UPDATE 13.00: Moţiunea de cenzură a fost citită, în prezenţa premierului Ludovic Orban. Ziua dezbaterii ei şi a votului nu a fost încă stabilită.

UPDATE 12.10: Moţiunea de cenzură a început să fie citită în plenul reunit al celor două Camere. Documentul este citit de senatorul PSD Lucian Romaşcanu. Acesta a anunţat că textul este foarte lung, aşa că şi-a scos masca de protecţie pentru a-l putea citi.

“Este imposibil să port mască pentru o oră, dar nu este un mesaj greşit, îndemnăm pe toată lumea să poarte mască”, a spus senatorul.

Principalele puncte ale moţiunii de cenzură:

 • Preşedintele nu a dispus măsuri în CSAT pentru prevenirea pandemiei, nu a cumpărat teste pentru populaţie, ci a oferit parodia cu Florin Cîţu premier. A fost cel mai jenant spectacol. În loc de sănătate, Iohannis voia anticipate. Românii trebuie să sancţioneze acest act de trădare naţională
 • Românii l-au văzut pe Iohannis fără mască la Bruxelles, în contrast faţă de liderii europeni. Românii l-au văzut pe Orban fumând fără mască în sediul Guvernului.
 • Nu ştim oficial cine face parte din Grupul de Comunicare Strategică. Cum poţi să fii credibil când îţi ascunzi idenitatea? Este un grup de manipulare strategică, pentru a nu şti pe cine să tragem la răspundere.
 • Testarea în masă putea salva vieţi. PSD a cerut insistent Guvernului să treacă la testarea extinsă. Guvernul a refuzat şi am ajuns rapid la transmisie comunitară.
 • Contrar recomandărilor OMS, în România în plină pandemie se făceau doar 700 de teste pe zi. Curtea de Conturi a arătat că nu banii au fost problema, ci incompetenţa. S-a vrut crearea unei false impresii că în România situaţia este sub control. În realitate, aveam cazuri puţine pentru că se făceau teste puţine.
 • A fost greu de înţeles pentru români de ce nu aveau voie în parcuri, dar puteau să se înghesuie în supermarketuri. Este greu de înţeles de ce în localităţile sub cod roşu elevii nu pot merge la şcoală, dar în aceleaşi clădiri se pot organiza alegeri.
 • Guvernul nu a încercat să fie partenerul cetăţenilor. Nicio secundă nu şi-a propus să prevină, ci să sancţioneze. Marcel Vela anunţă că a sancţionat 300.000 de români. În România s-au dat de 5 ori mai multe amenzi, în timp ce s-au făcut de 5 ori mai puţine teste.
 • Guvernul a stins lumina democraţiei în România. Infestat de beţia puterii, Guvernul Orban a început să dea dovadă de tendinţe totalitare. Aşa începe orice dictatură.
 • PNL îşi dorea o stare de alertă pe termen nelimitat. România nu a fost lovită doar de COVID-19, a fost afectată şi de “CO-vidul legislativ” al lui Ludovic Orban. A instituit carantina prin ordin de ministru, deşi ştiau că doar prin lege se pot restrânge libertăţi. Guvernul Orban a fost prost şi leneş. Timp de 3 zile România nu a avut nici stare de alertă, nici stare de urgenţă. Sacrificiile românilor au fost degeaba.
 • Cele 3 zile ale prostiei au avut loc numai din cauză că acest Guvern neserios a uitat să trimită la Parlament proiectul de lege al carantinei. Guvernul nu a fost în stare să facă o lege constituţională. A fost nevoie de Parlament ca să repare totul.
 • Corupţia şi şpaga au ajuns până la cancelaria premierului. Invocând siguranţa sănătăţii publice, Guvernul a cumpărat echipamente la preţuri de 3-4 ori mai mari, din bani publici. Fără pic de ruşine, au făcut achiziţii de măşti de protecţie la preţuri de 100 de ori mai mari.
 • S-a distrus încrederea românilor în ce spun autorităţile.
 • În cele 6 luni de pandemie, nu s-a cumpărat nicio tabletă pentru elevi, niciun laptop pentru profesori. Nu există niciun ghid pentru autorităţile locale, cărora li se cere să rezolve problemele la nivel local. Nu s-a dat niciun leu pentru autorităţi pentru a pregăti spaţiile.
 • Guvernul Orban a pierdut controlul economiei. Orban şi Cîţu dau vina pe pandemie pentru situaţia economiei. Pandemia nu poate scuza prostia. Au primit sfaturi şi soluţii la cheie de la PSD, dar Guvernul a ignorat totul. Acum, când totul se prăbuşeşte, dau vina pe pandemie.
 • Românii plătesc preţul incompetenţei guvernanţilor pentru că pentru unii din Guvern e mai uşor să se împrumute, decât să dezvolte economia.
 • Ministrul finanţelor se laudă cu inflaţia de sub 3%, dar nu este meritul lui, ci al scăderii preţurilor la nivel internaţional, a preţului combustibilului. Dar pe pensionari nu îi ajută asta, că ei nu merg cu maşina.
 • Şomajul galopant devine mai înspăimântător decât pandemia de COVID-19. Ministrul muncii nu ştie câţi şomeri sunt în România. Ultimele date ale MS arătau că peste 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate, iar peste 400.000 au fost închise definitiv.
 • Nu există proiecte începute şi contractate sub guvernarea PNL pentru fonduri europene. Nu a existat niciun sprijin pentru cei care lucrează cu fonduri europene. Cu fiecare zi care trece pierdem bani europeni.
 • Moţiunea de faţă prezintă motivele reale pentru care Guvernul a pierdut controlul pandemiei. Ne îndreptăm spre sărăcie şi austeritate. Acestea sunt motivele pentru care acest guvern trebuie să plece.
 • Nu mai putem permite perpetuarea prostiei şi incompetenţei. Nu mai putem accepta devalizarea bugetului de stat la umbra pandemiei. Stop. Românii au nevoie de un Guvern în care să aibă încredere.
 • Abordarea PSD a fost nu doar de a critica Guvernul PNL, ci şi a oferi soluţii.
 • PSD vrea acces echitabil la sănătate, comunicare transparentă, testarea populaţiei. Creşterea nivelului de trai trebuie să reprezinte principalele obiective ale oricărui program de guvernare. Locurile de muncă bine plătite reprezintă cea mai bună metodă de protecţie socială activă.
”Euroins a confundat România cu Bulgaria”. Șefii ASF ajung azi în fața instituției care îl reprezintă pe omul cu cea mai înaltă funcție dintr-o democrație: cetățeanul
Recomandări
”Euroins a confundat România cu Bulgaria”. Șefii ASF ajung azi în fața instituției care îl reprezintă pe omul cu cea mai înaltă funcție dintr-o democrație: cetățeanul

Birourile Permanente reunite au decis luni ca moţiunea de cenzură “Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, iniţiată de PSD şi semnată de 205 senatori şi deputaţi, să fie citită joi, de la ora 12.00. Social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la “chermezele PNL în vreme de pandemie”, semnatarii afirmând că “reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”.

Documentul are, totodată, un capitol privind “restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”. Potrivit social-democraţilor, “o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii”.

Opoziţia acuză guvernul liberal că a devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei

PSD se referă şi la “devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”, aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că “nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit”, iar “oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD”. Conform semnatarilor moţiunii, “Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici”.

Familia unui deputat de 49 de ani decedat de COVID în 2020 cere 1.000.000 euro daune Spitalului Militar, unde s-a infectat cu 4 bacterii nosocomiale
Recomandări
Familia unui deputat de 49 de ani decedat de COVID în 2020 cere 1.000.000 euro daune Spitalului Militar, unde s-a infectat cu 4 bacterii nosocomiale

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Nevasta româncă a șefului Ferrari rupe tăcerea despre Ion Țiriac. „Este singurul român care își permite”
GSP.RO
Nevasta româncă a șefului Ferrari rupe tăcerea despre Ion Țiriac. „Este singurul român care își permite”
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara din NATO care va intra în războiul Rusia-Ucraina: „Vom fi nevoiţi să ne alăturăm acestui conflict”
Playtech.ro
Țara din NATO care va intra în războiul Rusia-Ucraina: „Vom fi nevoiţi să ne alăturăm acestui conflict”
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de euro, lăsată în urmă de marea actriță
Viva.ro
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de euro, lăsată în urmă de marea actriță
Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la limba română, proba scrisă
Observatornews.ro
Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la limba română, proba scrisă
Un mort și mai multe persoane rămase fără ochi după ce și-au pus picături produse în India. Ce s-a descoperit în flacoane
Știrileprotv.ro
Un mort și mai multe persoane rămase fără ochi după ce și-au pus picături produse în India. Ce s-a descoperit în flacoane
Simulare Evaluare Națională 2023. Subiecte și barem la limba și literatura română. Ce le-a picat elevilor
FANATIK.RO
Simulare Evaluare Națională 2023. Subiecte și barem la limba și literatura română. Ce le-a picat elevilor
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
'Nu aș fi meritat. A fost primul bărbat din viața mea'. Matilda Pascal Cojocărița, bătută de soț și nevoită să urce pe scenă, după ce și-a pierdut părinții
Unica.ro
'Nu aș fi meritat. A fost primul bărbat din viața mea'. Matilda Pascal Cojocărița, bătută de soț și nevoită să urce pe scenă, după ce și-a pierdut părinții
Horoscop 20 martie 2023. Capricornii au ocazia să intre în contact cu oameni de la care au ce învăța, dar doar dacă le recunosc valoarea
HOROSCOP
Horoscop 20 martie 2023. Capricornii au ocazia să intre în contact cu oameni de la care au ce învăța, dar doar dacă le recunosc valoarea
Ce e aplicația NABU și cum îi ajută pe copiii ucraineni
PUBLICITATE
Ce e aplicația NABU și cum îi ajută pe copiii ucraineni