Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a precizat că mărturia deputatului Viktor Medvedchuk, suspectat de trădare, a fost documentată, iar acesta a fost transferat dintr-o închisoare ucraineană într-o „închisoare mai mare”.
„În schimbul vieții și libertății apărătorilor noștri, Ucraina l-a predat pe Medvedchuk. Ancheta preliminară împotriva lui a fost finalizată. Mărturia lui Medvedchuk este documentată. Nu eliberăm pe nimeni, ci îl transferăm din închisoarea ucraineană într-o închisoare mare numită Rusia”, a spus Andriy Kostin.
„Spre deosebire de un stat terorist, viața fiecărui cetățean este de cea mai mare valoare pentru Ucraina. Prizonierii de război ucraineni sunt supuși abuzurilor și torturii. Sau pur și simplu sunt uciși. Atacul terorist de la Olenivka a dovedit acest lucru lumii întregi. Prin urmare, fiecare schimb nu numai că restabilește libertatea, dar salvează vieți”, a precizat Andriy Kostin.
Și șeful rus al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a anunțat joi că a semnat un decret în urma căruia a avut loc un schimb de prizonieri între Moscova și Kiev, printre cei eliberați fiind și politicianul ucrainean Viktor Medvedchuk.
„Schimbul de prizonieri cu regimul ucrainean s-a încheiat: 56 de persoane au fost eliberate, 55 dintre ei sunt cadre militare, cinci dintre ei sunt din Donbas. Ceilalți sunt militari din Federația Rusă. De asemenea, Viktor Medvedchuk a fost eliberat din captivitate”, a declarat Denis Pușilin.
Potrivit oficialului rus din RPD, schimbul de prizonieri a avut loc „în circumstanțe dificile”. „Am predat 215 persoane, inclusiv reprezentanți ai batalioanelor naționale. Aceștia sunt criminali de război, știm totul foarte bine, dar scopul a fost să ne recuperăm băieții cât mai repede”, a adăugat Denis Pușilin.
Liderul Platformei de Opoziție pentru Viață, cel mai mare partid de opoziție din Ucraina, Viktor Medvedchuk a fost capturat de forțele de securitate ucrainene în luna aprilie.
Autoritățile ucrainene îl plasaseră pe deputat în arest la domiciliu, după ce l-au acuzat de trădare, dar acesta a evadat la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.
În cadrul schimbului de prizonieri de miercuri, au fost eliberați și cinci comandanți ai regimentului Azov, care însă vor rămâne în Turcia până la finalul războiului.
De asemenea, au fost eliberați și zece străini care au luptat de partea ucrainenilor, printre care și doi britanici condamnați la moarte de ruși.
În ceea ce-i privește pe cei 55 de militari ruși eliberați, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a anunțat că aceștia „au fost trasportați pe teritoriul Federației Ruse cu ajutorul aeronavelor militare și se află în instituțiile medicale ale ministerului rus al apărării”.
FOTO: EPA