De Dragoș Tănase,

UPDATE. „A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Ca și creștin, am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relațiilor frățești dintre biserici. În România, cea mai mare parte a creștinilor aparțin Bisericii Ortodoxe, conduse în momentul de față de Patriarhul Daniel, care este ca un frate al meu”, a spus Papa Francisc, la Vatican.

Suveranul Pontif a vorbit și despre momentul în care a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în Catedrala Mântuirii Neamului.

„A fost un moment de extraordinară valoare simbolică, pentru că rugăciunea „Tatăl Nostru” este prin excelență un patrimoniu comun al tuturor botezaților. Am recitat-o înainte noi, catolicii, în latină și apoi ortodocșii în limba română, pentru a semnifica unitatea care nu înlătură diversitățile legitime”, a spus Papa Francisc.

Capul Bisericii Catolice a vorbit despre vizita la Blaj, unde a avut loc slujba de beatificare a celor șapte martiri.

„Unul dintre acești noi fericiți, Iuliu Hossu, a scris în timpul prigoanei: „Dumnezeu ne-a trimis acest întuneric al suferinței ca să dăm iertare și să ne rugăm pentru convertirea tuturor.” Gândindu-mă la suferințele imense la care au fost supuși, aceste cuvinte mi se par un adevărat miracol. Cu totul și cu totul intens a fost trăită de mine întâlnirea cu tinerii și cu familiile de la Iași. Vechea cetate și, important, centrul cultural – răscruce între Occident și Orient. Un loc care deschide căi noi pentru a merge împreună, în bucuria diversității, într-o libertate care nu ne taie rădăcinile, dar se inspiră din ele într-un mod creativ”, a spus Papa.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Despre întâlnirea cu comunitatea romă din Blaj, Suveranul Pontif a spus „am vrut să îi salut și să reînnoiesc apelul împotriva oricărei forme de discriminare și respectarea oricărei persoane, indiferent de etnia lor, limba lor, religia lor. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această călătorie apostolică”.

La final, Papa a rostit alături de cei prezenți în Piața San Pietro rugăciunea „Tatăl Nostru”, apoi a salutat delegația din România condusă de IPS Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România.

La Vatican au fost prezenți reprezentanți din București, Șumuleu-Ciuc, Iași și Blaj, adică locurile pe care Suveranul Pontif le-a vizitat în cele trei zile în care s-a aflat în România.

Citește și:
VIDEO | Moment haios în timpul vizitei Papei în România. Agent de securitate ajutat de colegi să urce în papamobilul aflat în mers

Tolo: Când și-a cerut scuze la Blaj, Papa Francisc a vorbit despre cea mai mare amenințare la adresa viitorului nostru

FOTOREPORTAJ DOCUMENTARIA / Ziua în care s-a făcut dreptate pe Câmpia Libertății: „să fie de acum înainte numiți Fericiți”! Papa Francisc a beatificat șapte episcopi martiri la Blaj

Veste-șoc! Daniela Oloș, fosta iubită a lui Adrian Cristea, în comă după o posibilă tentativă de omor
GSP.RO

Veste-șoc! Daniela Oloș, fosta iubită a lui Adrian Cristea, în comă după o posibilă tentativă de omor

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă
HOROSCOP

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă