Mergi direct la conținut »
UPDATE. Al șaptelea turist blocat la Cota 2.000 a fost salvat. Bărbatul a stat aproape 12 ore în frig
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. Al șaptelea turist blocat la Cota 2.000 a fost salvat. Bărbatul a stat aproape 12 ore în frig

UPDATE. Al șaptelea turist blocat la Cota 2.000 a fost salvat. Bărbatul a stat aproape 12 ore în frig

Primul apel la 112 a venit, duminică seară, din partea unui avocat din București care a plecat singur pe schiuri de la Cota 2000, dar în loc să aleagă unul dintre traseele marcate din Valea Dorului sau Valea Soarelui a pornit spre Cantonul Peleș.

De Cristian Simion,

Bărbatul a rămas blocat undeva la 1.500 de metri altitudine și când și a dat seama că nu are nicio sansă să ajungă singur într-o zonă în care să fie în siguranță a cerut sprijinul autorităților. În timp ce îl căutau, jandarmii montani din Prahova au primit un nou apel prin care erau anunțati ca alți șase turiști au rămas blocați un aceeași zona.

UPDATE 19 februarie, ora 08:00: Cel de-al șaptelea turist blocat în apropiere de Cota 2.000 a fost salvat de jandarmii montani, după ce a stat aproape 12 ore în frig. Bărbatul, un avocat din București, a fost găsit într-o zonă abruptă și a fost recuperat cu ajutorul corzilor de alpinism. Potrivit salvatorilor, schiorul a scăpat cu viață, deoarece era bine echipat.


UPDATE. Echipajele de jandarmi montani i-au scos pe șase dintre cei șapte turiști din zona de risc și i-au condus în siguranță până în stațiunea Sinaia. Cei șase schiori care s-au aventurat pe un traseu interzis și foarte periculos sunt din Brașov și sunt sportivi experimentați, buni cunoscători ai muntelui. Ei erau echipați corespunzător pentru munte și au ajuns cu bine acasă, niciunul dintre ei nefiind rănit în urma aventurii de duminică.

Cel de-al șaptelea turist, un avocat din București, nu a fost coborât deocamdată de pe munte.  După ce timp de câteva zeci de minute jandarmii montani nu au mai putut să ia legătura cu el pe telefonul mobil și au mers „în orb”, neștiind sigur unde se află bărbatul, în cele din urmă echipele de salvatori au reușit să ajungă în zona în care temerarul a rămas blocat și încearcă să-l scoată de acolo. Locul unde este blocat schiorul este unul foarte abrupt, în dreptul unei săritori. Jandarmii au urcat până deasupra zonei în care bărbatul se află și încearcă să-l prindă cu ajutorul corzilor de alpinism și să-l tragă în sus, până într-un loc de unde să poată fi dus în stațiune.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Zece jandarmi montani intervin pentru recuperarea celor sapre ‘temerari”.

Acțiunea este una extrem de dificilă atât pentru turiștii care au sfidat muntele, cât și pentru salvatori, întrucât zona este una stâncoasă, unde zăpada ajunge la înălțimea unui om iar în orice moment se poate declanșa o avalanșă.

În plus, salvatorii comunica foarte greu cu cei din dispecerat, în condițiile în care nu au selmal radio sau la telefoanele mobile. Saae dintre turisti, care se afla in vârful unei stânci, urmează să fie coborâti pe coarda de alpinism. Din fericire, cu toții au condiție fizică si ceva experiența în ale muntelui, spun pentru Libertatea surse din rândul salvatorilor. Aceleași surse susțin că jandarmii au de dus munca de lămurire cu avocatul care a sunat la 112, căruia îi este teamă să mai coboare.

La ora transmiterii acestei stiti operațiunea de salvare a celor sapte este în desfășurare.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Evenimentele produse în ultima perioadă, când numeroși turiști au rămas blocați pe munte din cauza vremii neprielnice sau a unor avarii pe rețeaua de electricitate, au stârnit nemulțumirea oamenilor muntelui, care reacționează dur. Reprezentanții Telegondolei din Sinaia au anunțat că își rezervă „dreptul de a-și selecta clientela”.


Citște și: JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)

Close
Închide
  Close