Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat miercuri la şapte ani de închisoare cu executare, a fost dat în urmărire naţională, poliţiştii urmând să ceară instanţei de judecată emiterea unui mandat de arestare internaţională pe numele lui.
Puiu Popoviciu este plecat din România și a primit vestea condamnării în afara țării. Răgazul pe care îl are la dispoziție pentru a se preda nu este stipulat de lege, însă trebuie să se prezinte în fața autorităților în cel mai scurt timp.
Ce prevede legea în acest caz
Poliția Capitalei a făcut câteva precizări cu privire la dispariția lui Puiu Popoviciu și la procedurile pe care le urmează în astfel de situații.
În situaţia în care persoană este condamnată definitiv de către instanţă la pedeapsa cu închisoarea, în baza mandatului de executare a pedepsei, poliţiştii se deplasează la adresa de domiciliu a celui în cauza, în vederea aplicării măsurii dispuse, transmite Poliția Capitalei. În situaţia în care persoana nu este găsită, în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, după ce se execută verificări, cel condamnat este dat în consemn la frontieră şi este dispusă măsură urmăririi la nivel naţional. Dacă din verificările şi investigatiile efectuate rezultă că persoana nu se află pe teritoriul României, se solicită instanţei Curţii de Apel emiterea unui mandat european de arestare. În baza acestui mandat se dispune urmărirea internaţională.
Totodată, Puiu Popoviciu figurează, de miercuri seara, și pe site-ul Poliției Române, la secțiunea dedicată persoanelor urmărite.
Marius Țeicu, primele declarații după moartea fiicei sale, Patricia: ”Nu a mai putut…”
Anchetatorii vor cere joi instanței să emită pe numele lui Puiu Popoviciu un mandat european de arestare, în baza căruia va fi dat și în urmărire internațională, în condițiile în care există informaţii că omul de afaceri nu mai este în România.
Puiu Popoviciu și-a declarat domiciliul la Monaco, dar există suspiciuni că ar fi în Israel. Miliardarul a putut pleca din țară pentru că nu avea interdicție.
Instanța a redus pedeapsa lui Gabriel Puiu Popoviciu de la nouă ani, cât primise în iunie 2016, la judecarea în fond a dosarului, pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, la șapte ani de închisoare.
Ioan Nicolae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Alecu a rămas cu pedeapsa primită în urmă cu un an la Curtea de Apel București.
Tot șase ani de închisoare trebuie să execute și Andrei Bejenaru, pentru complicitate la abuz în serviciu. Acesta fusese condamnat în iunie 2016 la șapte ani de închisoare.
Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a fost condamnat 2 ani și 6 luni de închisoare, judecătorii dispunând ca acesta să execute pedeapsa.
Petru Pitcovici, fost şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, dar în cazul lui instanța a dispus suspendarea executării, pe un termen de încercare de 7 ani.
Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV, a rămas cu pedeapsa de cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.
Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1, Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei Sectorului 1, Gheorghe Petrulian, fost şef OCOOTA Bucureşti, și Gabriel Răsvan Toader au scăpat de condamnare în dosarul ”Ferma Băneasa”, instanța constatând că răspunderea pentru infracțiunea de abuz în serviciu de care au fost acuzați s-a prescris. În cazul acestora, instanța a dispus încetarea procesului penal, pentru că din 30 mai 2016 faptele pentru care au fost judecați s-au prescris.
Decizia instanței supreme este definitivă, Puiu Popoviciu, Nicolae Alecu, Andrei Bejenaru, Cornel Ilie Şerban și Ştefan Diaconescu urmând să fie încarcerați, după ce instanța va transmite mandatele de executare a pedepselor. În cazul în care aceștia nu se vor duce singuri la poliție pentru a fi încarcerați, polițiștii îi vor ridica de la locuințele lor.
Statul confiscă o sticlă de whisky de trei litri, doi litri de palincă, calendar, agendă, pix și brichetă inscripționate Energy Holding
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins ca nefondate apelurile SC Băneasa Investments SA, SC Băneasa Rezidențial SRL şi SC Băneasa Business and Technology Park SA.
Judecătorii instanței supreme au menținut celelalte dispoziții ale Curții de Apel Bucureștri din iunie 2016.
Astfel, vor fi confiscate în folosul statului ”una sticlă cu whisky JB Rose de trei litri, ambalată, o sticlă de plastic de 2 litri cu palincă, un calendar pe anul 2009 inscripţionat Energy Holding, o agenda pe anul 2009, un pix, un calendar de birou, o brichetă de culoare albastră, toate inscripţionate Energy Holding și un tricou de culoare verde inscripţionat Power Comes White Respondability”.
Dosarul “Ferma Băneasa” a fost judecat patru ani și jumătate, iar acuzațiile de corupție și de abuz în serviciu pentru care au fost trimiși în judecată Puiu Popoviciu și alte 10 persoane au fost legate de un teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, care a aparţinut domeniului public al statului și a ajuns aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu, deși legea interzicea o astfel de tranzacționare.
Mai mult, terenul cunoscut ca Ferma Băneasa, situat aproape de DN1 Bucureşti-Ploieşti, a fost subevaluat, când a fost constituit ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA fiind evaluat la 1 dolar pe metru pătrat, față de valoarea de piață de la acel moment, de 150 de euro pe metru pătrat.
Simona Halep a rămas fără iubit: ”Fata asta e cu adevărat nebună!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro