Potrivit sursei citate, noua legislație prevede ca până în 2030, doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat. De asemenea, autoritățile locale nu vor mai putea să colecteze gunoiul la grămadă.
Gunoiul, colectat selectiv, pe patru fracții
Legislația permite în prezent ca gunoiul să nu fie colectat în patru fracții, însă acest lucru nu va mai putea fi posibil în viitor.
„Nu va mai exista nici o posibilitate ca autoritatea publică să desfășoare servicii de salubritate altfel decât prin colectare pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă și deșeuri menajere”, a spus ministrul.
El a adăugat că modificarea legislației aduce restricții dure și că va fi o provocare uriașă pentru autoritățile locale în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.
„Ordonanțele adoptate astăzi prevăd o serie de restricții privind eliminarea prin depozitare a deșeurilor. Politica UE este clară în toate domeniile, indiferent de industrie sau deșeuri municipale, se dorește reducerea cantităților depozitate și creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică. (…) Cea mai importantă țintă pentru 2030 este de 10% depozitare din totalul de deșeuri municipale colectate”, a mai afirmat acesta.
Potrivit lui Barna, în România mai sunt 44 de depozite care trebuie închise. Dintre acestea, 9 sunt pe proiecte cu finanțare UE, iar 25 sunt platforme industriale negestionate, care ar putea fi transferate către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a fi închise.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro