Mergi direct la conținut »
VIDEO&FOTO/ Operație pe creier cu aparatură de 1 milion de euro la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Medicul Lucian Eva: "Cu această aparatură intervenția devine minim invazivă" Galerie foto
9imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO&FOTO/ Operație pe creier cu aparatură de 1 milion de euro la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Medicul Lucian Eva: "Cu această aparatură intervenția devine minim invazivă"

VIDEO&FOTO/ Operație pe creier cu aparatură de 1 milion de euro la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Medicul Lucian Eva: „Cu această aparatură intervenția devine minim invazivă”

Libertatea a asistat, în premieră, la una dintre primele operații pe creier făcute cu un sistem de neuronavigație ultraperformant achiziționat anul trecut, similar celor existente în cele mai cunoscute centre europene, și cu microscopul 3D, cumpărat luna aceasta cu 500.000 de euro.

„E, cumva, ca-ntr-o orchestră”, spune neurochirurgul Lucian Eva, arătând spre sala de operație, unde trei neurochirurgi, două asistente, doi bioingineri și un anestezist așteaptă aducerea pacientului diagnosticat cu glioblastom, cea mai agresivă formă de tumoră cerebrală malignă.

Imaginile pe care ni le arată George, unul dintre bioingineri, pe telefonul său, de la alte operații de glioblastom ar fi fascinante dacă nu am vorbi despre ceva extrem de grav: expusă la lumina unor raze UV, tumora strălucește puternic violet, iar fiecare celulă radiază și astfel munca neurochirurgului devine mult mai ușoară în a separa țesutul sănătos de cel contaminat.

Sala de operație este luminată doar de cele trei monitoare mari: unul cu sistemul de neuronavigație Stealth Station 8, de ultimă generație, care face randări 3D ale creierului, bazate pe RMN-ul pacientului, făcut înainte de operație, un alt ecran aproape cât un perete, care redă 2D și 3D ce vede neurochirurgul printr-un  microscop enorm, și unul mai mic, în capătul celălalt al sălii, de unde se aud cântând David Guetta și Vivaldi.

În total, în sala 1 de operații a Spitalului de Neurochirurgie din Iași este aparatură în valoare de peste 1 milion de euro.

Proiecții 3D cu eroare de 3 milimetri

Pacientul este adus în sală deja anesteziat, acoperit cu o folie reflectorizantă. Este așezat pe masă cu fața în jos, iar unul dintre bioingineri îi scanează capul cu o sondă pentru ca neuronavigația să fie pregătită, iar chirurgul să aibă în permanență o imagine digitală accesibilă în timp real cu amplasarea tumorii. Eroarea este de sub 3 milimetri, iar când Lucian Eva se așază în fața pacientului și marchează zona de intervenție cu același marker optic, randarea 3D se actualizează în timp real și îi arată marginile tumorii.

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

Avantajul major este că intervențiile pe creier încep să devină minim invazive.

Pentru extracția tumorii, echipa de neurochirurgi folosește un alt aparat de ultimă oră – CUSA, un sistem care emite ultrasunete ce distrug tumora, iar bucățile rămase sunt aspirate.

O echipă complexă, de peste zece persoane: neurochirurgi, anestezist, asistente, bioingineri

Pe lângă aparatura de ultimă generație, foarte importantă este echipa complexă care intervine, formată uneori chiar și din zece persoane. Fiecare își cunoaște exact sarcinile, ceea ce reduce considerabil durata unei operații și, implicit, și riscurile.

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex
Recomandări

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex

„A părut simplu la prima vedere, nu? Copilul meu are 13 ani și m-a rugat să îl iau într-o zi cu mine în sala de operație să vadă și el ce fac. L-am luat de acasă, l-am adus, a asistat, l-a dus soția înapoi și seara, când am ajuns, l-am întrebat – cum ți s-a părut? «Păi foarte simplu, e foarte ușor». I s-a părut ușor, dar pentru fiecare operație e o pregătire care durează și câteva zile, mai ales tot ce ține de imagistică”, mai spune neurochirurgul.


Citește și: 4 ore de lucru, dar salariu întreg. Angajații care au în îngrijire bătrâni beneficiază de anumite facilități

Close
Închide
  Close