„Nu-l lăsați pe măcelar să se întoarcă la spital” și „prin inacțiune sunteți părtași la infracțiune”, au strigat protestatarii astăzi, 23 martie, în fața Colegiului Medicilor din București.
Amira Hamed, mama ei, Emiliana Iliescu, și alte circa 15 persoane prezente la protest au solicitat președintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, și președintei Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, să-i retragă chirurgului Burnei dreptul de a profesa.
„Sunt foarte obosită. Dar am așteptarea de la domnul președinte Coriu să ia măsura necesară ca alți copii să nu mai ajungă așa cum au ajuns copiii noștri – mutilați. Să-i ridice dreptul de a practica medicina. Nu mai vrem experimente pe copii”, a spus Emiliana Iliescu, mama Amirei Hamed, fetița operată de Burnei pe când avea 1 an.
Ajunsă la 25 de ani, tânăra a fost personajul principal al seriei Casei Jurnalistului din 2016, „A fost un experiment”, când Burnei, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, a fost expus pentru prima oară.
„Opriți măcelarul de copii!”
De asemenea, la protest a participat un actor deghizat în medicul Gheorghe Burnei. E îmbrăcat în măcelar – ține în mâini un cuțit, iar șorțul îi este pătat de „sânge”. „Opriți măcelarul de copii!”, scrie pe pancarta unui protestatar aflat lângă falsul Burnei, care întărește mesajul.
„L-a personificat pe Burnei măcelar pentru că asta considerăm că a făcut – a măcelărit copii. A fost simbolul protestului – Burnei măcelar”, a explicat Ana Racheleanu, campaigner Declic, pentru Libertatea.
De la ora 16.40, Gheorghe Burnei era așteptat în Comisia de Disciplină de la Colegiul Medicilor București. „Nu este și obligat să vină. Este așteptat, dar dacă nu vine, Comisia se poate întruni și discuta/ decide în absența sa”, menționează Racheleanu.
„Noi am fost primiți și în audiență la Colegiul Medicilor din România (CMR) și la Colegiul Medicilor din București (CMB), unde ni s-a spus că există o procedură, iar președintele CMR nu poate interveni peste decizia colegilor de la CMB, căci ei ar avea acest drept de a-i interzice să profeseze (n.r. lui Gheorghe Burnei)”, explică Ana Racheleanu.
„Iar această decizie de la CMB vine în urma întrunirii unei comisii, care este sesizată în urma unei plângeri depusă de o victimă. Numai că această faptă trebuie să se fi întâmplat cu cel puțin 6 luni în urmă. Asta ni s-a spus. Am solicitat și un răspuns în scris, de la ambele Colegii, dar ne așteptăm să primim același răspuns. Vom căuta însă un mijloc care să respecte procedura”, a adăugat ea.
Petiție cu 13.000 de semnături
Declic a depus la Colegiul Medicilor din România și o petiție cu 13.000 de semnături care cer ridicarea dreptului de liberă practică a lui Gheorghe Burnei.
De asemenea, un grup de 20 de părinți, aparținători și copii, care așteaptă de ani de zile decizii în justiție ori expertize de la Institutul Național de Medicină Legală (INML), au protestat și sâmbăta trecută, 18 martie, în fața Ministerului Sănătății și a Parchetului General, acuzând că întârzierile duc la clasarea dosarelor prin prescriere.
Pe 31 ianuarie 2023, Libertatea a scris că dosarul medicului Gheorghe Burnei, acuzat de vătămarea corporală a trei copii, a fost prescris.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au menționat că, în cazul Amirei Hamed, prima intervenție a cunoscutului medic ortoped Gheorghe Burnei, „care a avut drept consecință vătămarea corporală”, a avut loc în 1998, iar termenul de prescripție ar fi intervenit încă de acum 6 ani.
Astfel, medicul Burnei ar putea să se întoarcă la sfârșitul lunii martie, după 6 ani, într-o sală de operație dintr-un spital de stat.
Grupul de părinți a protestat și de Ziua Copilului, pe 1 iunie 2022, în fața INML.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro