De Adrian Ilie,

FIDESZ a fost suspendat în martie din PPE ca urmare a unei campanii populiste împotriva imigrației în care a fost atacat inclusiv președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum și din cauza slăbirii statului de drept, libertății presei și drepturilor minorităților.

FIDESZ nu a fost invitat să particie la recenta reuniune a PPE de la Zagreb, unde popularii europeni l-au ales pe noul președinte, Donald Tusk. PPE a anunțat că va trimită o echipă de ”înțelepți” să investigheze situația din Ungaria și să decidă dacă partidul lui Orban va fi păstrat ca membru. Potrivit lui Tusk, decizia finală ar putea fi luată la finele lui ianuarie 2020.

Viktor Orban (foto) nu pare însă dispus la concesii. ”Așteptăm ca PPE să-și clarifice opiniile și planurile și apoi ne vom hotărî și noi. Problema este dacă noul său președinte poate stopa deriva către stânga. Dacă nu, va trebui să construim o altă comunitate politică”, a declarat primul-ministru al Ungariei.

Într-un discurs susținiut la Zagreb, Tusk a spus că popularii europeni nu-și vor schimba pozițiile pentru a face pe placul populismului de dreapta.

”Trebuie să-i punem capăt. Într-o dispută politică, adevărul și decența nu pot fi complet neajutorate împotriva știrilor false, manipulării și urii. Nu vom sacrifica valori precum libertățile cetățenești, statul de drept și decența în viața publică pe altarul securității și ordinii. Cine nu poate accepta asta se plasează de facto în afara familiei noastre”, s-a adresat Tusk colegilor săi din PPE.

Foto: EPA

Citeşte şi:

Interviu cu omul care a scos în stradă un sfert de milion de cehi, la 30 de ani după comunism: ”Lupta pentru democrație nu se termină niciodată”

Liderii est-europeni, nemulțumiți de proiectul bugetului UE pentru 2021-2027

Viktor Orban l-a felicitat pe tizul și omologul său de la București

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă
HOROSCOP

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă