oficialii de la Moscova, serios criticați acasă, se confruntă cu propriile întrebări dificile. Liderii militari ruși, spun analiștii, vor trebui să analizeze starea forțelor lor – epuizate și demoralizate în unele zone – pentru a determina ce obiective mai poate atinge Moscova în următoarele luni.
De asemenea, ei vor trebui să se confrunte cu tot felul de obstacole, cum ar fi structura rigidă a armatei ruse și, în cele din urmă, cu deciziile lui Putin, care a rezistat unei mobilizări generale, limitând astfel capacitatea de luptă.
Unii analiști sunt optimiști în ceea ce privește șansa Kievului.
„Ucraina are acum opțiuni pentru a exploata impulsul în Donbas”, a declarat Michael Kofman, director de studii rusești la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia. Forțele rusești, a adăugat el, potrivit New York Times, „vor fi în defensivă în viitorul apropiat”.
Retragerea rușilor din regiunea Harkov și din Izium, un nod feroviar, le-a lăsat ucrainenilor „capacitatea de a se deplasa rapid” în alte părți ale țării, a mai spus analistul. De asemenea, el a precizat că trupele ucrainene au un avantaj în ceea ce privește forța de luptă și capacitatea de a desfășura „operațiuni de-a lungul mai multor axe”.
Dar fereastra de oportunitate a Ucrainei se închide rapid. Cu fiecare zi care trece, forțele rusești au timp să se consolideze și să adune întăriri, trasând noi linii defensive și pregătindu-se să revină la statu-quoul unui război de uzură, dus de artilerie.
În Donbas, forțele rusești au semnalat în ultimele zile că au rezistat atacurilor ucrainene în jurul orașului Liman sau în alte zone.
Cu apărarea Rusiei la Harkov decimată și cu trupele sale redistribuite în altă parte, ultimele linii de front rusești rămase – cele din Donbas și din sudul Ucrainei – sunt probabil locurile unde se vor desfășura restul luptelor terestre intense, au declarat analiștii.
Ofensiva din Harkov, un impuls pentru aliații occidentali
Dincolo de efectele directe, pe câmpul de luptă, succesul ofensivei ucrainene a mai avut un impact. Mulți oficiali occidentali au fost încurajați de progresele Kievului, spunând că acestea au arătat de ce statele NATO și partenerii lor trebuie să ofere în continuare ajutor militar.
Un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Financial Times, a declarat că Washingtonul și aliații săi discută acum despre nevoile pe termen lung ale Ucrainei, cum ar fi apărarea antiaeriană.
Oficialul a precizat că este analizată și oportunitatea de a oferi Kievului avioane de luptă. Până în prezent, SUA și aliații săi au refuzat să facă acest lucru.
SUA au alocat deja o mare parte din pachetul de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina pe care președintele Joe Biden l-a promulgat în luna mai.
Biden a cerut Congresului aproximativ 13 miliarde de dolari în plus pentru asistența destinată Kievului, inclusiv pentru echipament militar letal, și se așteaptă ca Washingtonul să anunțe un alt pachet militar în zilele următoare.
Mulți analiști cred că succesul ofensivei va oferi un impuls și europenilor, care se confruntă cu perspectiva unei ierni dificile, cu prețuri ridicate la energie și cu inflație.
Capacitatea armatei ucrainene de a folosi bine armele furnizate de Occident va crește probabil presiunea asupra unor țări precum Germania pentru a furniza arme mai sofisticate și mai grele, precum tancurile, spun analiștii.
„Contraofensiva ucraineană demonstrează oamenilor că ceea ce facem – banii și livrările de arme – ajută și nu sunt în zadar”, a declarat pentru New York Times Sven Biscop, director pentru Europa al Institutului Egmont, un think-tank din Bruxelles.
Carl Bildt, fostul prim-ministru al Suediei, aflat recent la Kiev, a subliniat și el că succesul Kievului arată Europei și SUA că „Ucraina nu este o cauză pierdută”.
„Ceea ce urmărește Putin este să frângă voința Occidentului, în special a Europei și a Ucrainei, în această iarnă”, a spus el, vorbind despre ultimele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
„Dar Putin își pierde arma”, a spus Bildt, „iar aceste zile îi vor încuraja pe oameni să continue să meargă mai departe”.
Până în prezent, Germania a refuzat să trimită tancuri în Ucraina. Ministra apărării, Christine Lambrecht, a repetat luni că Statele Unite și NATO au decis să nu furnizeze astfel de arme și că Germania nu va face acest lucru pe cont propriu. Kievul a reacționat cu dezamăgire.
Dar presiunea crește asupra guvernului german pentru a le trimite, a declarat Liana Fix, un expert german în Rusia și Ucraina. „Succesul recent al Ucrainei a declanșat o nouă dinamică internă”, a spus ea pentru New York Times.
Foto: Profimedia
Jumbo • 14.09.2022, 09:59
Sa speram ca toate războaiele astea SE VOR DESFĂȘURA CURÂND PE TERITORIILE STRATEGILOR ĂȘTIA INFAILIBILI DIN SPATELE COZII DE TOPOR ZELENSKI. ROMÂNIA TREZEȘTE TE. ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZAREEEEEEE