Vindecarea pacienților cu coronavirus ar putea să nu le ofere imunitate, astfel că s-ar putea îmbolnăvi a doua oară, consideră OMS, o veste potențial proastă pentru țările care speră acum să ridice restricțiile.
Concluziile Organizației vin în contextul în care mai multe țări și-au anunțat intenția de a elibera așa-numite ”pașapoarte pentru sănătate”, pentru oamenii care ar avea anticorpi. Aceștia ar putea astfel să se întoarcă la muncă sau să călătorească.
Dar o astfel de practică, spune OMS, ar putea avea un efect nedorit: creșterea riscului de răspândire a infecției, în condițiile în care posesorii certificatelor vor ignora măsurile de distanțare socială și de igienă.
Chile a fost prima țară care a anunțat planul de a elibera carduri de imunitate, pe baza testelor care detectează anticorpii. Anunțul a stârnit îngrijorare, deoarece aceste teste s-au dovedit a fi în multe cazuri ineficiente.
Oficialii din SUA și din alte state au subliniat totuși, la rândul lor, că iau în calcul această posibilitate.
În vreme ce oamenii de știință sunt de acord că finalul pandemiei ține de constituirea așa-numitei ”imunități de grup”, multe necunoscute există încă, scrie Bloomberg.
Prima ține de momentul în care cercetătorii vor reuși să dezvolte un vaccin eficient.
A doua necunoscută are legătură cu perioada de imunitate pe care o capătă bolnavii vindecați. Spre exemplu, alte coronavirusuri care infectează oameni oferă o imunitate de câteva luni sau câțiva ani.
Nu este foarte clar nici ce proporție din populație trebuie să fie imună pentru ca întreaga populație să fie protejată. Asta depinde de cât de contagios este virusul.
Inițiativă globală pentru pentru un vaccin
ONU a lansat vineri o iniţiativă globală „istorică”, ce reuneşte numeroase ţări, între care Franţa şi Germania, dar fără participarea SUA, pentru a accelera producţia de vaccinuri, tratamente şi teste împotriva noului coronavirus şi pentru a asigura un acces echitabil la acestea, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
„Este o colaborare istorică pentru a accelera dezvoltarea, producţia şi distribuţia echitabilă a vaccinurilor, testelor şi a tratamentelor pentru COVID-19”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale la care au participat şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Învingerea noii pandemii de COVID-19 necesită „cel mai important efort de sănătate publică din istorie”, a declarat la rândul său secretarul general al ONU Antonio Guterres, la lansarea iniţiativei globale.