Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

EXCLUSIV/Omul cu două fețe. Preotul-polițist Bogdan Nițu are Biblia într-o mână și Codul Penal în alta – FOTO

De Cristian Burcioiu, . Ultimul update Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 11:18

Bogdan Nițu, 42 de ani, comisar de poliție și preot, a ascultat deopotrivă confesiunile infractorilor arestați, dar și pe cele ale colegilor în uniformă care au trecut prin momente grele ale vieții.

Ad placeholder

„Să nu furi – e furtul, să nu minți – e falsul în declarații, să nu ucizi – e omorul…”, spune Bogdan, care ține într-o mână Biblia și în cealaltă Codul Penal.

Întâi a fost preotul. Se întâmpla prin 2000, acum 18 ani, când Bogdan Nițu absolvea Facultatea de Teologie din București, după ce trecuse cu brio și prin Seminarul Teologic din Capitală. Urma ca puterea vocației, șlefuită cu credință în ani de studiu, să-i poarte pașii tânărului care la acea vreme avea 24 de ani spre lumea preoției. De undeva din lăuntrul său a izvorât, cu o putere nemăsurată, dorința de a se pune în slujba semenilor, a lui Dumnezeu.

„Nu mi-am propus de mic să ajung preot. Nu am pe nimeni în familie care să fie preot și care să-mi îndrume pașii. A fost pur și simplu o vocație pe care am perfecționat-o, în ani, prin studiu”, își începe inedita poveste de viață Bogdan Nițu, omul în care acum sălășluiesc două personaje: preotul și polițistul.

După facultate, a predat religia elevilor de liceu

Anii care au urmat absolvirii școlilor, vreo șase la număr, au însemnat pentru Bogdan o experiență dobândită la catedră, în fața elevilor, din postura de profesor de religie la Colegiul Național „Decebal” din Deva, oraș care l-a adoptat după căsătoria cu Gloria, și ea profesoară la același liceu, dar de limba română. Nu a slujit în biserică, așa cum și-ar fi dorit, pentru că încă nu fusese hirotonisit, dar s-a pregătit continuu pentru ziua în care avea să pășească în altar, îmbrăcat în reverendă.

Ad placeholder
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
Recomandări
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
 

„Fără parohie, am predat religia elevilor de liceu. Însă niciodată nu am renunțat la a da un contur bine definit pregătirii mele de bază. Aceea de preot”, spune părintele Bogdan.

Ține Biblia într-o mână și Codul penal în alta

Mai apoi, preotului-profesor de liceu, omului Bisericii, i s-a alăturat și polițistul. Ofițerul specialist în Relații Publice de la Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara.

Un post scos la concurs în 2006 l-a atras pe părintele Nițu, care s-a avântat într-o altă lume. Una extrem de dură, despre care mulți ar putea spune că e paralelă cu cea în care se propovăduiește cuvântul Domnului. Cea a arestărilor, a perchezițiilor, a anchetelor care vizează tâlhari, violatori sau criminali.

Ad placeholder
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
Recomandări
FOTO. Petrecerea despre care nu vrea să vorbească nimeni, după apariția cazurilor de COVID-19 la PRO TV: Andreea Esca și Delia, la mare, la un eveniment fără reguli sanitare
 

„Mă potriveam perfect cu postul. Profil de comunicare, transmitere de idei, adevăr, om aflat în slujba comunității. Lucrez tot cu cuvântul. Când al Bisericii, pentru credincioși, când al Poliției, pentru treburile de serviciu operative. Pentru că, să știi, cele zece porunci se regăsesc în Codul Penal. Să nu furi – e furtul, să nu minți – e falsul în declarații, să nu ucizi – e omorul… Mare parte din Codul Penal se regăsește în dogmele creștine, în învățături. Dacă ești un bun creștin, nu ajungi să intri sub incidența legii. Asta le predic și enoriașilor mei”, explică preotul-polițist Bogdan Nițu, hirotonisit la Episcopia Devei și Hunedoarei, legătura dintre cele două lumi între care își trăiește, cu echilibru, existența.

Ad placeholder
 

Duminica slujește, în celelalte zile lucrează cu documente clasificate

În anii în care preoția a „conviețuit” cu munca de poliție – și nu sunt puțini la număr -, preotul nu a luat niciodată locul polițistului și nici omul legii nu s-a dat la o parte pentru a face loc feței bisericești în treburile sale. E o graniță fină, invizibilă, pe care niciunul dintre personaje nu a trecut-o.

Câteva ore în fiecare duminică și alte câteva ceasuri în marile sărbători religioase, când își ia liber, Bogdan Nițu, ofițerul cu grad de comisar, îmbracă sutana și slujește în fața membrilor comunității în care locuiește.

În rest, comisarul e la program. Nu e operativ, precum un criminalist sau un judiciarist, dar lucrează cu documente „secret de serviciu”.

„La poliție spunem «victimă» și «suspect», la biserică spunem «frate» și «seamăn»”

A fost preot și la Catedrala Episcopală din Deva, dar de când în curtea IPJ Hunedoara a fost înălțat un lăcaș de cult – Biserica “Sfântul Mare Mucenic Mina” -, preotul-polițist slujește numai aici.

Ad placeholder

Botează, leagă căsătorii, ascultă spovedanii, propovăduiește cuvântul Domnului în pilde biblice. Sau oficiază slujbe comemorative pentru colegii polițiști căzuți la datorie, în misiune. Totul onorific, fără niciun ban, pentru că statutul de polițist, de funcționar public cu statut special, nu permite să fie și salariat al Bisericii.

„Din 2011, pe vremea când eram și polițist, sunt preot hirotonisit. Slujesc pentru mirenii, pentru credincioșii care vin la Sfântul Mare Mucenic Mina, apărătorul victimelor. Le vorbesc enoriașilor despre cuvântul Domnului, ca preot, dar le și explic, din postura de polițist, care sunt riscurile străzii. Cum să se ferească de hoți, cum să nu cadă victime înșelăciunilor, cum pot ajuta un om aflat la necaz dacă au fost martorii unei agresiuni. Doar cuvintele sunt diferite. La poliție spunem «victimă» și «suspect» și ne raportăm la legea lumească, la biserică spunem «frate» și «seamăn» și încercăm să fim iertători, buni…”, spune părintele-ofițer Nițu.

Ad placeholder

”Unii arestați îmi cer să-i iert. Dar eu nu pot să le aduc iertarea, doar Dumnezeu poate să facă asta”

Femei bătute de soți violenți, ajunse în pragul disperării, bătrâni păcăliți precum niște copii de hoți versați care i-au lăsat fără economii, oameni loviți cu putere de boli grele sau chiar infractori cu sufletul încărcat de fărădelegile comise l-au rugat să le asculte spovedania. Părintele-polițist a făcut-o fie la biserică, în fața altarului, printre icoane cu sfinți și scene biblice zugrăvite pe pereții lăcașului de cult, fie în…arestul poliției, lângă paturile suprapuse, în camera ferecată cu lacăte, zăvoare și gratii. Hoțul  a știut de la început că nu e un truc menit să-i dezlege limba. A știut că are în față un preot care îmbracă și uniforma ”Internelor”. Niciodată însă părintele Bogdan nu s-a ales cu o mărturisire a faptei, cu o declarație nescrisă rostită printre regrete, ci doar cu o ușurare a sufletului infractorului descătușat în fața lui Dumnezeu.

Ad placeholder

”Oricum, la spovedanie le spun arestaților să mai facă un pas și, dacă au ceva de spus legat de fapta lor, să se autodenunțe. Acolo, la arest, eu doar le ascult durerea, încerc să-i fac să înțeleagă că au greșit, că toți suntem fiii aceluiași Tată Ceresc. Îi las să-și descarce sufletul chinuit de faptele rele pe care le-au făcut. Unii îmi cer să-i iert. Dar eu nu pot să le aduc iertarea, doar Dumnezeu poate să facă asta”, dezvăluie părintele Bogdan una dintre misiunile sale de prelat.

Colegi de serviciu i-au cerut părintelui-polițist să le asculte confesiunile

Printre credincioșii care l-au rugat să le ascute confesiunile au fost de-a lungul timpului și colegi de serviciu. Polițiști care treceau prin momente dificile în viața de cuplu sau în cea profesională, oameni pentru care anumite vicii păreau de nestins sau care voiau doar să se pregătească așa cum se cuvine pentru taina botezului sau a cununiei religioase din postura de nași, de părinți spirituali. Cuvinte rostite din suflet pentru suflet. De la preot pentru un credincios care cere ajutor Divinității prin mijlocitorul Domnului.

Ad placeholder

”Și polițiștii au probleme, și ei sunt oameni. Le ascult spovedania, le călăuzesc pașii. Nu țin predici la serviciu, dar o vorbă bună care să le aline suferința sufletească pot să le zic. Nu pot să-l ignor și să-l chem la biserică peste o săptămână. Când vine acolo, stăm mai mult unul cu celălalt. E o misiune continuă. Nu poți să pui reverenda în cui după program, cum nu poți să pui în cui uniforma de polițist când orele de muncă s-au încheiat”, a conchis preotul-polițist Bogdan Nițu, tată al unei fetițe – Mara-Teodora care, la cei 11 ani săi, crede că meseria de polițist i s-ar potrivi perfect.

Ad placeholder

Citește și:

VIDEO/ O metaforă ca să nu uităm. 153 de secunde, piesă de teatru despre iadul din Colectiv. Repetiții la care se plânge mult

VIDEO/ „Secretul fericirii”, buget de 350.000 de euro. Regizorul Vlad Zamfirescu, lăsat fără text la filmări!

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă asta
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close