MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Parlamentul, vot final pe legea care prevede scutirea de taxe pentru cazinourile care se construiesc pe insule şi grinduri. PNL: „E dată cu dedicaţie pentru Dragnea. Belina, transformată într-un paradis fiscal”

Distribuie

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă prin care se instituie scutirea de taxe şi impozite pentru cazinouri, magazine şi pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri. Opoziţia acuză PSD că a dat o lege special pentru Liviu Dragnea şi că, astfel, lacul Belina se transformă într-un "paradis fiscal".

Legea a fost adoptată cu 177 de voturi pentru, 85 împotrivă și 5 abțineri şi merge la promulgare, la şeful statului.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan a acuzat PSD că a dat o lege cu dedicaţie, pentru Liviu Dragnea, şi că, prin prevederile acestui proiect, lacul Belina devine un „paradis fiscal”.

Este o lege dată în interesul personal al lui Dragnea, care a confiscat agenda legislativă„, a spus Raluca Turcan, precizând că liberalii vor ataca la CCR acest proiect, pentru că a fost modificat faţă de varianta adoptată în Senat şi, astfel, s-a încălcat principiul bicameralismului.

Şi USR a criticat votul din Parlament.

Proiectul adoptat marți de Parlament tot pe repede-înainte – dimineața în comisiile de specialitate, la prânz în plenul Camerei Deputaților – este un proiect cu dedicație pentru băieții deștepți din PSD și din proximitatea partidului. Băieți deștepți precum cei care au pus mâna pe Insula Belina. Sau precum cei care fac bani frumoși din jocurile de noroc. Dacă proiectul adoptat de PSD-ALDE, cu susținerea UDMR și a minorităților, va ajunge să intre în vigoare, fericiții beneficiari ai regimului derogatoriu vor avea scutire de la taxa pe teren și o cotă redusă de TVA, la care s-ar putea adăuga alte scutiri și facilități, temporare sau permanente, decise de autoritățile publice locale„, a transmis USR.

Prin derogare de la Codul fiscal, aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, cu respectarea legii în materia ajutorului de stat. Regimul fiscal derogatoriu se aplică corespunzător terenurilor concesionate de către unităţile administrativ-teritoriale dacă sunt utilizate exclusiv pentru activităţile economice. Activităţile economice ce se pot autoriza pe aceste terenuri sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi servicii conexe acestora.

În privinţa taxei pe valoarea adăugată, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi servicii: serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare; transportul de persoane şi al bagajelor acestora; prestarea de servicii furnizate pentru curăţarea străzilor, colectarea şi tratarea deşeurilor menajere, altele decât cele prestate de instituţiile publice; livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană.

Aceste prevederi se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare datei consultării Comitetului pentru TVA din cadrul Comisiei Europene. Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său oficial www.mfinante.ro data consultării.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus în luna martie o propunere legislativă care prevede scutiri de taxe şi impozite pentru cei care îşi vor deschide cazinouri, săli de jocuri de noroc, magazine, pensiuni şi afaceri cu energie regenerabilă pe anumite terenuri, precum insule, grinduri şi alte suprafeţe „cu potenţial de exploatare economică”.

Potrivit iniţiativei, în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special, aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente.

Terenurile la care se referă prezentul proiect se constituie din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, „cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului”.

 

Citeşte şi: EXCLUSIV | Corespondență din Paris de la Oana Moisil: ”Aici arde Notre-Dame! Pe tot coridorul de la etajul meu miroase tare a ars”

Citește mai multe despre Liviu Dragnea, raluca turcan și Parlament pe Libertatea.

Comentarii