MENIU CAUTĂ
21 Dec. 2016 10:35 , de Valentina Postelnicu

Parlamentarii depun miercuri jurământul în plen. Se aleg președinții Camerei Deputaților și Senatului

Distribuie

Parlamentarii depun miercuri jurământul în plen. A doua zi de activitate a Parlamentului este la fel de plină ca și prima zi. Mandatele validate ale parlamentarilor vor fi votate în plen. În plus, se aleg președinții Camerei Deputaților și Senatului.

UPDATE 10:35: Senatorii nou aleși au adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor, luând apoi o pauză de consultări de 15 minute. La ședința plenului Camerei Superioare a Parlamentului sunt prezenți 96 de senatori din totalul celor 136.

UPDATE 10:25: Plenul Camerei Deputaților a validat, miercuri, mandatele a 326 de deputați, 3 aleși urmând să fie validați după ce își vor completa actele. Raportul Comisiei de validare a mandatelor a fost aprobat cu 243 voturi ”pentru” și 30 ”împotrivă”.

Președintele Comisiei de validare, Florin Iordache, a precizat că toți cei 326 de deputați îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Potrivit lui Iordache, trei deputați — Andreea Cosma, Răzvan Ion Ursu, Furic Iarco — nu au avut actele complete, iar Comisia urmează să propună validarea mandatelor acestora în măsura în care vor depune documentele necesare.


Plenul Camerei Deputaţilor va vota raportul Comisiei de validare cu privire la noile mandate miercuri, după care deputaţii aleşi vor depune jurământul. După acest moment, se constituie grupurile parlamentare şi comisiile permanente și va fi ales preşedintele Camerei Deputaţilor şi ceilalţi membri ai Biroului Permanent.

Comisia de validare a amânat validarea în cazul a trei deputaţi care nu au adus toate actele necesare: Andreea Cosma şi Răzvan Ioan Ursu de la PSD Prahova şi reprezentantul Asociaţiei Ucrainenilor.

Refuzul de a depune jurământul atrage după sine pierderea calităţii de parlamentar

Senatorii nou aleşi se reunesc la ora 9,00, în şedinţă de plen pentru a adopta raportul Comisiei de validare a mandatelor de parlamentari şi pentru a depune apoi jurământul.

Potrivit Regulamentului, Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori. Refuzul de a depune jurământul atrage după sine pierderea calităţii de senator.

Preşedintele Senatului va fi ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupurilor senatoriale, numele candidaţilor propuşi, precum şi ceilalţi membri ai Biroului Permanent – patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori.

Preşedintele Senatului este ales cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, pentru întreaga durată a mandatului de patru ani, iar membri ai Biroului Permanent sunt validaţi la începutul fiecărei sesiuni ordinare.

Citește mai multe despre Alegeri parlamentare pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii