Mergi direct la conținut »
VIDEO | Papa Francisc, în primul său discurs în România: Suveranul Pontif vorbește despre milioanele de români care au emigrat!
Ştiri Libertatea > Ştiri > VIDEO | Papa Francisc, în primul său discurs în România: Suveranul Pontif vorbește despre milioanele de români care au emigrat!

VIDEO | Papa Francisc, în primul său discurs în România: Suveranul Pontif vorbește despre milioanele de români care au emigrat!

Vizita Papei Francisc, pe lângă componenta spirituală foarte importantă, are și o componentă politică la fel de puternică. Suveranul Pontif nu este doar conducătorul Bisericii Catolice, dar este și sef de stat. De altfel, de multe ori în discursurile sale, el se adresează oficialilor din țările gazdă și le face recomandări pentru a guverna în spiritul dreptății față de oameni.

De Sorin Cioponea (foto), Daniel Stanciu,

Sanctitatea Sa a atras atenția în discursul de la Palatul Cotroceni asupra schimbărilor drastice prin care trece societatea noastră. Era informației și a granițelor deschise a adus, odată cu beneficiile, și obstacole ce trebuie depășite.

Papa Francisc a ținut să atragă atenția asupra fenomenului migrației care „a angrenat mai multe milioane de persoane care și-au lăsat casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lucru și de viață demnă. Mă gândesc la depopularea atâtor sate care, în câțiva ani, s-au văzut părăsite de o parte considerabilă a locuitorilor lor”.

Suveranul Pontif a adus un omagiu „sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patriotismul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută famiile rămase în patrie”.

„Statul trebuie să se îngrijească de binele comun al poporului său”

Șeful de Stat al Vaticanului a îndemnat la cooperare între toate forțele care guvernează România, deoarece, pentru a putea veni cu soluții eficiente și cu puterea de a le pune în practică „trebuie să crească colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale; e necesar ca toți să meargă împreună și să-și propună cu hotărâre să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care Statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său”.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

 „Cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult se poate numi cu adevărat civilă”

Papa ne îndeamnă să ne raportăm la drepturile și nevoile unei persoane atunci când venim cu idei de dezvoltare a societății și nu la costuri sau profit.

Acesta spune că nu „puterea nestăpânită a centrelor financiare la nivel înalt ci (…) conștiința centralității persoanei umane și (…) drepturile sale inalienabile” sunt punctul de reper pentru o dezvoltare armonioasă.

Asta pentru că, de fapt, cu cât „o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult se poate numi cu adevărat civilă”.

„Dumnezeu să binecuvânteze România”, și-a încheiat Papa Francisc primul său discurs de pe pământ românesc.


Citește și:

UPDATE | Vizita Papei Francisc în România: trei zile pe pământ românesc, șapte episcopi martiri beatificați. Ultimele pregătiri la Cotroceni și pe traseu | FOTO/VIDEO

Close
Închide
  Close