„Anul 2023 a surprins. Performanțele pieței rezidențiale au reușit să depășească și cele mai optimiste așteptări. Prețurile au rezistat presiunii. Oferta a scăzut puternic. Cererea a crescut cu până la 40% pe anumite segmente. Iar numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului”, spune Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro, cel mai mare portal de profil din România.

Creșterile vin în contextul în care de la 1 ianuarie crește TVA la locuințe de la 5% la 9% pentru prima locuință, iar cumpărătorii au dorit să beneficieze de TVA mai mică, au afirmat pentru Libertatea surse din domeniul bancar.

„Dacă dobânzile continuă să scadă către un nivel și mai confortabil, vom avea toate condițiile de piață îndeplinite pentru ca anul 2024 să fie unul de revenire puternică a segmentului rezidențial”, mai spune acesta.

Ce mai arată datele

  • Interesul potențialilor cumpărători și chiriași pentru locuințele disponibile pe piața rezidențială a crescut chiar și cu 40% în unele cazuri. Cu toate acestea, cumpărătorii au fost mai degrabă într-o stare de așteptare, urmărind ofertele din piață, dar fără ca această cerere în creștere să se materializeze într-un număr mai mare de tranzacții.
  • În același timp, au existat scăderi majore în ofertă, cu o singură excepție. În total, la nivelul pieței rezidențiale au fost disponibile la vânzare aproximativ 313.000 de locuințe și la închiriere aproape 217.200 de locuințe. Numărul apartamentelor și caselor listate la vânzare s-a redus la nivel național cu 25%, iar cel al proprietăților de închiriat – cu 10%. O cerere mare raportată la oferta de la nivelul pieței locale a apărut în Constanța și Brașov.
  • În ciuda tuturor așteptărilor, o ușoară tendință de creștere, cu 1%, a fost vizibilă la nivelul prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare, indiferent de vechimea imobilelor. Față de 2021 însă, prețurile sunt mai mari cu 20%. Pe de altă parte, câștigul salarial mediu net este în creștere, la fel și volumul de credite noi acordate gospodăriilor populației pentru locuințe.
  • Creșterile cu adevărat importante au fost înregistrate pe segmentul închirierilor. Cel mai semnificativ avans a apărut la nivelul pieței din Constanța, cu 29%. La polul opus s-a aflat Timișoara, unde proprietarii au mărit chiriile cu 3%.
  • S-au eliberat cu 23% mai puține autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale la nivel național, iar numărul de locuințe finalizate a scăzut și el ușor. Acest lucru a contribuit direct la scăderea ofertei.
  • Au fost vândute mai puține imobile pe parcursul acestui an. Circa 40% din totalul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut în 2023 obiectul tranzacțiilor s-au aflat în București și în alte cinci județe, respectiv Cluj, Timiș, Iași, Constanța și Brașov.
Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”
Recomandări
Abdulkadir Cam, turcul acuzat că a ucis-o pe Mirela Bîtfoi, pune crima pe seama bolii de care suferă: „Îi dau lacrimile când vorbește despre ea”
Sfatul unui expert din domeniul real-estate pentru românii care se tem să-şi cumpere în această perioadă o locuinţă este simplu: dacă aveţi bani, cumpăraţi acum o casă!
S-au dat cu 23% mai puține autorizații de construire de clădiri rezidențiale în 2023, potrivit Imobiliare.ro

Cerere cu 35% mai mare pentru chirii, în București

La nivelul Capitalei a fost observată a doua cea mai mare creștere a cererii pentru proprietățile disponibile la vânzare, după cea din Cluj-Napoca. Peste 226.000 de potențiali cumpărători au căutat o casă sau un apartament în București pe Imobiliare.ro în intervalul 1 ianuarie – 5 decembrie 2023.

Tot în București întâlnim și cel mai mare avans în interesul pentru proprietățile listate la închiriere, cu 35% față de 2022.

Oferta a scăzut pe ambele segmente de piață. Numărul caselor și apartamentelor scoase la vânzare s-a redus cu 30%.

Prețul mediu solicitat de proprietarii și dezvoltatorii bucureșteni pentru apartamentele scoase la vânzare este al treilea cel mai ridicat la nivel național. Vedem însă în ultimul an o ușoară scădere, de 1%, până la pragul de 1.580 de euro/mp util.

Pe de altă parte, Capitala are cea mai scumpă ofertă high-end din țară, cu zone unde prețurile depășesc 2.600 de euro/mp util și se îndreaptă spre pragul de 3.000 de euro/mp util. Discutăm aici despre zonele Aviatorilor-Kiseleff, Primăverii sau Herăstrău.

General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”
Recomandări
General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”

Creșteri semnificative au putut fi observate, în schimb, în cazul apartamentelor de închiriat. Dacă un proprietar cerea 430 de euro/lună pentru un apartament cu două camere anul trecut, la ora actuală acesta cere 490 de euro/lună pentru o locuință similară.

Cluj-Napoca, orașul cel mai scump din România

Piața din Cluj-Napoca a fost una a extremelor pe parcursul acestui an. Conform datelor Imobiliare.ro, aici a existat a doua cea mai mare creștere a cererii în rândul cumpărătorilor, cu 39% și al doilea cel mai puternic avans din țară în interesul potențialilor chiriași pentru proprietățile listate pe piață.

În același timp, aici există și cea mai puternică scădere a ofertei la vânzare în rândul marilor orașe din țară, cu 38%, dar și o reducere semnificativă a ofertei de proprietăți disponibile la închiriere, cu 28%.

Atât cumpărătorii, cât și chiriașii plătesc cele mai mari prețuri din țară pentru locuințele lor. Prețul mediu solicitat în cazul apartamentelor s-a majorat cu 4% și a atins pragul de 2.500 de euro/mp util. Chiria medie pentru un apartament cu două camere s-a majorat cu 11% anul trecut și a ajuns la 500 de euro/lună.

Brașovul, al doilea cel mai scump oraș din țară, din cauza Airbnb și Booking

Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News
Recomandări
Atacul Iranului asupra Israelului și războiul din Ucraina scot la iveală eșecul tot mai mare al Occidentului de a descuraja amenințările | Analiză Sky News

Peste 35.000 de potențiali cumpărători și-au căutat pe parcursul anului 2023 o casă sau un apartament în Brașov pe Imobiliare.ro, cu 12% mai mulți decât anul trecut.

Numărul celor interesați de proprietățile rezidențiale din Brașov îl depășește pe cel din alte orașe mari din țară precum Cluj-Napoca, Iași sau Constanța.

Închirierea pe termen scurt a locuințelor pe platforme precum Airbnb sau Booking este o practică des întâlnită pe plan local, iar cererea venită din partea turiștilor nu este îngrădită de anotimp, așa cum se întâmplă în alte orașe din țară cu potențial turistic.

Un apartament cu două camere poziționat într-o zonă centrală sau semicentrală, cu un grad mediu de ocupare de 60% pe lună, se închiriază la un preț de 70-75 de euro/noapte, rezultând un venit de circa 1.350 de euro, din care se scad diverse costuri necesare întreținerii locuinței și găsirii clienților, rezultând un venit mediu lunar de până la 850 de euro.

Un avans de 20% a apărut și în cererea pe segmentul chiriilor. Oferta, în schimb, se restrânge tot mai mult. Doar aproximativ 7.200 de proprietăți rezidențiale au fost listate de proprietari la închiriere în 2023, cu 12% mai puține decât anul 2022.

Apartamentele din Brașov continuă să se scumpească. Prețul mediu solicitat la vânzare a ajuns în jurul valorii de 1.620 de euro/mp util în 2023, al doilea cea mai ridicat din țară. Un apartament cu două camere poate fi închiriat, în prezent, cu 450 de euro/lună. Anul trecut, o locuință similară se închiria cu 380 de euro/lună.

Excepția din Constanța

Cererea a crescut pe parcursul anului 2023 în Constanța, dar avansul a fost mult mai lent decât în cazul celorlalte orașe mari. Chiar și în aceste condiții, aproximativ 31.000 de potențiali cumpărători și peste 23.300 de potențiali chiriași și-au arătat interesul pentru casele și apartamentele listate pe Imobiliare.ro.

Dacă în cazul ofertei disponibile la vânzare tendința de scădere se păstrează, pe segmentul de închirieri întâlnim un avans cu aproape 30%.

Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în orașul de pe litoral este similar cu cel înregistrat în Timișoara, respectiv de 1.500 de euro/mp util. Față de anul trecut există o creștere de 3%.

Majorarea de pe segmentul chiriilor a fost, în schimb, cea mai semnificativă din rândul marilor orașe, cu 29%. Un apartament cu două camere poate fi închiriat, la ora actuală, cu 450 de euro/lună.

Scădere de 34% pentru numărul locuințelor scoase la vânzare în Iași

Și în Iași interesul pentru proprietățile rezidențiale disponibile la vânzare este în creștere. Aproximativ 32.300 de potențiali cumpărători și-au căutat locuință, iar cererea este mai mare și pe segmentul de închirieri.

Oferta a avut de suferit însă: numărul locuințelor disponibile la vânzare a scăzut cu 34%, acesta fiind al doilea cel mai mare declin înregistrat în rândul celor șase orașe analizate. Conform sursei citate, dezvoltatorii reclamă problemele în obținerea avizelor și autorizațiilor necesare pentru demararea lucrărilor de construcții.

Apartamentele din Iași s-au vândut în 2023 cu 1.420 de euro/mp util, cel mai scăzut din rândul marilor orașe.

Chiriile au crescut cu 14% pe plan local, dar chiar și așa proprietarii solicită unele dintre cele mai accesibile prețuri pentru apartamentele lor. Închirierea unui apartament cu două camere a fost anul trecut de 400 de euro/lună.

Timișoara, cea mai mare cerere după București

Interesul pentru proprietățile din Timișoara se menține puternic: aproximativ 38.300 de potențiali cumpărători și-au căutat locuință pe portalul Imobiliare.ro.

Acesta este cel mai mare număr de potențiali cumpărători înregistrat în centrele regionale, după București. Un avans cu 20% s-a înregistrat și la nivelul cererii pentru locuințele de închiriat.

Oferta a urmat însă tendința de scădere apărută și în celelalte orașe mari.

Prețul solicitat a fost de 1.500 de euro/mp util în medie pentru apartamentele scoase la vânzare și 360 de euro/lună pentru locuințele cu două camere listate la închiriere.

Timișoara se menține, astfel, unul dintre cele mai accesibile orașe mari din țară pentru chiriași.

Retrospectiva 2023 infografic Imobiliare.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (31)

Manuela18   •   20.01.2024, 15:17

Informatiile sunt foarte utile ! Locuintele sunt foarte scumpe si nu poate oricine sa achizitioneze un imobil.

Gabryella   •   08.01.2024, 22:56

Dobânzile la credite momentan sunt in scădere ,pe parcurs ,cine știe?

MoSi202   •   05.01.2024, 20:19

Informații utile/ interesante! Locuințele sunt scumpe ,nu oricine își permite să achiziționeze o locuință .

Vezi toate comentariile (31)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
FANATIK.RO
Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
GSP.RO
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
Zodiile care vor avea o săptămână norocoasă. Vești bune pentru Berbeci, Tauri și Fecioare
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea o săptămână norocoasă. Vești bune pentru Berbeci, Tauri și Fecioare
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Știrileprotv.ro
Patru avioane Typhoon ale Forțelor Regale Britanice ar fi zburat de la baza din România pentru a apăra Israelul de Iran
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
Unica.ro
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Observatornews.ro
Costel Corduneanu aştepta un transplant de mai mulţi ani. Medicii au încercat să îl salveze cu o inimă mecanică
Horoscop 15 aprilie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi va scoate din rutină, va ține departe gândurile rele și îi va încuraja să facă noi planuri
HOROSCOP
Horoscop 15 aprilie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi va scoate din rutină, va ține departe gândurile rele și îi va încuraja să facă noi planuri
RECOMANDĂRI